Παρασκευή 27 Απριλίου 2012

Λουτράκι – Αίγιο 15 λεπτά... με τσουνάμι / Τι δείχνουν οι μελέτες από το Δίκτυο «Ωκεανός» του Πανεπιστημίου Πατρών

Το Δίκτυο «Ωκεανός» ιδρύθηκε το 2009 και είναι δημιούργημα μιας κίνησης εξειδικευμένων ερευνητών του Πανεπιστημίου Πατρών στις επιστήμες των θαλασσών και των εσωτερικών υδάτων, που μελετούν την κατάσταση που επικρατεί σε αυτές, τα γεωλογικά φαινόμενα που έχουν προηγηθεί και το τι μπορεί να συμβεί σε περιπτώσεις νέων φαινομένων. Στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων του Δικτύου έχει μελετηθεί ιδιαίτερα ο Κορινθιακός Κόλπος. Έχουν εντοπιστεί οι περιοχές, όπου κατά το παρελθόν έχουν σημειωθεί υποθαλάσσιες κατολισθήσεις. Επειδή γενικότερα η περιοχή του Κορινθιακού βρίσκεται σε σεισμογενή ζώνη, έχει μελετηθεί το ενδεχόμενο εμφάνισης τσουνάμι, μετά από υποθαλάσσια κατολίσθηση, π.χ. στην χερσόνησο της Περαχώρας Λουτρακίου. Με τα μέχρι σήμερα δεδομένα προκύπτει ότι αυτό μπορεί να έχει ύψος περίπου 4 μέτρα και λόγω της μεγάλης ταχύτητας μετάδοσης του θα φθάσει στο Αίγιο σε 15 λεπτά, στην Ακράτα σε 9 λεπτά, στην Κόρινθο σε 7 λεπτά και στο Ξυλόκαστρο σε 4 λεπτά. Ανάλογες μετρήσεις γίνονται και για άλλες περιοχές από την ομάδα του «Ωκεανού».

Βασικός άξονας της δραστηριότητας του Δικτύου είναι να συμβάλει στην προώθηση της αρχής της πράσινης ανάπτυξης και στην υλοποίηση των οδηγιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα ύδατα (2000/60/ΕΚ) και της ευρωπαϊκής στρατηγικής για τις θάλασσες (2008/56/ΕΚ), καθώς επίσης στην κοινή αλιευτική πολιτική. Το Δίκτυο στοχεύει σε: (i) Κατάρτιση νέων επιστημόνων και μηχανικών σε θέματα προστασίας και αειφορικής διαχείρισης των ελληνικών θαλασσών και εσωτερικών υδάτων, (ii) ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού για την προστασία και βιώσιμη ανάπτυξη των ελληνικών θαλασσών και εσωτερικών υδάτων, (iii) επιστημονική στήριξη επαγγελματικών φορέων και δομών της τοπικής και κεντρικής διοίκησης, (iv) δημιουργία ενός ανεξάρτητου διεπιστημονικού παρατηρητηρίου για την μελέτη των ελληνικών θαλασσών και εσωτερικών υδάτων.

Η ερευνητική θεματολογία του Δικτύου εστιάζεται στην αειφορική διαχείριση των ενεργειακών πηγών και φυσικών πόρων των ελληνικών θαλασσών, την προστασία των οικοσυστημάτων και αειφορική διαχείριση των βιολογικών πόρων στις ελληνικές θάλασσες, τη μελέτη και διαχείριση των γεωλογικών επικινδυνοτήτων στις ελληνικές θάλασσες, τον εντοπισμό και ανάδειξη της θαλάσσιας πολιτισμικής μας κληρονομιάς, την αειφορική διαχείριση των εσωτερικών υδάτων. Μέχρι τώρα τα μέλη του Δικτύου έχουν ασχοληθεί με τον εντοπισμό, τη χαρτογράφηση και την παρακολούθηση των θαλασσίων γεωλογικών επικινδυνοτήτων (ενεργά ρήγματα, κατολισθήσεις, ηφαίστεια και τσουνάμι) για την ανάπτυξη στρατηγικής για την αντιμετώπιση τους, τη μελέτη και χαρτογράφηση προστατευομένων από την ΕΕ οικοτόπων όπως «λιβάδια ποσειδωνίας» και πεδία «ροδοφυκών», αλλά και των αλιευτικών αποθεμάτων και των προτύπων εκμετάλλευσης και διαχείρισης τους. Επίσης με την εκπόνηση του Ελληνικού Διαχειριστικού Σχεδίου για την προστασία και αποκατάσταση του ευρωπαϊκού χελιού, τη σταδιακή καταστροφή του οικοσυστήματος του Αμβρακικού Κόλπου με την επικράτηση ανοξικών (αζωϊκών), δηλαδή την έλλειψη οξυγόνου και την παρουσία μεθανίου σε βάθος κάτω από 25μ. νερό, τη χαρτογράφηση και καταγραφή των στερεών αποβλήτων στις ακτές και στον πυθμένα των ελληνικών θαλασσών (για παράδειγμα ο Πατραϊκός Κόλπος μοιάζει περισσότερο με χωματερή παρά με κανονική θάλασσα).

Στα ενδιαφέροντα του Δικτύου είναι ο εντοπισμός και χαρτογράφηση ιστορικών ναυαγίων, ενώ στις τρέχουσες δραστηριότητες τους περιλαμβάνεται η χαρτογράφηση της κατολίσθησης στη ακτή του Δερβενιού Κορινθίας και η διερεύνηση των αιτίων που την προκάλεσαν (σε συνεργασία με την εταιρεία ΤΡΙΤΩΝ Σύμβουλοι Μηχανικοί), η μελέτη των οικοσυστημάτων και των ναυαγίων του βυθού γύρω από την Κεφαλλονιά και κατά μήκος της επαρχίας της Πούλιας (Ιταλία) με σκοπό τη δημιουργία μουσείου στην Κεφαλλονιά για την ανάδειξη της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς του Ιονίου Πελάγους (σε συνεργασία με το Δήμο Κεφαλληνίας, το Πανεπιστήμιο του Salento και τον Δήμο Nardo (Ιταλία) στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος INTERREG και η μελέτη της ναυσιπλοΐας κατά τους προϊστορικούς χρόνους στη Μεσόγειο.

Πηγή: Εφημερίδα «Πελοπόννησος»
ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ