Σάββατο 14 Απριλίου 2012

Χορήγησης έξυπνων καρτών στους ασφαλισμένους του ΤΥΔΚΥ στην Κορινθία

Ο Οργανισμός Περίθαλψης Ασφαλισμένων Δημοσίου (ΟΠΑΔ) ανακοινώνει την υλοποίηση ενός πιλοτικού προγράμματος χορήγησης έξυπνων καρτών στους ασφαλισμένους του ΤΥΔΚΥ στο νομό Κορινθίας.
Όπως δήλωσε ο Πρόεδρος του ΟΠΑΔ Μιχάλης Κούτρας, στη σημερινή Συνέντευξη Τύπου, «το πρόγραμμα φιλοδοξεί να οδηγήσει τον ΟΠΑΔ από την εποχή του βιβλιαρίου στην εποχή της ‘έξυπνης κάρτας’, με σημαντικά οφέλη για όλους τους εμπλεκόμενους και κυρίως, με τον ασφαλισμένο στο επίκεντρο αυτού του εκσυγχρονισμού».
Συγκεκριμένα, το πρόγραμμα στοχεύει στην ανατροπή αδυναμιών και δυσλειτουργιών που έχουν εδραιωθεί σε βάθος χρόνου, με προσδοκόμενα αποτελέσματα:
•την απλοποίηση διοικητικών πράξεων με οφελούμενους τους ασφαλισμένους, τον ΟΠΑΔ και το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους
•την αυτοματοποίηση της χορήγησης ασφαλιστικού δικαιώματος στους δικαιούχους, με ωφελούμενους τόσο τους ασφαλισμένους όσο και τους ΟΠΑΔ και ΕΟΠΥΥ
•τη θωράκιση της υγείας των ασφαλισμένων
•την καταγραφή της πλοήγησης των ασφαλισμένων στο πλέγμα παροχής υπηρεσιών υγείας, που θα συμβάλλει καθοριστικά στο σχεδιασμό πολιτικών υγείας
•τη διευκόλυνση της καθημερινότητας των παρόχων υπηρεσιών υγείας
Το πιλοτικό πρόγραμμα έχει ήδη σχεδιαστεί και η υλοποίησή του ξεκινά την 1η Ιουνίου και θα διαρκέσει έως το τέλος του έτους.

Έξυπνη Κάρτα (Smart Card)
Η έξυπνη κάρτα θα αναφέρει εκτυπωμένες στην πρόσοψή της τις εξής πληροφορίες:
1.ΦΚΑ (ΟΠΑΔ-ΤΥΔΚΥ)
2.Ονοματεπώνυμο ασφαλισμένου
3.ΑΜΑ
4.Αριθμός Κάρτας

Η κάρτα αυτή εντός της (στο chip) θα περιέχει υποχρεωτικά τις εξής πληροφορίες:
1.ΑΜΚΑ
2.Περαιτέρω στοιχεία ταυτότητας του ασφαλισμένου (πατρώνυμο, ημ/νία γέννησης κλπ.)
3.  Στοιχεία εργασίας και κατοικίας ασφαλισμένου
1.Ημερομηνία λήξης του ασφαλιστικού δικαιώματος

Επιπλέον, θα μπορούν να καταγράφονται εθελοντικά και με την έγγραφη συναίνεση του ασφαλισμένου, στοιχεία όπως:
1.Ομάδα αίματος
2.Πιθανή έλλειψη ενζύμων (πχ G6PD)
3.Γνωστή αλλεργία σε κάποια(ες) ουσία(ες) (πχ πενικιλλίνη)
4.Σακχαρώδης Διαβήτης
5.Αιμορροφιλία
6.Στοιχεία επικοινωνίας (πχ 2-3 οικεία τηλέφωνα) σε περίπτωση ανάγκης

Αναγνώστες/Εγγραφείς (Reader/Writers)
Σε όλα τα σημεία παροχής υπηρεσιών υγείας του νομού Κορινθίας (ιατρεία, φαρμακεία, νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας, Περιφερειακά Ιατρεία, περιφερειακά γραφεία του ΟΠΑΔ-ΤΥΔΚΥ), θα διατεθούν δωρεάν ειδικοί αναγνώστες/εγγραφείς (readers/writers) οι οποίοι θα συνδέονται σε Η/Υ με τεχνολογία USB.
Σε κάθε ζήτηση του ασφαλισμένου για υπηρεσίες υγείας, θα προσκομίζεται μαζί με το βιβλιάριο και η κάρτα. Η κάρτα θα εισάγεται στον αναγνώστη/εγγραφέα και θα ενεργοποιείται αυτόματα μια web εφαρμογή.

Εφαρμογή λογισμικού (software)
Η εφαρμογή, η οποία επίσης θα διατεθεί δωρεάν, θα επικοινωνεί με το Μητρώο του ΤΥΔΚΥ και θα αντλεί όλα τα απαραίτητα στοιχεία για τον ασφαλισμένο. Έτσι θα πιστοποιείται ηλεκτρονικά το ασφαλιστικό δικαίωμα του κατόχου της κάρτας. Με την εφαρμογή θα διασυνδέεται ηλεκτρονικά το σημείο παροχής υπηρεσίας με το μητρώο του οργανισμού.
Με την είσοδο της κάρτας στον αναγνώστη/εγγραφέα και εφόσον πρόκειται για ιατρό, θα ενεργοποιείται αυτόματα η εφαρμογή ηλεκτρονικής συνταγογράφησης φαρμάκων και παραπεμπτικών για ιατρικές πράξεις, με αυτοματοποιημένη καταχώρηση τόσο του ονόματος χρήστη (username) και του κωδικού (password) του ιατρού, όσο και του ΑΜΚΑ του ασφαλισμένου, διευκολύνοντας έτσι τις ροές εργασίας των ιατρών.

Υπηρεσία Υποστήριξης
Για τις ανάγκες του προγράμματος και καθόλη τη διάρκειά του, θα παρέχεται δωρεάν υπηρεσία τηλεφωνικής υποστήριξης από την ΗΔΙΚΑ.