Δευτέρα 18 Μαρτίου 2013

H τρόικα “τρόμαξε” και κάνει πίσω για την Κύπρο

Angela-Merkel-Nicos-Anastasiades
Ο σάλος που έχει προκληθεί από την ακραία απόφαση του Εurogroup για την Κύπρο, στο σκέλος του αψυχολόγητου “κουρέματος” των καταθέσεων, η αντίδραση από τη Ρωσία και το αρνητικό πρόσημο με το οποίο ξεκίνησαν τη συνεδρίασή τους οι αγορές της Ασίας σήμερα το πρωί, φαίνεται ότι υποχρεώνει την τρόικα να αναθεωρήσει, μερικώς τη στάση της.
Όπως λοιπόν προκύπτει από πληροφορίες που μεταδίδονται από την Κύπρο, ο Υπουργός Οικονομικών Μιχάλης Σαρρής ενημέρωσε την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών που συνήλθε το πρωί ότι σε επικοινωνία του με εκπροσώπους της τρόικας, δηλαδή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, παρατηρήθηκε “ελάφρυνση” της στάσης τους αναφορικά με το “κούρεμα” των καταθέσεων, ώστε να υπάρξει πρόνοια τουλάχιστον για εκείνες που δεν μπορούν να χαρακτηριστούν υψηλές.
Ενισχυτική της εκτίμησης για μερική αλλαγή στάσης από την πλευρά της τρόικας είναι και η παρέμβαση του μέλους του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Γεργκ Άσμουσεν, ο οποίος πέταξε το μπαλάκι στην κυπριακή κυβέρνηση, αναφορικά με το ύψος του “κουρέματος” που θα επιβληθεί στις καταθέσεις.
Στο πλαίσιο αυτό, και προκειμένου να δοθεί περισσότερος χρόνος στην κυπριακή κυβέρνηση, αναβάλλεται για αύριο στις 18.00 η ψηφοφορία στην Κυπριακή Βουλή. Ο Νίκος Αναστασιάδης καταθέτει νέο νομοσχέδιο για το “κούρεμα” των καταθέσεων, ενώ δρομολογείται τηλεδιάσκεψη του Eurogroup, για να συζητηθούν οι εξελίξεις

ysterografa.gr