Τετάρτη 20 Μαρτίου 2013

«Είναι ναυτικοί και όχι δημόσιοι υπάλληλοι» - Αντιδράσεις για την ένταξη πληρωμάτων ρυμουλκών στο ενιαίο μισθολόγιο

«Είναι ναυτικοί και όχι δημόσιοι υπάλληλοι»
«Απαράδεκτη», χαρακτηρίζει με σημερινή της ανακοίνωση, η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία, της ενέργειες της διοίκησης της Ανώνυμης Εταιρείας Διώρυγας Κορίνθου με τις οποίες ενέταξε, από 01/01/2013, τα πληρώματα των ρυμουλκών, στο ενιαίο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων.

Με σημερινή έγγραφό της, προς τον υπουργό Ναυτιλίας και Αιγαίου Κωστή Μουσουρούλη, η ΠΝΟ κάνει λόγο για «πραξικοπηματική» και «αυθαίρετη» πράξη από τη διοίκηση της εταιρείας, που καταργεί την έννοια του ναυτικού όπως αυτή ορίζεται από τον Κώδικα Ιδιωτικού Ναυτικού Δικαίου και τον Κώδικα Δημοσίου Ναυτικού Δικαίου, αγνοώντας προκλητικά, όπως αναφέρει, τις ειδικότερες συλλογικές συμβάσεις εργασίας του κλάδου.

Επιστολή διαμαρτυρίας για το θέμα, έχουν αποστείλει προς τους υπουργούς Οικονομικών, Εργασίας και Ναυτιλίας, η Πανελλήνια Ένωση Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού, η Πανελλήνια Ένωση Κατωτέρων Πληρωμάτων Μηχανής «Ο ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», η Πανελλήνια Επαγγελματική Ένωση Μαγείρων Εμπορικού Ναυτικού και Πανελλήνια Ένωση Πληρωμάτων Ρυμουλκών Ναυαγοσωστικών.

Το σωματείο των εργαζομένων ναυτικών στη διώρυγα της Κορίνθου «Ο ΤΡΙΤΩΝ», που έχει αποστείλει εξώδικο προς τη διοίκηση, υποστηρίζει ότι η εταιρεία ενώ καταβάλλει στους ναυτεργάτες αποδοχές με βάση το ενιαίο μισθολόγιο του Δημοσίου (ν.4024/2011) μη εφαρμόζοντας τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας για τα ρυμουλκά και ναυαγοσωστικά σκάφη, την ίδια ώρα αποδίδει τις κρατήσεις προς το ΝΑΤ και τη φορολογία, με βάση τη νομοθεσία για τους ναυτεργάτες.

Σημειώνεται ότι η Ανώνυμη Εταιρεία Διώρυγα της Κορίνθου είναι ΔΕΚΟ υπό την εποπτεία του υπουργείου Οικονομικών και σύμφωνα με τον νόμο 4093 και 4024 όλοι οι εργαζόμενοι σε αυτήν υποχρεωτικά εντάσσονται στο ενιαίο μισθολόγιο.

Έως σήμερα για τα πληρώματα των ρυμουλκών, ίσχυαν οι επιχειρησιακές συμβάσεις που είχαν υπογραφεί με την ιδιωτική εταιρεία που είχε τη διαχείριση των ρυμουλκικών εργασιών από το 2001 έως το 2009 και σε αυτές εμπεριέχονταν όλοι οι όροι αμοιβής και οι προϋποθέσεις που ισχύουν και στις συμβάσεις εργασίας των ναυτικών.

Σύμφωνα με τη διοίκηση της εταιρείας, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, έχει υποστηρίξει ότι κανείς εργαζόμενος δεν θα εξαιρεθεί από το ενιαίο μισθολόγιο.

newsbeast.gr