Τετάρτη 16 Μαΐου 2012

Κάλπες υψηλού ρίσκου … δίχως αύριο

Οι πολιτικοί αρχηγοί δεν κατάφεραν να επιτύχουν την αναγκαία εθνική συνεννόηση, με κύρια ευθύνη του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, και η χώρα οδηγείται με δραματικό τρόπο στο σχηματισμό υπηρεσιακής κυβέρνησης και τη διεξαγωγή νέων εκλογών μέσα στον Ιούνιο. Είναι προφανές ότι η αρνητική αυτή εξέλιξη έρχεται σε μία χρονική στιγμή κατά την οποία τα περιθώρια για τη χώρα έχουν στενέψει επικίνδυνα. Με την ύφεση να βαθαίνει και τα ταμειακά διαθέσιμα του κράτους να βρίσκονται στο «κόκκινο», η έλλειψη πολιτικής, κυβερνητικής σταθερότητας δυσχεραίνει τη θέση της Ελλάδας στην ευρωζώνη και δημιουργεί μεγάλη ανησυχία στους πολίτες για την «επόμενη μέρα».
Είναι, όμως, ξεκάθαρο πλέον ότι αναμετρώνται δύο πολιτικές. Η πρώτη, την οποία εκφράζει κυρίως η Νέα Δημοκρατία, προβλέπει την επαναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου και την αλλαγή της αδιέξοδης συνταγής οικονομικής πολιτικής, με στόχο την ανάκαμψη της οικονομίας και την ανακούφιση της κοινωνίας, αλλά με διασφάλιση της παραμονής της Ελλάδας στο ευρώ. Η δεύτερη, με κύριο εκφραστή τον ΣΥΡΙΖΑ, υπόσχεται τη μονομερή ακύρωση του Μνημονίου και της δανειακής σύμβασης, οδηγώντας με μαθηματική ακρίβεια, εφόσον εφαρμοζόταν, στην έξοδο από το ευρώ και τη χρεοκοπία.
Η εκ νέου προσφυγή στην κάλπη δεν είναι η καλύτερη λύση για τον τόπο και τους πολίτες. Αντιθέτως, μια δεύτερη εκλογική αναμέτρηση μέσα σε ένα μήνα αποτελεί επιλογή υψηλού ρίσκου και θέτει όλα τα πολιτικά κόμματα προ των ευθυνών που τους αναλογούν.
Μέσα σε ένα δυσμενές διεθνές περιβάλλον και με τις δραματικές συνθήκες που βιώνει τα τελευταία δυόμισι χρόνια η ελληνική κοινωνία, είναι σαφές ότι δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια για ένα ακόμη λάθος, το οποίο, αυτή τη φορά, μπορεί να αποβεί μοιραίο. Η κάλπη του Ιουνίου θα κρίνει τη στάση όλων, αλλά, κυρίως, το μέλλον της χώρας και των πολιτών της.
Μαυριόρος