Σάββατο 13 Απριλίου 2013

«Πολύ κοντά», πλέον, στις απολύσεις

Με το χρονοδιάγραμμα των απολύσεων περίπου 7.000 επίορκων να είναι λιγότερο ασφυκτικό και από τον Ιούνιο να πηγαίνει προς το φθινόπωρο (για τους πρώτους 2000) και το τέλος του χρόνου (τους υπόλοιπους), φαίνεται να κλείνει το πρώτο σκέλος του «αγκαθιού» στις διαπραγματεύσεις κυβέρνησης και τρόικας, που λέγεται δημόσιο.
Οι εκπρόσωποι των δανειστών μας φαίνεται ότι έχουν πεισθεί σ’ αυτό το θέμα για τη βούληση της ελληνικής κυβέρνησης και, ειδικότερα, του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και δίνουν τον απαραίτητο χρόνο «ανάσα»  για να προχωρήσουν οι διαδικασίες των πειθαρχικών.
Τριμηνιαίοι στόχοι – ανάσα
Παράλληλα,  πρόοδος υπάρχει και στο θέμα των απολύσεων 20.000 υπαλλήλων μέχρι το τέλος του 2014, καθώς με τους τριμηνιαίους στόχους που ζητά η τρόικα, στην ουσία δίνεται χρόνος για την εφαρμογή του σχεδίου κινητικότητας, τουλάχιστον μέχρι τον Ιούνιο.
Ενδεικτικό του ότι προχωρούν οι διαπραγματεύσεις είναι ότι αφενός δεν χρειάστηκε κατά τη σημερινή 6ωρη συνάντηση των εκπροσώπων των δανειστών μας με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρα, η παρουσία του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Α. Μανιτάκη και αφετέρου  η αισιοδοξία στελέχους του οικονομικού επιτελείου ότι «ελπίζω να κλείσουμε αύριο».
Πιέσεις σε Στουρνάρα
Είναι σαφές ότι μετά και τις ασφυκτικές πιέσεις που φέρεται ότι δέχθηκε ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας κατά το άτυπο Eurogroup στο Δουβλίνο και για το θέμα του δημοσίου που, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, τίθεται ως προαπαιτούμενο για τη δόση των 2,8 δισ., η κυβέρνηση θέλει να «κλείσει» το θέμα εδώ και τώρα.

aftodioikisi.gr