Τρίτη 3 Ιουλίου 2012

ΝΤΡΕΠΟΜΑΙ ΠΟΥ ΕΙΜΑΙ ΚΟΡΙΝΘΙΟΣ !

Ο τόπος καταγωγής του καθενός από εμάς είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με την προσωπικότητά, τον χαρακτήρα, την αντίληψή για τα πράγματα και την αισθητική μας γενικότερα. Για χρόνια πίστευα ότι όλοι εμείς που γεννηθήκαμε και μεγαλώσαμε στην Κορινθία είμαστε τυχεροί γιατί γεννηθήκαμε μέσα σε ένα τεράστιο πλούτο ερεθισμάτων και εικόνων που θα έπρεπε κανονικά να μας πλουτίσει και να μας κάνει εξυπνότερους και καλύτερους πολίτες. Τι να πρωτοαναφέρει κανείς για την Κορινθία? Τα βουνά της, στα σπήλαια των οποίων γεννήθηκε ο Ερμής? Τις θάλασσές και τις ακρογιαλιές της που την έκαναν τόπο παραθερισμού ακόμη και στην αρχαιότητα? Τα κατασκευαστικά της έργα που προκαλούν ακόμα τουρίστες για να θαυμάσουν τη θάλασα να διασχίζει τη γή? Τις πολιτείες της με ιστορία χιλιάδων ετών η κάθε μιά και με αρχαία μνημεία που την πιστοποιούν ή τα μικρά γραφικά χωριά της που στα έυφορα χώματά τους καλλιεργούνται σχεδόν τα πάντα?
Αυτή η Κορινθία που σας περιέγραψα πιο πάνω δεν υπάρχει πια. Αν ανατρέξει κανείς στο google και ζητήσει πληροφορίες για το σήμερα, θα δει πάνω κάτω τα ακόλουθα.



Οι βουλευτές της (αρκετοί με κληρονομικό χάρισμα), που αντιπροσωπεύουν τους πολίτες της περιοχής αυτής είτε φιγουράρουν στις λίστες με τους αμίλητους της βουλής, απαθείς και κοιμισμένοι στα έδρανα, είτε αν κατα λάθος ξυπνήσουν μας τρίβουν στα μούτρα τα “nevermind” και τα “anyway” προκαλώντας τους χλευασμούς και τη σάτιρα ή οποία όμως μας στοχεύει όλους. Αν παρελπίδα οι βουλευτές αυτοί υπουργοποιηθούν κι όλας τότε σαν άλλοι Δον Κιχώτες επιτίθενται στους Ανεμόμυλους και ξηλώνουν τους πάντες και τα πάντα χωρίς ποτέ να παραδεχτούν λάθη και παραλήψεις και φυσικά χωρίς ποτέ να ζητήσουν συγγνώμη. Αντί γι αυτό μιλούν απαξιωτικά για νεκρούς (και μάλιστα κοινωνικούς αυτόχειρες) και αναρωτιούνται αν τα φάγαμε εμείς ή τα παιδιά μας. Όλη η κοινωνία βράζει εξαιτίας τους κι εμείς σαν κορίνθιοι πολίτες είμαστε συνυπεύθυνοι γιατί κατάγονται και ψηφίζονται από εδώ.

Καταντήσαμε περίγελος γιατί στα όρια του νομού μας βρίσκονται τα πιο γελοία διόδια της Ελλάδας που αναγκάζουν τους οδηγούς να πληρώνουν για να μπουν σε ένα δρόμο μονής λωρίδας κυκλοφορίας χωρίς διάζωμα και να παίξουν τη ζωή τους κορώνα γράμματα στην άσφαλτο. Σαν να μην έφτανε αυτό, στολίζουμε και τα διόδια αυτά με ένα περιπολικό μην τυχόν ξεφύγει κανείς και δεν πληρώσει την εταιρεία που θεωρητικά φτιάχνει το δρόμο. Ποιος οδηγός πέρασε και πλήρωσε αυτά τα διόδια και δεν κακολόγησε όλη την Κορινθία και τους Κορίνθιους λές και τα έσοδα αυτά της ντροπής τα εισπράττουμε εμείς?

Όλοι θα μπορούσαν να ζηλέψουν το νομό μας για τα έφορα εδάφη του και τις δυνατότητές του για τουριστική ανάπτυξη παράλληλη με τη γεωργία και την κτηνοτροφία αλλά αγνοούν ότι σε λίγο καιρό κανείς δε θα καλλιεργεί τίποτα αφού δεν θα αξίζει να πουλάς βερύκοκα για 25 λεπτά, σταφύλια για 60 λεπτά και λάδι για λιγότερο από δύο ευρώ (σχεδόν όσο τα αναψυκτικά). Ποιος δεν θα μας προσάψει τον χαρακτηρισμού του οκνηρού και του ανεπρόκοπου όταν θα αντικρύσει αυτή την ερήμωση, όταν δει τα κλειστα σταφιδεργοστάσια και οινοποιεία και εμάς σαν βλάκες να θεωρούμε το καζίνο ώς βαριά βιομηχανία της περιοχής μας?

Τέλoς, δεν αντέχω να βλέπω τους ναζιστές να θεωρούν την περιοχή που γεννήθηκα και μεγάλωσα σαν κάστρο τους και προπύργιό τους, εξαιτίας των μεγάλων ποσοστών της χρυσής αυγής στις τελευταίες εκλογές. Η Κορινθία έχει υποφέρει τα πάνδεινα από τους ναζί, όπως και η υπόλοιπη Ελλάδα και είναι ντροπή να μας θεωρεί ο οποιοσδήποτε γερμανοτσολιάδες και ναζί. Πάνω που πάω να ουρλιάξω ότι δεν είμαστε έτσι εμείς, έρχονται τα πρόσφατα μαντάτα για τους εμπρησμούς σε καταυλισμούς που δικαιώνουν τους κατήγόρους μας και μας εμφανίζουν σαν διαστάυρωση ναζί και μαφιόζου? Σας ρωτάω ευθέως. Είμαστε έτσι? Έχουν δίκιο αυτοί που μας λοιδορούν για όλα τα παραπάνω? Κάναμε ποτέ κάτι για να ανατρέψουμε όλη αυτή την προσβλήτική για μας κατάσταση? Μέχρι να δοθεί ξεκάθαρη απάντηση σε αυτή την ερώτηση, ναι, ντρέπομαι που είμαι Κορίνθιος.

Πάνος Πουλίζος

sfedona.gr