Πέμπτη 30 Αυγούστου 2012

ΣΑΜΑΡΑΣ: ΜΕ ΔΑΝΕΙΑ ΚΑΙ «ΕΝΕΣΕΙΣ» Η ΑΝΑΚΟΥΦΙΣΗ ΔΗΜΩΝ



Έπειτα από δυόμισι ώρες διαβουλεύσεων, η ΚΕΔΕ -το διοικητικό συμβούλιο της οποίας συνεδριάζει εκτάκτως τώρα- δεν πήρε ουσιαστικές απαντήσεις επί των προτάσεων της (ζητεί 813 εκατ. ευρώ*) για τα οικονομικά των δήμων από τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, σύμφωνα και με τα όσα είπε ο πρόεδρός της ΚΕΔΕ Κώστας Ασκούνης. Ο Πρωθυπουργός, σε ένα έντονο αρνητικά κλίμα λόγω των επεισοδίων με την ΠΟΕ-ΟΤΑ**, σύμφωνα με τα όσα είπε αμέσως μετά ο υπουργός Εσωτερικών Ευριπίδης Στυλιανίδης, επιβεβαιώνοντας ουσιαστικά προηγούμενη ανάρτηση της aftodioikisi.gr, «δίνει» στους δημάρχους συνολικά 513 εκατ. ευρώ*** (τα 224 εκατ. ευρώ της ΣΑΤΑ συν τα υπόλοιπα 75 εκατ. ευρώ συν 213,8 των παρακρατηθέντων - τα τελευταία, από τον Οκτώβριο, μετά τη δόση των 31 δισ. ευρώ).

Στη συνάντηση, ο Πρωθυπουργός είπε στους δημάρχους πως έχει λύθηκε το πρόβλημα με τον ΟΑΕΔ και τα 200 εκατ. ευρώ, και άμεσα θα ξεκινήσει το πρόγραμμα της αυτεπιστασίας. Για τους, δε, παιδικούς σταθμούς, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο από τα συν 20 εκατ. από τις περικοπές που πρότεινε ο υπουργός Εργασίας να τους δώσει άλλα 10 εκατ., δηλαδή συνολικά 30 εκατ. ευρώ.
Σύμφωνα, δε, με τον υπουργό -πέραν αυτών- όπως αποκάλυψε, με κοινή υπουργική απόφαση υπουργείων Εσωτερικών και Οικονομικών θα υπάρξει επιμήκυνση και ρύθμιση των χρεών των υπερχρεωμένων δήμων. Σύμφωνα με τις πληροφορίες της aftodioikisi.gr, μάλλον η επιμήκυνση για τα παλιά δάνεια από τα 5 χρόνια που είναι σήμερα θα πάει σε 8 και για τα νέα σε 10 χρόνια, πράγμα που θα ανακουφίσει τους δήμους κατά 90 εκατ. σε αποδόσεις. Για τη μείωση του επιτοκίου κατά 1% τοις εκατό και περίοδος χάριτος κατά 1 χρόνο, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών τους είπε ότι θα τους απαντήσει, αφού το συζητήσει με το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.
Η ανακοίνωση του Πρωθυπουργού
Σύμφωνα με ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του Πρωθυπουργού, ο Αντώνης Σαμαράς ειδικότερα για το ζήτημα του κλασικού χρηματοδοτικού εργαλείου των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων (ΚΑΠ) και της διάθεσή τους από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους υπογράμμισε:
  • Οι πιστώσεις που είχαν εγγραφεί για τους ΚΑΠ στον προϋπολογισμό του 2012 ανέρχονται στο ύψος των 2,34 δισ. ευρώ (εκ των οποίων 192 εκατ. ευρώ για υποχρεώσεις του 2011). Το εν λόγω ποσό προέκυψε, αφού ελήφθησαν υπόψη οι τελικές εκτιμήσεις εσόδων, η μείωση των αποδόσεων υπέρ τρίτων του Γενικού Προϋπολογισμού του κράτους, η εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου, οι παρεμβάσεις του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής και τα μέτρα του Συμπληρωματικού Προϋπολογισμού του τρέχοντος έτους.
  • Το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, σύμφωνα πάντα με τις προβλέψεις του Προϋπολογισμού, αποδίδει συστηματικά και έγκαιρα τους προβλεπόμενους πόρους. Για το πρώτο οκτάμηνο του έτους έχει αποδώσει το 65,5% του συνολικού ύψους των προβλεπόμενων πιστώσεων (1,59 δισ. ευρώ). Το ποσό που απομένει προς απόδοση μέχρι το τέλος του έτους ανέρχεται σε 750 εκατ. ευρώ, το οποίο μεταφράζεται σε 4 δόσεις των 188 εκατ. ευρώ. Χθες (28/8) υπεγράφη μία από αυτές τις προκαταβολές και σήμερα γίνεται η εκταμίευση.
  • Στους Δήμους, πλέον των ΚΑΠ, θα αποδοθεί το ποσό των 214 εκατ. ευρώ που αφορά την 4η δόση από τις 8 δόσεις της ρύθμισης των οφειλόμενων προς αυτούς και το ποσό των 349 εκατ. ευρώ που αφορά το σύνολο των επενδυτικών δαπανών των Δήμων (τα 299 εκατ. ευρώ αφορούν τη μεταφορά της ΣΑΤΑ του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων στον Τακτικό Προϋπολογισμό, διαδικασία η οποία ολοκληρώθηκε με πρόσφατη Κοινή Απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών, Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων και του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών [ΦΕΚ 2168 Β'/19-7-2012]).
Ακουσε τις προτάσεις και τα αιτήματα που υπέβαλαν ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Κ. Ασκούνης και οι άλλοι εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τόνισε:
  • Η Κυβέρνηση πιστεύει στην ΤΑ και στο σημαντικό ρόλο που αυτή καλείται να διαδραματίσει στην σημερινή κρίσιμη εθνική συγκύρια.
  • Αναγνωρίζει τη συμβολή της στην αντιμετώπιση της κρίσης και τις περικοπές 61%, που υφίσταται τα τελευταία χρόνια, αναλαμβάνοντας όπως όλοι μας, τα βάρη που της αντιστοιχούν για την αντιμετώπιση της οικονομικής κατάστασης.
    • Η Κυβέρνηση δίνει προτεραιότητα σε μια πολιτική «Κοινωνικής Ασπίδας» που βασίζεται στα κοινωνικά δίκτυα των Δήμων, τα οποία θεωρούμε ότι είναι τα πλέον συγκροτημένα και αποτελεσματικά εργαλεία στον «Πόλεμο κατά της Φτώχειας». Παρά την ένδεια πόρων λοιπών, προτάσσουμε τη στήριξη αυτών των δικτύων και αυτών των πολιτικών, για να κρατήσουμε «όρθια» την κοινωνία.
    • Κάθε θεσμική ή διοικητική παρέμβασή μας επιδιώκει όχι μόνο τον εξορθολογισμό των οικονομικών με στόχο την οικονομική αυτοτέλεια των ΟΤΑ, αλλά και την μεταφορά κάθε ευρώ που διασφαλίζεται, σε πολιτικές που στηρίζουν τη δοκιμαζόμενη κοινωνία. Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι: η επίλυση του θέματος μεταφοράς μαθητών, η αντιμετώπιση του ζητήματος των βρεφονηπιακών σταθμών, η συντήρηση των σχολείων, η φροντίδα των αναξιοπαθούντων, η στήριξη των αδυνάμων με κοινωνικά παντοπωλεία, ιατρεία, με το πρόγραμμα Βοήθεια στο σπίτι και άλλα σύγχρονα προγράμματα κοινωνικής οικονομίας.
    • Κάθε μεταρρύθμιση στο πλαίσιο συνεργασίας με την Ομάδα Δράσης για την Ελλάδα (Task Force) που προωθούμε, επιδιώκει να ενισχύσει με νέα σύγχρονα οικονομικά εργαλεία την οικονομική αυτοτέλεια των ΟΤΑ, να αυξήσει την αποτελεσματικότητά τους για τον πολίτη και να ισχυροποιήσει το θεσμικό και κοινωνικό τους ρόλο.
      «Γνωρίζω τις θυσίες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης από τις συνεχείς μειώσεις των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων, όμως, η κρίση μάς αφορά Όλους. Η Εθνική προσπάθεια που γίνεται από εμένα και τους συνεργάτες μου, για να κρατήσουμε την Ελλάδα στον σκληρό Ευρωπαϊκό Πυρήνα, πρέπει να στηριχθεί από όλους και κυρίως από εσάς που μοιράζεστε τις ίδιες αγωνίες. Στο πλαίσιο των πραγματικών οικονομικών δυνατοτήτων μας, να γνωρίζετε ότι θα είστε πάντα στην πρώτη γραμμή προτεραιότητας, χωρίς, όμως, μεγάλα λόγια και ψεύτικες υποσχέσεις. Σας μιλώ με σεβασμό και ειλικρίνεια, γιατί σας θεωρώ γνήσιους συμμαχητές σε αυτόν τον εθνικό και κοινωνικό αγώνα», σημείωσε μεταξύ άλλων στους δημάρχους.
      Στυλιανίδης: Στόχος να στηριχθούν τα προνοιακά

      «Πρώτη προτεραιότητα σε κάθε επιλογή δαπάνης για όλους μας είναι τα προνοιακά επιδόματα και οι κοινωνικές παροχές, γιατί ο στόχος όλων και πρώτα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι να μείνουν όρθια τα κοινωνικά δίκτυα τα οποία στέκονται δίπλα στο κομμάτι εκείνο της κοινωνίας το οποίο δοκιμάζεται. Θα κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε και θα συνεργαστούμε με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, για να μπορέσουμε να κρατήσουμε όρθια την κοινωνία, να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες και να βρούμε ξανά το βηματισμό μας προς την ανάπτυξη και την πρόοδο», δήλωσε μεταξύ άλλων στις δηλώσεις του ο Ευριπίδης Στυλιανίδης, εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου.
      aftodioikisi.gr