Σάββατο 4 Φεβρουαρίου 2012

ΟΤΑ: ΜΕΙΟΝ 300 ΕΚΑΤ. € ΜΕ ΕΦΕΔΡΕΙΑ, ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ & ΙΔΙΩΤΕΣ

Με εφεδρεία υπαλλήλων σε δήμους, περιφέρειες, δραματική μείωση του αριθμού των συμβασιούχων, και ιδωτικοποιήσεις σε τομείς ανταποδοτικών υπηρεσιών, προτίθεται -σύμφωνα με πληροφορίες της aftodioikisi.gr- να εξοικονομήσει περίπου 300 εκατ. ευρώ από δήμους και περιφέρειες το υπουργείο Εσωτερικών.
Πρόκειται για τα 3/4 του πόσου των 400 εκατ. ευρώ* που ζητεί η τρόικα** να συμβάλει η Αυτοδιοίκηση στο νέο πακέτο λιτότητας, προκειμένου η χώρα μας να υπογράψει τη νέα δανειακή σύμβαση με τους πιστωτές της. Τα υπόλοιπα 100 εκατ. ευρώ το υπουργείο Εσωτερικών ευελπιστεί ότι θα εξοικονομηθούν από αύξηση στα έσοδα των ΟΤΑ μέσω είσπραξης ανείσπρακτων οφειλών παρελθόντων ετών (πρόστιμα, κλήσεις κ.λπ.) αλλά -πιθανότατα- και από αυξήσεις σε δημοτικά τέλη.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το υπό κατάρτιση σχέδιο του ΥΠΕΣ, τα 400 εκατ. ευρώ που -σύμφωνα με τις απαιτήσεις της τρόικας πρέπει να αποτελέσουν τη συμβολή των ΟΤΑ α' και β' βαθμού στην προσπάθεια της χώρας για πλεονασματικό προϋπολογισμό το 2012- θα εξοικονομηθούν από:
1) Εφεδρεία του πλεονάζοντος προσωπικού δήμων και περιφερειών (πατήστε εδώ για να διαβάσετε και τι είχε πει σχετικά με την εφεδρεία στους δήμους ο υφυπουργός Εσωτερικών Πάρις Κουκουλόπουλος στο Συνέδριο της ΚΕΔΕ στην Κομοτηνή).
2) Δραματική μείωση του αριθμού των συμβασιουχών στους δήμους και στις περιφέρειες.
3) Παραχώρηση μέρους ή όλων των ανταποδοτικών υπηρεσιών, όπως είναι η καθαριότητα σε ιδιώτες, προκειμένου να μην επιβαρύνονται οι δήμοι με το συγκεκριμένο κόστος. Από εδώ, μπορεί να προέλθει και ένα μεγάλο μέρος του προσωπικού που μπορεί να μπει σε εφεδρεία αλλά και της απόλυσης των συμβασιούχων. Πάντως, η ΠΟΕ-ΟΤΑ, αντιδρά έντονα σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, με πρόσφατο παράδειγμα αυτό της παραχώρησης του τομέα των σκουπιδιών σε ιδιώτες από το Δήμο Λαγκαδά).
4) Κλείσιμο, συγχωνεύσεις δημοτικών επιχειρήσεων με την απόλυση ή εφεδρεία των υπαλλήλων τους (ακόμη δηλαδή, μία δεξαμενή για τις πρώτες δύο κατηγορίες).
5) Μείωση του κόστους των αιρετών μέσω της μείωσης τους αριθμού τους αλλά και των μισθών τους, κάτι που άλλωστε γίνεται με το πολυνομοσχέδιο για τους αντιδημάρχους.
6) Αύξηση των εσόδων μέσω είσπραξης ανείσπρακτων οφειλών προηγούμενων ετών. Μάλιστα, όπως είχε γράψει η aftodioikisi.gr υπάρχει σκέψη να αλλάξει ο τρόπος διακανονισμού χρεών τρίτων προς τους δήμους, μιας και ο σημερινός δεν έχει προχωρήσει καθότι πολύπλοκος.

* Να σημειωθεί ότι η μείωση των πόρων στην Αυτοδιοίκηση κατά 400 εκατ. ευρώ, που ζητεί η τρόικα είναι ισόποση με το κονδύλι αναζητούσε εναγωνίως η ΚΕΔΕ και υποσχέθηκε τελικά ο ίδιος ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος. Μάλιστα, σύμφωνα και το ψήφισμα του Συνεδρίου της Κομοτηνής, το συγκεκριμένο ποσό οι δήμαρχοι ζήτησαν να διασφαλιστεί με νομοθετική ρύθμιση,  προκειμένου να μη μπει λουκέτο στους δήμους, σύμφωνα με τα όσα προβλέπει ο Προϋπολογισμός του 2012.
** Σχετικές πληροφορίες μετέδωσε ο τηλεοπτικός σταθμός MEGA.