Σάββατο 16 Μαρτίου 2013

Συμφωνία “θρίλερ” για την Κύπρο! Σοκ για τους Έλληνες με καταθέσεις στην Κύπρο

anastasiadis
Έπειτα από μία «θυελλώδη» συνεδρίαση, διάρκειας 10 ωρών, στην οποία ο Νίκος Αναστασιάδης απείλησε ακόμη και με αποχώρηση, είχαμε συμφωνία για το πρόγραμμα διάσωσης της Κύπρου.
Στην πολύωρη συνεδρίαση του Eurogroup, η χρηματοδότηση έκλεισε στα 10 δις. ευρώ, ενώ θα επιβληθεί εφάπαξ έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης (κούρεμα) 9,9% σε καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ και 6,75% σε καταθέσεις έως 100.000 ευρώ. Η εισφορά δεν θα επιβληθεί στις καταθέσεις που βρίσκονται στο ελληνικό δίκτυο, ενώ οι καταθέτες θα λάβουν μετοχές των τραπεζών, αξίας ίσης με το ποσό που θα κουρευτεί από τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς.
Στιγμές ιδιαίτερης έντασης επικράτησαν στο Eurogroup, καθώς η διαδικασία βρέθηκε στον αέρα όταν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, απείλησε με αποχώρηση από το Συμβούλιο, λόγω των απαιτήσεων του ΔΝΤ για μεγάλο κούρεμα καταθέσεων.
Αντικείμενο διαμάχης ήταν το ύψος της υπό συζήτηση επιβολής εισφοράς αλληλεγγύης στο κεφάλαιο των τραπεζικών καταθέσεων στα τραπεζικά ιδρύματα που δραστηριοποιούνται στην Κύπρο.
Τελικά, η…
χρυσή τομή βρέθηκε, με το κούρεμα των καταθέσεων σε Κυπριακές τράπεζες να ξεκινάει από το πρώτο ευρώ, με 6.75% και πάνω από 100 χιλ. πάει στο 9.9%. Η εισφορά θα εφαρμοστεί την Τρίτη, 19 Μαρτίου.
Αξίζει να σημειώσουμε ακόμη πως ο εταιρικός φόρος αυξάνεται στο 12,5%.
Central-Bank-of-Cyprus-entranceΗ συμφωνία στην οποία κατέληξε το πρωί το Eurogroup για την Κύπρο, είχε την απρόσμενη παράμετρο της φορολόγησης των καταθέσεων στη Μεγαλόνησο.
Μια εξέλιξη που προκαλεί σοκ στους Έλληνες οι οποίοι έχουν εδώ και πολλά χρόνια περιουσίες σε καταθέσεις σε κυπριακές τράπεζες, αλλά και σε όσους έσπευσαν να βγάλουν χρήματα στην Κύπρο, την περίοδο που τα σενάρια και οι διεθνείς κερδοσκόποι πίεζαν για τη χρεοκοπία της ελληνικής οικονομίας και την έξοδο της χώρας από την ευρωζώνη.
Θυμίζουμε ότι η απόφαση του Eurogroup κάνει λόγο για εφάπαξ εισφορά 9,9% σε καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ σε κυπριακές τράπεζες, και 6,7% σε καταθέσεις κάτω από 100.000 ευρώ.
Όπως διευκρινίζεται, η εφάπαξ εισφορά θα επιβληθεί μονάχα για τις καταθέσεις που έχουν γίνει σε τράπεζες της Κύπρου, και όχι σε κυπριακές τράπεζες στην Ελλάδα.
Από το πρωί πάντως στην Κύπρο εξελίσσονται σκηνές πανικού, με πολίτες να προσπαθούν να σηκώσουν τις καταθέσεις τους από τα ΑΤΜ, χωρίς κάτι τέτοιο να είναι εφικτό, ενώ έχουν κυκλοφορήσει και πληροφορίες ότι κάποιοι σκέφτονται να μετφέρουν τις καταθέσεις τους στα Κατεχόμενα.
Λιλλήκας: Ο Αναστασιάδ​ης πρόδωσε την Κύπρο
Giorgos-LillikasΣτις πρόσφατες προεδρικές εκλογές της Κύπρου, ο Γιώργος Λιλλήκας έμοιαζε ως ο μεγάλος “νικητής”, παρόλο που δεν κατάφερε, έστω και οριακά, να περάσει καν στον δεύτερο γύρο της αναμέτρησης. Είχε πετύχει ωστόσο να διασπάσει τις παραδοσιακές γραμμές των κομμάτων, και με δεδομένο την εκλογή του κεντροδεξιού Νίκου Αναστασιάδη και όχι του Αριστερού Σταύρου Μαλά, να προσδοκά βάσιμα ότι το μέλλον… τον περιμένει.
Έτσι, με αφορμή τη συμφωνία-θρίλερ που επετεύχθη τις πρώτες πρωινές ώρες στο Eurogroup για την Κύπρο, και έχει προκαλέσει πανικό στη Μεγαλόνησο, με σκηνές-σοκ να διαδραματίζονται στα ΑΤΜ, όπου οι πολίτες δεν μπορούν να σηκώσουν τα λεφτά τους, ο Γιώργος Λιλλήκας ζήτησε με δηλώσεις τους τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, αμφισβητώντας τη νομιμοποίηση του Προέδρου Νίκου Αναστασιάδη και της κυβέρνησής του να προχωρήσει σε μια τέτοια συμφωνία, η οποία δεσμεύει την Κύπρο και το μέλλον των πολιτών της.
“Πρόκειται για βατερλό. Η συμφωνία στην οποία κατέληξε η κυβέρνηση με την τρόικα οδηγεί στην καταστροφή. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και η κυβέρνησή του αποδείχτηκαν τελικά ανίκανοι να υπερασπιστούν τα εθνικά μας συμφέροντα.
Ο κ. Αναστασιάδης πρόδωσε μέσα σε 15 μέρες την εντολη που πήρε από τους πολίτες.
Καλώ τους πολίτες σε μαζικές κινητοποιήσεις. Το δημοψήφισμα είναι η μόνη λύση”, δήλωσε ο Γιώργος Λιλλήκας, ο οποίος ήταν υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου στην κυβέρνηση του Τάσσου Παπαδόπουλου, την περίοδο του μεγάλου “όχι” στο Σχέδιο Ανάν.
ysterografa.gr