Πέμπτη 9 Αυγούστου 2012

Διατάχθηκε η προληπτική εκκένωση της Ουρανούπολης – Απειλούνται σπίτια, εγκατέλειψαν την πόλη οι τουρίστες


Η κατάσταση στο Άγιο Όρος έχει ξεφύγει, καθώς η φωτιά που ξέσπασε την Τετάρτη στην περιοχή Μονοξυλίτης στο Άγιο Όρος, κοντά στη Μονή Χιλανδαρίου επεκτάθηκε τα ξημερώματα, εξαιτίας των ισχυρότατων ανέμων και από το πρωί απειλεί την Ουρανούπολη.
Οι αρχές διέταξαν ήδη την προληπτική εκκένωση πόλης, ενώ πολλοί από τους πολίτες, όπως δήλωσε στο NewsIt ο κάτοικος της Ουρανούπολης Τόλης Παπαγεωργίου, φεύγουν μόνοι τους προς τις παραλίες των Νέων Ρόδων και της Ιερισσού. Νωρίτερα, είχε δοθεί εντολή να εγκαταλείψουν την πόλη μόνο οι ευπαθείς ομάδες.
Η Ουρανούπολη καίγεται περιμετρικά και το μέτωπο της πυρκαγιάς φτάνει τα 25 χιλιόμετρα είπε στο NewsIt ο αντιδήμαρχος Αριστοτέλη Κώστας Κατσαβαβάκης, κάνοντας λόγο για ανυπολόγιστες καταστροφές σε δασικές και καλλιεργήσιμες εκτάσεις. Έχουν καεί αγροικίες, ενώ υπάρχουν και ζημιές σε σπίτια, οι οποίες ακόμη δε μπορούν να υπολογιστούν.
Η ατμόσφαιρα στην περιοχή είναι αποπνικτική, ενώ ο αέρας που πνέει μεταφέρει αποκαΐδια και στάχτες στις απέναντι ακτές της Σιθωνίας. Ο αέρας είναι δυνατός αλλά αλλάζει συνεχώς διευθύνσης και κάνει ακόμη πιο δύσκολο το έργο των πυροσβεστών.

Έχει γίνει έκκληση, τόσο από τις τοπικές αρχές όσο και από την αστυνομία, προς τους κατοίκους να μην κινούνται στους δρόμους της πόλης με τα αυτοκίνητά τους ούτε και να τα παρκάρουν στην άκρη του δρόμου για να μην εμποδίζεται η διέλευση των πυροσβεστικών οχημάτων!
«Εξαιτίας πυρκαγιάς που έχει εκδηλωθεί σε δασική περιοχή του Αγίου Όρους και κινείται με κατεύθυνση προς Ουρανούπολη Χαλκιδικής, προληπτικά παρακαλούνται οι πολίτες να μην κινούνται προς Ουρανούπολη και να μην ακινητοποιούν τα οχήματά τους παραπλεύρως της οδού, προκειμένου να μην παρακωλύεται η κίνηση και το έργο των οχημάτων της Πυροσβεστικής» τονίζεται στην ανακοίνωση της Αστυνομικής Διεύθυνσης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.Στην Ουρανούπολη αναμένεται σήμερα και ο αρχηγός της Πυροσβεστικής για να επιβλέψει τις προσπάθειες κατάσβεσης.

Η μάχη των πυροσβεστών με τις φλόγες δε σταμάτησε λεπτό τη νύχτα. Οι ισχυροί άνεμοι όμως την αναζωπύρωσαν. 60 πυροσβέστες με 40 άτομα πεζοπόρο τμήμα, 2 ελικόπτερα και τέσσερα αεροσκάφη προσπαθούν να τη θέσουν υπό έλεγχο.

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του ραδιοφώνου της ΝΕΤ, οι αρχές έχουν ήδη καταστρώσει σχέδιο εκκένωσης της πόλης, αφού η φωτιά την έχει περικυκλώσει και απειλεί σπίτια και καταστήματα. Έχει ήδη δημιουργηθεί αντιπυρική ζωνη, ενώ τα ΚΤΕΛ βρίσκονται με αναμμένες τις μηχανές σε συγκεκριμένο σημείο για να απομακρύνουν τον κόσμο, εφόσον χρειαστεί.
newsit.gr