Δευτέρα 25 Ιουνίου 2012

Αύριο, Τρίτη, ανοίγει τα χαρτιά του ο Βενιζέλος για την επόμενη μέρα του ΠΑΣΟΚ

      
Αύριο, Τρίτη, ανοίγει τα χαρτιά του ο Βενιζέλος για την επόμενη μέρα του ΠΑΣΟΚ κατά τη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος
          

Μεγαλώνει η αγωνία στο ΠΑΣΟΚ εν όψει της συνεδρίασης της κοινοβουλευτικής ομάδας που είναι προγραμματισμένη για αύριο, Τρίτη, καθώς σε αυτή αναμένεται ο πρόεδρος του κόμματος Ευάγγελος Βενιζέλος να ανοίξει τα χαρτιά του σε ό,τι έχει να κάνει με τα σχέδιά του για την επόμενη μέρα του κόμματος και την «ανασύσταση» του ΠΑΣΟΚ που έχει προαναγγείλει. Οι αλλαγές που θα προωθήσει ο κ. Βενιζέλος, αναμένεται ότι θα είναι ριζικές και ότι θα περιλαμβάνουν και την αλλαγή της ονομασίας του κόμματος.

Ωστόσο, οι αλλαγές που προωθεί ο κ. Βενιζέλος, έρχονται σε μια περίοδο που –και πάλι- οι εσωκομματικές σχέσεις στο ΠΑΣΟΚ είναι διαταραγμένες. Η νέα ένταση προκλήθηκε από την επιλογή του κ. Βενιζέλου το κόμμα να μην συμμετάσχει με στελέχη του στη νέα κυβέρνηση, κάτι το οποίο προκάλεσε έντονες αντιδράσεις ιδιαίτερα από τον κ. Λοβέρδο και τον κ. Χρυσοχοΐδη, παρόλο που η απόφαση εγκρίθηκε και από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ. Χαρακτηριστικό είναι ότι τόσο ο Ανδρέας Λοβέρδος όσο και ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης αρνήθηκαν την πρόταση του κ. Βενιζέλου για τη θέση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου.
Επίσης, την Κυριακή, για πρώτη φορά μετά τις εκλογές της 6ης Μαΐου, ο Χρήστος Παπουτσής προχώρησε σε μια παρέμβαση με νόημα, αναρτώντας στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter ένα σχόλιο, το οποίο ερμηνεύτηκε ακόμα και ως προαναγγελία αποστασιοποίησης. «...Όλα 'καλά'... έγιναν όπως τα είχαν σχεδιάσει... Τώρα προσωπικός επαναπροσδιορισμός από μηδενική βάση», έγραψε.
Οι αλλαγές
Σε ό,τι έχει να κάνει με τις αλλαγές που προωθεί ο κ. Βενιζέλος, πληροφορίες αναφέρουν ότι μια από τς πρώτες κινήσεις θα είναι η αναδιάταξη της σύνθεσης της Γραμματείας του κόμματος, η οποία μέχρι σήμερα αποτελούνταν από τους Α. Διαμαντοπούλου, Φ. Γεννηματά, Μ. Χρυσοχοΐδη, Μ. Ανδρουλάκη, Α. Λοβέρδο, Π. Ευθυμίου και Κ. Σκανδαλίδη. Ορισμένα από τα στελέχη αυτά, πάντως, αναμένεται ότι θα διατηρήσουν τη θέση τους.
Αργότερα, στις αρχές Ιουλίου, ο κ. Βενιζέλος αναμένεται να εισηγηθεί σε συνδιάσκεψη του ΠΑΣΟΚ τη νέα διακήρυξη του κόμματος, παρουσιάζοντας τις βασικές αρχές για το πολιτικό σύστημα και την κοινωνία. Επίσης, θα συγκροτήσει Επιτροπή Διεξαγωγής Συνεδρίου αρκετών δεκάδων μελών, η οποία θα οδηγήσει το κόμμα σε συνέδριο πιθανότατα τον Νοέμβριο.
Παράλληλα, θα υπάρξει νέο καταστατικό του κόμματος, επομένως είναι άγνωστο εάν θα εξακολουθεί να υφίσταται η θέση του γραμματέα ΠΑΣΟΚ ή ποια μορφή και ονομασία θα πάρει το Εθνικό Συμβούλιο.
Τέλος, ο Ευάγγελος Βενιζέλος, όπως ο ίδιος έχει δηλώσει σε συνεργάτες του, σκοπεύει να διαλύσει την ΠΑΣΚΕ και την ΠΑΣΠ, κάτι που ήδη έχει προκαλέσει αντιδράσεις στον χώρο των συνδικαλιστών του ΠΑΣΟΚ.