Δευτέρα 7 Μαΐου 2012

Έλαβε διερευνητική εντολή για τον σχηματισμό κυβέρνησης ο Αντώνης Σαμαράς

Ξεκινά η διαδικασία των διερευνητικών εκλογών – Σε λίγο παραιτείται ο Λ. Παπαδήμος, Κλείστηκαν οι συναντήσεις Σαμαρά με τους πολιτικούς αρχηγούς,  Αρνήθηκαν οι πολιτικοί αρχηγοί

Διερευνητική εντολή για τον σχηματισμό κυβέρνησης έλαβε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια ο πρόεδρος της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος ξεκίνησε αμέσως τις σχετικές διαδικασίες. Προσερχόμενος στο Προεδρικό Μέγαρο, ο κ. Σαμαράς ανέφερε πως σέβεται την επιλογή του λαού και πάει για διερευνητικές, προκειμένου να ολοκληρώσει τις προσπάθειές του μέχρι και την Πέμπτη.
Δεν φαίνεται όμως πιθανό από τις ραγδαίες εξελίξεις να καταφέρει να σχηματίσει κυβέρνηση, καθώς ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας με δηλώσεις του μετά τη συνάντηση απέρριψε την «κυβέρνηση σωτηρίας» χαρακτηρίζοντάς την «τραγωδία για τον τόπο». Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγ. Βενιζέλος, παρουσίασε στον κ. Σαμαρά τη δική του πρόταση για κυβέρνηση εθνικής ενότητας, χωρίς να σχολιάζει το πώς την αντιμετώπισε ο πρόεδρος της ΝΔ, ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνος Καμμένος αρνήθηκε να συναντηθεί με τον κ. Σαμαρά και η Γενική Γραμματέας του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, επίσης αρνήθηκε τη συνάντηση... Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν πληροφορίες για το εάν ο κ. Σαμαράς θα συναντηθεί και με τον επικεφαλής της Χρυσής Αυγής Ν. Μιχαλολιάκο.
Να σημειωθεί, ότι εάνν αποτύχουν και οι τρεις τότε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας θα καλέσει όλους τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών δυνάμεων σε μια συνάντηση η οποία θα έχει στόχο να επιβεβαιωθεί η αδυναμία σχηματισμού κυβέρνησης που να έχει την εμπιστοσύνη της Βουλής.
Παραίτηση πρωθυπουργού Λ. Παπαδήμου
Νωρίτερα είχε μεταβεί στον κ. Παπούλια ο απερχόμενος πρωθυπουργός, Λουκάς Παπαδήμος, προκειμένου να θέσει στη διάθεση του Προέδρου της Δημοκρατίας την παραίτησή του. Σε δηλώσεις του κατά την άφιξή του στο Προεδρικό Μέγαρο, ο κ. Παπαδήμος τόνισε την ανάγκη να διασφαλιστεί η σταθερότητα της χώρας, προκειμένου να ολοκληρωθεί η προσπάθεια ανόρθωσης της οικονομίας και να μην πάνε χαμένες οι θυσίες του ελληνικού λαού.
Ο κ. Παπαδήμος αναφέρθηκε και στη θητεία της κυβέρνησής του. Όπως είπε, «η κυβέρνηση συνεργασίας είχε να επιτελέσει ένα συγκεκριμένο έργο, το οποίο έφερε εις πέρας. Η αποστολή που της είχε ανατεθεί έχει ολοκληρωθεί. Ο ελληνικός λαός έκανε τις επιλογές του».  Όπως έγινε γνωστό, ο κ. Παπούλιας ζήτησε από τον κ. Παπαδήμο να παραμείνει στη θέση του έως ότου ολοκληρωθεί η διαδικασία για τον σχηματισμό κυβέρνησης.
Ο κ. Παπούλιας συναντήθηκε νωρίς το μεσημέρι και με τον απερχόμενο πρόεδρο της Βουλής, Φίλιππο Πετσάλνικο, ο οποίος ανακοίνωσε τον ενημέρωσε για το επίσημο αποτέλεσμα των εκλογών.
Ο κ. Πετσάλνικος, κάλεσε τις ηγεσίες των κομμάτων να σταθούν στο ύψος των κρίσιμων περιστάσεων και των ευθυνών τους απέναντι στους πολίτες. «Εύχομαι να υπάρξουν αποφάσεις που θα είναι χρήσιμες για τη χώρα και την κοινωνία», τόνισε, προσθέτοντας ότι «η χώρα πρέπει να κυβερνηθεί και να συνεχίσει να είναι όρθια μέσα στην Ευρωζώνη». Νωρίτερα, παραλαμβάνοντας τα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών, ο Κ. Παπούλιας δήλωσε ότι είναι «αισιόδοξος από τη φύση του».
eklogika.gr