Κυριακή 10 Μαρτίου 2013

Κόβεται στα δύο το εφάπαξ – Ανατροπές για όσους φύγουν μετά την 1.1.2014

efapax
Ανατροπές έρχονται για το εφάπαξ 670.000 δημοσίων υπαλλήλων με το νέο σχέδιο που προωθεί το οικονομικό επιτελείο.
Σύμφωνα με τον «Ελεύθερο Τύπο» από το επόμενο έτος το εφάπαξ κόβεται στα δύο και έρχεται νέο οριζόντιο κούρεμα ως 15ο/ο!
Όπως έγινε γνωστό, στο ανεπίσημο έγγραφο του υπουργείου Εργασίας αναφέρεται ότι δεν μπορεί να αναζητηθεί ο ασφαλιστικός βίος κάθε υπαλλήλου και δεν μπορούν να δημιουργηθούν οι ατομικές μερίδες με τις εισφορές κάθε υπαλλήλου, ώστε στη συνέχεια να εφαρμοστεί ο νέος τύπος υπολογισμού του εφάπαξ πάνω σε αυτές τις εισφορές.
Για να μπορούσε να γίνει πράξη το σχέδιο των ατομικών μερίδων θα έπρεπε κάθε υπηρεσία να αναζητήσει τη μισθοδοσία κάθε υπαλλήλου άλλα και την υπηρεσιακή του εξέλιξη.
Αυτή η διαδικασία όμως είναι… αδύνατη, οπότε το οικονομικό επιτελείο προσανατολίζεται σε νέο μοντέλο.
Ο υπολογισμός του εφάπαξ θα πιάνει δύο περιόδους, ενώ θα διαχωρίζει τους δημοσίους υπαλλήλους σε δύο κατηγορίες: τους ασφαλισμένους μέχρι το 2000 και τους ασφαλισμένους από το 2001 και μετά.
Με την εξέλιξη αυτή μελετάται ακόμα και ο διπλός υπολογισμός του εφάπαξ για τους ασφαλισμένους μέχρι το 2000, οι οποίοι συνταξιοδοτούνται μετά την 1η/1/2014 ενώ οι ασφαλισμένοι από το 2001 θα παίρνουν εφάπαξ βάσει ατομικών εισφορών.
Το σχέδιο προβλέπει τον υπολογισμό του εφάπαξ από το 2014 να αποτελείται από το άθροισμα δύο τμημάτων: το τμήμα που αντιστοιχεί στο χρόνο ασφάλισης έως 31/12/2013 και το τμήμα που αντιστοιχεί στο χρόνο ασφάλισης από 1η/1/2014 και εφεξής.
Το νέο σύστημα θα έχει εξαρχής καθορισμένο ποσοστό μείωσης και όπως είναι γνωστό, γίνεται λόγος για νέο κούρεμα 10ο/ο με 15ο/ο.
 
pekp.gr