Δευτέρα 6 Αυγούστου 2012

Κλείνουν οριστικά τα Ειρηνοδικεία του Νομού Κορινθίας, Ξυλοκάστρου, Δερβενίου, Νεμέας, Γκούρας και Καλιάνων (video)

Στο θέμα που προέκυψε θέλοντας το Υπουργείο να υλοποιήσει το σχέδιο για κατάργηση των Ειρηνοδικείων Πανελλαδικά, και θέτοντας ως υποψήφια τα ενεργά Ειρηνοδικεία του Νομού Κορινθίας, Ξυλοκάστρου, Δερβενίου, Νεμέας Γκούρας και Καλιάνων... συγχωνεύοντάς τα με αυτά του Κιάτου ή της Κορίνθου θέλω να σας γνωρίσω τα παρακάτω :
Το πιθανό κλείσιμό τους δημιουργεί στην περιοχή Κορινθίας τις ανάλογες συνέπειες όπως υποβάθμιση των περιοχών αυτών, συσσώρευση όλων των υποθέσεων των Ειρηνοδικείων - Πταισματοδικείων στα κεντρικά καταστήματα του νομού με ό,τι αρνητικό συνεπάγεται για την απονομή Δικαιοσύνης. Θέλω να σας γνωρίσω ακόμη ότι τα παραπάνω Ειρηνοδικεία - Πταισματοδικεία εκτός της Νεμέας, είναι όλα τους ιδιόκτητα, με πολλαπλούν οικονομικό - κρατικό όφελος έναντι των εξόδων τους, π.χ. το Ειρηνοδικείο - Πταισματοδικείο Ξυλοκάστρου απασχολεί 3 γραμματείς, 1 δικαστικό επιμελητή, έχει ετήσια έξοδα κτιρίου περίπου 10.000€ και έσοδα περίπου 100.000€. Ταυτόχρονα η εργασιακή ύλη του Ειρηνοδικείου είναι η ακόλουθη : Πταίσματα, Προανακρίσεις, Διαταγές Πληρωμής, Πολιτικά Δικαστήρια (ασφαλιστικά, τακτικές, αυτοκίνητα, υπερχρεωμένα νοικοκυριά κλπ), Μεταβατικό Μονομελές Πλημ/δικείο, Πλειστηριασμοί, Ένορκες Βεβαιώσεις και γενικά όλο το φάσμα της δικαστικής ύλης και ανάλογα είναι και για τα άλλα δύο Ειρηνοδικεία - Πταισματοδικεία. Θεωρώ δε τεράστιο το πλήγμα για τις τοπικές και όχι μόνο κοινωνίες αυτών, υποβαθμίζοντάς αυτές κλείνοντάς τα, ταλαιπωρία των χιλιάδων πολιτών που θα αναγκαστούν να μετακινούνται 60 και 70 χιλιόμετρα από την έδρα τους για διεκπεραίωση των υποθέσεών τους με ό,τι συνεπάγεται αυτό. Με τα παραπάνω και συρρικνώνοντάς τα, στα εν λόγω Ειρηνοδικεία θα δημιουργηθεί και σε χώρους μη υποδομής, τεράστιος φόρτος εργασίας, θέτοντας σε πολύ σοβαρό κίνδυνο και καθυστέρηση, την απονομή δικαιοσύνης όλων αυτών των υποθέσεων. Ταυτόχρονα υποβαθμίζοντας την τοπική κοινωνία και μη δίνοντας καμία ελπίδα ανάπτυξης έστω και μικρής σ’ αυτούς τους τόπους.

Παρακαλώ στα πλαίσια της ενημέρωσής μου αυτής, σας καλώ να στηρίξετε και εγγράφως στη μη υλοποίηση στην πρόθεση κατάργησης των παραπάνω Ειρηνοδικείων - Πταισματοδικείων από το Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Πιστεύω στην αμέριστη συμπαράστασή Σας και από τη θέση Σας βοήθειά Σας.

Μετά Τιμής

(Αποστόλης Μετεβελής)

Δικαστικός Επιμελητής

Ειρηνοδικείου Ξυλοκάστρου,

Μέλος Δ. Σ. Δικαστικών

Υπαλλήλων Κορινθίας,

Μέλος της ΟΔΥΕ 

korinthostv.blogspot.gr/