Σάββατο 5 Ιανουαρίου 2013

“Έπνιξε” την Μπεσίκτας o Ολυμπιακός

span
Ο Ολυμπιακός έβαλε στο… φουλ τις αμυντικές μηχανές και επικράτησε 77-64 της Μπεσίκτας στο ΣΕΦ, πετυχαίνοντας την πρώτη του νίκη στο Top 16 της Eurolague. Σπανούλης, Πρίντεζης και Σλούκας οι πρωταγωνιστές για την ομάδα του Γιώργου Μπαρτζώκα.
Από το πρώτο δευτερόλεπτο ο Ολυμπιακός έβγαλε από τη φαρέτρα του το πιο ισχυρό του όπλο, αυτό που έχει γίνει σήμα κατατεθέν για την ομάδα του Μπαρτζώκα: την άμυνα. Μπορεί μέχρι τα μισά της περιόδου οι "ερυθρόλευκοι" να μην είχαν καταφέρει να εξαργυρώσουν την καλή τους αμυντική λειτουργία στο άλλο μισό του παρκέ, ωστόσο ήταν φανερό πως είχαν ήδη εξασφαλίσει το πάνω χέρι, ακόμα και όταν η διαφορά ήταν μόλις στους δύο πόντους (15-13). Ενα... αστραπιαίο 5-0 στο τέλος της περιόδου, έβαλε την ελληνική ομάδα στο +7 (20-13).

Σχεδόν ίδιο το μοτίβο και στη διάρκεια του δεύτερου δεκαλέπτου, δηλαδή με τον Ολυμπιακό να πιέζει στην άμυνα και να το εξαργυρώνει -όχι στον βαθμό πάντως που θα ήθελε και θα μπορούσε- στην επίθεση. Σλούκας και Αντιτς μπήκαν στην... επιθετική εξίσωση, πλαισιώνοντας τους Σπανούλη και Πρίντεζη κι έτσι το ερυθρόλευκο προβάδισμα έπιασε διψήφια τιμή στο ημίχρονο (37-27).

Με την έναρξη της τρίτης περιόδου ο Ολυμπιακός ενίσχυσε ακόμα περισσότερο τις βάσεις για την πρώτη του νίκη στο Top 16, καθώς Πρίντεζης και Σπανούλης όπλισαν και... εκτέλεσαν από το τρίποντο για το 43-27 και το +16. Η απάντηση της Μπεσίκτας, ωστόσο, στο μοναδικό σημείο του ματς που βρήκε ρυθμό στην επίθεση δεν άργησε να έρθει... Οι τούρκοι έτρεξαν επιμέρους σκορ 14-5 (δύο τρίποντα ο Μάρκοτα), ρίχνοντας τη διαφορά στους επτά πόντους στα μισά της περιόδου (48-41).

Η τάξη, ωστόσο, αποκαταστάθηκε γρήγορα και γι' αυτό φρόντισε κυρίως ο Πρίντεζης. Με πέντε συνεχόμενους πόντους του διεθνούς φόργουορντ, ο Ολυμπιακός "ξεκόλλησε", οδηγώντας και πάλι τη διαφορά στους 14π. (57-43). Το ανόητο φάουλ του Λο στον Κρίστοφερ, πάντως, στο τέλος της περιόδου (σε προσπάθεια για τρίποντο), έβαλε ξανά στο... κόλπο την Μπεσίκτας (57-46).

Το πρώτο μισό της τέταρτης περιόδου ήταν σα... να μην παίχτηκε ποτέ, υπό την έννοια ότι δεν διαφοροποιήθηκαν σε μεγάλο βαθμό τα δεδομένα. Ο Ολυμπιακός συντηρούσε μια διαφορά κοντά στους 10 πόντους και πλέον είχε δύο δρόμους: να τη διαχειριστεί σωστά και στην καλύτερη των περιπτώσεων να τη διευρύνει. Οι ερυθρόλευκοι ακολούθησαν τη... δεύτερη εκδοχή, φτάνοντας σε μια άνετη νίκη με 77-64 κι ενώ νωρίτερα είχαν φτάσει τους 17.

Τα δεκάλεπτα: 20-13, 17-14, 20-19, 20-18