Κυριακή 30 Δεκεμβρίου 2012

Μαυραγάνης: Πιθανή η απαλλαγή μικρών επιχειρήσεων από την καταβολή ΦΠΑ

mavraganis
Ο υφυπουργός Οικονομικών, Γιώργος Μαυραγάνης, σε συνέντευξη που παραχωρεί στην Καθημερινή της Κυριακής, επισημαίνει ότι συζητείται η περίπτωση να εξαιρεθούν από το καθεστώς του ΦΠΑ οι επιχειρήσεις με τζίρο μέχρι 10.000 ευρώ, όπως έχει ζητήσει, άλλωστε, και η τρόικα.
«Το εξετάζουμε, αλλά όταν βάζεις πλαφόν πρέπει να είσαι πολύ προσεκτικός», υπογραμμίζει ο Μαυραγάνης σημειώνοντας πως «πρέπει να βρούμε τις ασφαλιστικές δικλίδες ώστε να αποτραπούν φαινόμενα μείωσης του τζίρου από επιχειρήσεις για να υπαχθούν στο καθεστώς».
Ο υφυπουργός Οικονομικών τονίζει επίσης ότι τα πρώτα αποτελέσματα στην προσπάθεια καταπολέμησης της φοροδιαφυγής είναι ορατά και προαναγγέλλει εντατικοποίηση των ελέγχων.
Επίσης αναφέρει ότι άρχισε ήδη η καταβολή φόρων και προστίμων για τις καταθέσεις στο εξωτερικό, σε όσους εκλήθησαν να δικαιολογήσουν τις καταθέσεις τους.
Αναφερόμενος στην πρόσφατη έκθεση της τρόικας για τη φοροδιαφυγή σημειώνει ότι μερικές από τις παρατηρήσεις της έχουν ήδη δρομολογηθεί, αναφέροντας ως παράδειγμα την ενίσχυση του ελεγκτικού μηχανισμού,
Όσον αφορά τις επενδύσεις ο Μαυραγάνης τονίζει  ότι για να μπορέσει η Ελλάδα να καταστεί φιλικός προορισμός για τους ξένους και Έλληνες επενδυτές θα πρέπει να αλλάξει η φιλοσοφία του φορολογικού συστήματος, τόσο από πλευράς νομοθεσίας όσο και από πλευράς φορολογικής διοίκησης.
Μεταξύ άλλων πρέπει να απλοποιηθούν οι τελωνειακές διαδικασίες και να καταργηθούν οι διατάξεις «που χωρίς να προσφέρουν κάτι ουσιώδες στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής κάνουν τη ζωή δύσκολη στους υποψήφιους επενδυτές».

ysterografa.gr