Τετάρτη, 15 Αυγούστου 2012

Γιορτάζει η Παναγιά της Ελλάδας

Από την 1η Αυγούστου ξεκινάει η προετοιμασία των Ορθόδοξων χριστιανών για να τιμήσουν τη μητέρα του Θεανθρώπου, αλλά και όλων των ανθρώπων, την αειπάρθενο Μαρία, που σήμερα 15 Αυγούστου γιορτάζεται η Κοίμησή της.

Έτσι από την πρώτη του μήνα οι πιστοί αρχίζουν τη νηστεία που διαρκεί έως τον Δεκαπενταύγουστο, που αποτελεί για τους Ορθόδοξους χριστιανούς το «Πάσχα του καλοκαιριού».
Η Κοίμηση της Θεοτόκου αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες γιορτές της χριστιανοσύνης και στην Ελλάδα γιορτάζεται από τη μία άκρη ως την άλλη με ιδιαίτερη λαμπρότητα και ευλάβεια.
Χιλιάδες πιστών με την ψυχή γεμάτη ελπίδα και κατάνυξη, προστρέχουν στα αμέτρητα προσκυνήματα, όπου λιτανεύονται οι θαυματουργές εικόνες της Παναγίας για να μαρτυρήσουν τη πίστη τους στο πρόσωπό της και να την ικετέψουν να μεσολαβήσει στον Υιό της για τη σωτηρία της ψυχής τους, αφού, σύμφωνα με τη θρησκευτική παράδοση, η Παναγία λίγο πριν τη μετάστασή της στους Ουρανούς υποσχέθηκε ότι δεν θα σταματήσει να φροντίζει για όλο τον κόσμο και θα γίνει η «μεσίτρια» στον Υιό της για τη σωτηρία της ανθρωπότητας.
Το πρόσωπο της Παναγίας όμως για τους Έλληνες έχει και εθνική σημασία, αφού έχει συνδεθεί με τους αγώνες του έθνους και έτσι ο ελληνικός λαός την τιμά και τη σέβεται περισσότερο από κάθε άλλο ιερό πρόσωπο.
Αυτή η ιδιαίτερη λατρεία που έχει ο ελληνικός λαός για την Παναγία φαίνεται και από τα εκατοντάδες προσωνύμια που της έχουν αποδώσει, αλλά και από τα αναρίθμητα προσκυνήματα ανά την επικράτεια.
Κάθε χρόνο το επίκεντρο των εορταστικών εκδηλώσεων βρίσκεται στην Παναγία της Τήνου, όπου έχει και εθνικό χαρακτήρα, αφού εκτός από την Παναγία τιμάται και η μνήμη αυτών που χάθηκαν κατά τον τορπιλισμό του πολεμικού πλοίου «Έλλη», από τους Ιταλούς, μέσα στο λιμάνι του νησιού ανήμερα της Παναγιάς, αλλά και στο Βέρμιο Ημαθίας, όπου τιμάται η Παναγιά των ξεριζωμένων Ποντίων.
 
Σε διάφορα μέρη της Ελλάδας γιορτάζει μια από τις μεγαλύτερες γιορτές τη Χριστιανοσύνης η πολιτική ηγεσία της χώρας. Ωστόσο, δεν έλειψαν τα απρόοπτα, καθώς μικροεπεισόδιο πραγματοποιήθηκε την ώρα της παραμονής του κ. Παπούλια στην Άρτα με ηλικιωμένο άντρα.
Στο πλαίσιο αυτό, οι πολιτικοί αρχηγοί γιορτάζουν και εκείνοι με τη σειρά τους τη μεγάλη μέρα της Ορθοδοξίας.
O Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας, επέλεξε να εκκλησιαστεί φέτος τον Δεκαπενταύγουστο στην Άρτα και πιο συγκεκριμένα στο Θεοτοκιό, όπου και η ομώνυμη εκκλησία της Μεγαλόχαρης. Την ώρα της παραμονής του στην εκκλησία συνέβη ένα μικροεπεισόδιο, καθώς παρευρισκόμενοι αποδοκίμασαν τον Πρόεδρο, ενώ η αστυνομία απομάκρυνε έναν ηλικιωμένο άνδρα.
Στην ιδιαίτερη πατρίδα του, τη Μεσσηνία, βρίσκεται ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος τις ημέρες αυτές συναντήθηκε με παράγοντες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ενώ εγκαινίασε δύο εκθέσεις στο κάστρο της Πύρλου και στην οικία του Ολυμπιονίκη Τσικλητήρα.
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος βρίσκεται στη Σκόπελο με τη σύζυγό του, ενώ στα Τρίκαλα πραγματοποιεί οικογενειακές διακοπές ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτης Κουβέλης.
Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, απολαμβάνει στιγμές χαλάρωσης σε χωριό του Ρεθύμνου με τη γυναίκα του και τα παιδιά τους.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος, βρίσκεται στην ιδιαίτερη πατρίδα της συζύγου του, την Ικαρία.
Ο πρόεδρος της Χρυσής Αυγής, Νίκος Μιχαλολιάκος, γιορτάζει τον Δεκαπενταύγουστο στην Πάτρα, ενώ η γγ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα παραμένει στην Αθήνα.
Ο υπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Αβραμόπουλος, είναι ο επικεφαλής του κυβερνητικού κλιμακίου που θα εκπροσωπήσει τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση στις εορταστικές εκδηλώσεις του Δεκαπενταύγουστου, στην Παναγία της Τήνου. Επίσης, στον εορτασμό βρίσκεται και ο υφυπουργός Παιδείας, Πολιτισμού και Αθλητισμού Θεόδωρος Παπαθεοδώρου.
Στις μεγάλες εορταστικές εκδηλώσεις του Δεκαπενταύγουστου στη χώρα, την κυβέρνηση εκπροσωπούν ο υπουργός Εργασίας και οι υφυπουργοί Παιδείας.
Ειδικότερα, στην Παναγία Εκατονταπυλιανή της Πάρου παρίσταται ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, Ι. Βρούτσης, στην Τήνο ο υφυπουργός Παιδείας Θ. Παπαθεοδώρου και στην Παναγία Σουμελά στο Βέρμιο, ο έτερος υφυπουργός Παιδείας Ι. Ιωαννίδης.