Τετάρτη 26 Σεπτεμβρίου 2012

Έδωσε το πράσινο φως ο πρωθυπουργός, Α. Σαμαράς, στο πακέτο των επώδυνων μέτρων

Έδωσε το πράσινο φως ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, στο πακέτο των επώδυνων μέτρων
Σύσκεψη στις 10,30 το πρωί της Πέμπτης πραγματοποιεί ο πρωθυπουργός με τους πολιτικούς αρχηγούς που στηρίζουν την κυβέρνηση, προκειμένου να τοποθετηθούν για το σύνολο των μέτρων των 11,9 δισ. ευρώ αλλά και το φορολογικό πακέτο που αναμένεται να αποφέρει έσοδα 2 δισ. Για το περιεχόμενο των μέτρων ο υπουργός Οικονομικών κ. Στουρνάρας ανέλαβε να ενημερώσει το απόγευμα της Τετάρτης, τους κ.κ. Βενιζέλο και Κουβέλη.
Τα μέτρα ενέκρινε ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, λίγες ώρες πριν αρχίσει η προγραμματισμένη γενική απεργία της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ.  Σύμφωνα με πληροφορίες, στη λίστα των μέτρων περιλαμβάνεται η αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης, περικοπές σε μισθούς, συντάξεις και σε λειτουργικές δαπάνες, ενώ δεν υπάρχει πρόβλεψη για απολύσεις στο Δημόσιο. Ακόμη προβλέπεται η κατάργηση του αφορολογήτου ορίου στους ελεύθερους επαγγελματίες, που θα φορολογούνται με ενιαίο φόρο 30%, ενώ αποσύρθηκε η πρόταση για τον κεφαλικό φόρο.
Ως ιδιαίτερα κρίσιμη κρίνεται, επομένως, η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, καθώς ο χρόνος των αντιρρήσεων φαίνεται να εκπνέει και τα δύο κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση, θα πρέπει να αποφασίσουν εάν θα συνεχίσουν να τη στηρίζουν ή όχι και στη Βουλή με την ψήφιση των παραπάνω μέτρων, ή θα άρουν την εμπιστοσύνη τους, καθώς τα νέα μέτρα υπερβαίνουν κατά πολύ τα συμφωνηθέντα στην προγραμματική συμφωνία.
Οι εξελίξεις είναι όμως «γόρδιος δεσμός», καθώς το διεθνές οικονομικό περιβάλλον διαρκώς επιβαρύνεται σύμφωνα με τις δηλώσεις των επικεφαλής του ΔΝΤ, της ΕΚΤ και της Ε.Ε, ενώ πυκνώνουν και πάλι οι εκτιμήσεις των διεθνών οίκων για χρεοκοπία της χώρας. Από την άλλη, οι εσωκομματικές αντιρρήσεις αυξάνουν  κυρίως σε ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ, αλλά και στη ΝΔ με βουλευτές των δύο κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση να δηλώνουν δημόσια ότι δεν θα ψηφίσουν τα μέτρα, ενώ  προαναγγέλλονται ακόμη και νέοι κομματικοί σχηματισμοί  εάν εγκριθεί η λήψη τόσο επώδυνων μέτρων...
Σε λίγες ημέρες έχουμε και την επιστροφή των εκπροσώπων της τρόικας στην Αθήνα, για τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων, αλλά και της συνόδου του Eurogroup, στις 8 Οκτωβρίου και της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στις 18-19 Οκτωβρίου.
Εφόσον επέλθει συμφωνία των αρχηγών, ενδέχεται το πακέτο των μέτρων να έχει ψηφιστεί το αργότερο έως το προσεχές Σάββατο 6 Οκτωβρίου. Μέχρι στιγμής ο σχεδιασμός δεν έχει αλλάξει και το πακέτο των μέτρων θα έλθει προς ψήφιση με την διαδικασία του κατεπείγοντος και σε ένα μόνο άρθρο προκειμένου να αποφευχθούν οι διαρροές.
Δριμεία κριτική ΣΥΡΙΖΑ
 Σχόλιο του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ – ΕΚΜ για το νέο πακέτο μέτρων:
«Από την «επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου», στα «κοινωνικά δίκαια» και «ισοδύναμα» μέτρα και τώρα στην πλήρη εφαρμογή των μνημονιακών δεσμεύσεων, η θεατρική ομάδα της συγκυβέρνησης ολοκληρώνει το γύρο των παραστάσεών της σε Ελλάδα και Βρυξέλλες.
Τα νέα μέτρα έρχονται να ολοκληρώσουν το κατεδαφιστικό έργο των κυβερνήσεων Παπαδήμου και Παπανδρέου, να αυξήσουν την ύφεση και την ανεργία, να πολλαπλασιάσουν τα λουκέτα στις επιχειρήσεις, να διαλύσουν τις δημόσιες υπηρεσίες. Η επιμήκυνση του μνημονιακού προγράμματος που παρουσιάζεται ως θείο δώρο δεν είναι τίποτα άλλο παρά επιμήκυνση της λιτότητας και νέα μνημόνια, σε μια οικονομία απονεκρωμένη από τις επιπτώσεις του μνημονίου»  και καταλήγει πως «το στρατηγικό σχέδιο της Αριστεράς για ανατροπή της μνημονιακής πολιτικής σε Ελλάδα και Ευρώπη, παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, ανάπτυξη, αναδιανομή του πλούτου και κοινωνική δικαιοσύνη αποτελεί το μοναδικό κοινωνικά δίκαιο δρόμο εξόδου από την κρίση».

eklogika.gr