Παρασκευή 2 Μαρτίου 2012

BAZOYN ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΤΗΝ ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ


Μετά το «ανάχωμα» με τα ΚΕΠ, τα οποία το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης έβγαλε... εκτός διαδικασίας υποβολής αιτήσεων από τους ενδιαφερόμενους για το πρόγραμμα αυτεπιστασίας μέσω ΑΣΕΠ, έρχεται τώρα και η αρμόδια αναπληρώτρια υπουργός Εσωτερικών Φώφη Γεννηματά να προσθέσει ένα ακόμη... εμπόδιο στην ομαλή εκτέλεση του έργου από τις δημοτικές Αρχές.
Με την ΑΔΑ:Β44ΡΝ-ΤΨΥ εγκύκλιό της, με θέμα «Πρόσληψη εκτάκτου προσωπικού για την εκτέλεση έργων με αυτεπιστασία», αφού περιγράφει λεπτομερώς το τι είναι αυτεπιστασία και με ποια διαδικασία θα γίνονται οι αιτήσεις και οι προσλήψεις από τους δήμους, «θολώνει» στην πέμπτη παράγραφο πριν από το τέλος της εγκυκλίου τα πράγματα, καθώς δεν ξεκαθαρίζει ποιος θα πληρώσει τους εργαζομένους: ο ΟΑΕΔ ή οι δήμοι μέσω ΣΑΤΑ (η οποία για το τρέχον έτος έχει «ψαδιλιστεί» λόγω μνημονίου 2, και ήδη ο υπουργός Οικονομικών υποσχέθηκε επιμερισμό του -140 εκατ. ευρώ και στις περιφέρειες· άλλωστε, οι ίδιοι οι δήμαρχοι έχουν επισημάνει στην aftodioikisi.gr πως με μείωση των πόρων αυτεπιστασία δε γίνεται).
Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά: «Το προσωπικό αυτό, ως προσωπικό ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου των πρωτοβάθμιων ΟΤΑ, διέπεται από το υπηρεσιακό, μισθολογικό κ.λπ. καθεστώς του από τα οριζόμενα στο Τμήμα Γ΄ του Κεφαλαίου Β΄ του Δεύτερου Μέρους του Κώδικα Κατάστασης Δημοτικών και Κοινοτικών Υπαλλήλων (ν.3584/2007, όπως ισχύει). Ειδικότερα, οι αποδοχές του καθορίζονται σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 19 του ν.1876/1990, όπως ισχύει. Οι δαπάνες για την αμοιβή του και για τις σχετικές εργοδοτικές επιβαρύνσεις καταβάλλονται από τις διατιθέμενες για το έργο πιστώσεις».

Σφοδρή ανακοίνωση δημάρχου Βόλβης
Το γεγονός αυτό ήρθε να επιβεβαιώσει ουσιαστικά και ο δήμαρχος Βόλβης Δημήτρης Γαλαμάτης (έβγαλε στην «επιφάνεια» και το θέμα των ΚΕΠ, και τον ακολούθησε ο δήμαρχος Λαμίας Γιώργος Κοτρωνιάς), ο οποίος σε μία έντονη δήλωσή του σημειώνει:
«Το Υπουργείο Εσωτερικών θα πρέπει να διευκρινίσει άμεσα ποιος φορέας θα καλύψει τις δαπάνες για την αμοιβή και για τις σχετικές εργοδοτικές επιβαρύνσεις του έκτακτου προσωπικού που θα προσληφθεί από τους Δήμους της χώρας για την εκτέλεση έργων με αυτεπιστασία.
»Κι αυτό γιατί στη σχετική εγκύκλιο 7, που χθες 1 Μαρτίου ανήρτησε στη Διαύγεια , μεταξύ άλλων αναφέρεται ρητά ότι: "Οι δαπάνες για την αμοιβή του εν λόγω προσωπικού και για τις σχετικές εργοδοτικές επιβαρύνσεις καταβάλλονται από τις διατιθέμενες για το έργο πιστώσεις".
»Σημειώνεται ότι στο άρθρο 40 παρ.6 του Νόμου 4024/2011 βάσει του οποίου εκδόθηκε η ανωτέρω εγκύκλιος στην υποπαράγραφο 17 αναφέρεται ότι « Με κοινή απόφαση των Υπουργών Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Οικονομικών και Εσωτερικών, η οποία εκδίδεται μετά από γνώμη του Διοικητικού Συμβουλίου του ΟΑΕΔ, μέρος ή το σύνολο της δαπάνης για την αμοιβή του προσωπικού που προσλαμβάνεται στα εν λόγω προγράμματα είναι δυνατόν να καλύπτεται με επιχορήγηση από τον ΟΑΕΔ.»
»Η ανωτέρω ΚΥΑ ακόμη δεν έχει εκδοθεί και εν πάση περιπτώσει πουθενά δεν αναφέρεται στην εγκύκλιο 7, που αφορά συνολικά το παραπάνω πρόγραμμα.
»Με βάση το γεγονός ότι τα εν λόγω προγράμματα απαιτούν πολύ καλό προγραμματισμό και σίγουρα ασφαλείς οικονομικές προβλέψεις από την πλευρά των Δήμων, κρίνεται ως απολύτως απαραίτητο να ξεκαθαριστεί εγκαίρως η πηγή κάλυψης του κόστους μισθοδοσίας του εν λόγω προσωπικού»