Παρασκευή 17 Αυγούστου 2012

Σε αναζήτηση του «καλού σεναρίου» μιας θετικής έκθεσης. Ενόψει του Eurogroup Οκτωβρίου

 
Προκαταρκτική θα είναι η συζήτηση για την Ελλάδα που θα διεξαχθεί στο πρώτο Eurogroup, στις 3 Σεπτεμβρίου, καθώς σε εκκρεμότητα θα εξακολουθεί να βρίσκεται η έκθεση της τρόικας, ενόψει των διεργασιών σε εσωτερικό επίπεδο και των διαπραγματεύσεων από πλευράς πρωθυπουργού, κατά τις συναντήσεις του με τον Γάλλο Πρόεδρο Ολάντ και την Γερμανίδα καγκελάριο Μέρκελ, μετά τις 20 Αυγούστου.

Σύμφωνα με δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Χρήστου Σταϊκούρα στην τηλεόραση του Αντέννα, το χρονοδιάγραμμα πάνω στο οποίο εργάζεται το οικονομικό επιτελείο προβλέπει ολοκλήρωση της διαδικασίας για την υποβολή της έκθεσης στις 14 Σεπτεμβρίου – και ενώ οι εκπρόσωποι των δανειστών θα βρίσκονται ήδη στην Ελλάδα από τις αρχές του μήνα.

Μια θετική έκθεση θα οδηγήσει στην εκταμίευση της δόσης των 31,2 δις ευρώ, που θα δρομολογηθεί και θα αποφασιστεί στο Eurogroup του Οκτωβρίου.

Επιβεβαιώνεται έτσι ότι με βάση το «καλό σενάριο» της θετικής έκθεσης, η δόση δεν αναμένεται πριν από τον Οκτώβριο, οπότε και η τρόικα θα παρουσιάσει την έκθεσή της ενώπιον των υπουργών των Οικονομικών της ευρωζώνης.

Στο μεταξύ, μεγάλη ανησυχία προκαλούν τα στοιχεία για την ανεργία, που, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, σκαρφάλωσε στο 23,1% τον περασμένο Μάιο (από 16,8% που ήταν το Μάιο του 2011 και 22,6% που ήταν τον Απρίλιο του 2012).

Το στοιχείο αυτό, μαζί με όλα τα στοιχεία της ύφεσης, αναμένεται να τεθούν και πάλι στην τρόικα από το οικονομικό επιτελείο, σε μια προσπάθεια να μειωθούν τα μέτρα που όλοι συμφωνούν πως είναι απολύτως υφεσιακά.

elzoni.gr