Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου 2012

Τέσσερα νέα έργα με ΣΔΙΤ ύψους 1 δις ευρώ σχεδιάζει η Περιφέρεια Πελοποννήσου


Πρωτοποριακή και πιλοτική χαρακτήρισε την εξέλιξη για το διεθνή διαγωνισμό ολικής διαχείρισης των απορριμμάτων στην Περιφέρεια Πελοποννήσου ο Ειδικός Γραμματέας ΣΔΙΤ κ. Νικόλαος Μαντζούφας κατά τη συνάντησή του  με τον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου κ. Πέτρο Τατούλη και υπηρεσιακούς παράγοντες της Περιφέρειας, την Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2012 και τους ενημέρωσε για τον εξαιρετικά θετικό αντίκτυπό του. «Με τη διαδικασία ΣΔΙΤ ξεπερνάμε την επιφυλακτικότητα της κεντρικής κυβέρνησης» δήλωσε ο Περιφερειάρχης και ανακοίνωσε τέσσερα νέα έργα με τη διαδικασία ΣΔΙΤ που θα υλοποιηθούν στην Περιφέρεια Πελοποννήσου.   
Συγκεκριμένα εξετάστηκε η κατασκευή δύο διοικητηρίων, στην Αργολίδα και στην Κορινθία, ενώ συζητήθηκε και η περίπτωση του κεντρικού διοικητηρίου, η οποία βρίσκεται σε διαδικασία ωρίμανσης των μελετών. Το δεύτερο έργο αφορά την αξιοποίηση των ανενεργών ορυχείων της ΔΕΗ στη Μεγαλόπολη προς όφελος της αγροτικής οικονομίας και κτηνοτροφίας. Το έργο αυτό, το οποίο ο κ. Τατούλης το χαρακτήρισε πρωτοποριακό για την Περιφέρεια Πελοποννήσου, αλλά και για ολόκληρη τη χώρα, θα περιλαμβάνει και εγκατάσταση φωτοβολταϊκών πάνελ και θα γίνει σε συνεργασία με το Δήμο Μεγαλόπολης και τη ΔΕΗ. Το τρίτο έργο που ανακοινώθηκε αφορά την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών πάνελ σε έκταση 6.000 στρεμμάτων, μη παραγωγικής γης, στο Δήμο Μεγαλόπολης, σε συνεργασία φυσικά με το Δήμο. Τέλος, συζητήθηκε και η επένδυση σε φωτοβολταϊκά στο Δήμο Ευρώτα στην περιοχή της Σκάλας σε έκταση 4.000 στρεμμάτων. «Τα έργα αυτά αγγίζουν το ύψος του 1 δις ευρώ και χρειαζόμαστε τη βοήθειά σας για να τα υλοποιήσουμε», δήλωσε ο κ. Τατούλης απευθυνόμενος στον κ. Μαντζούφα.
Ο κ. Μαντζούφας εξέφρασε την πεποίθησή του ότι η Περιφερειακή ανάπτυξη θα βγάλει τη χώρα από την κρίση και θα επιφέρει το αποτέλεσμα της αειφορίας, ενώ σημείωσε τον πρωταγωνιστικό ρόλο της Περιφέρειας Πελοποννήσου σε αυτή την προσπάθεια.
Ο κ. Τατούλης, αφού ευχαρίστησε τον Ειδικό Γραμματέα για την καθοριστική συμβολή του, αναφέρθηκε και στη συμφωνία με τον ΟΣΕ για τη μετατροπή της σιδηροδρομικής γραμμής Κορίνθου – Καλαμάτας σε «πράσινη γραμμή», με δημιουργία ειδικών διαδρομών για περίπατο, ποδηλασία και διεξαγωγή αγώνων. Η μετατροπή αυτή θα συνδυαστεί και με εγκατάσταση φωτοβολταϊκών εκατέρωθεν της γραμμής. Πέραν τούτων ο Περιφερειάρχης ανακοίνωσε τη συνεκμετάλλευση τριών ακόμα διαδρομών του ΟΣΕ, το ενδομεσσηνιακό δίκτυο, τη γραμμή του Λουτρακίου και τη γραμμή Κορίνθου – Μυκηνών – Άργους – Ναυπλίου με διαδικασία ΣΔΙΤ και την ευθύνη μετακίνησης στην Περιφέρεια Πελοποννήσου.
Τέλος ο Περιφερειάρχης ανακοίνωσε την ολοκλήρωση της οριστικοποίησης της μελέτης για τη μετατροπή του αεροδρομίου της Τρίπολης και σε πολιτικό. Για το έργο αυτό θα υιοθετηθεί επίσης η διαδικασία ΣΔΙΤ σε συνδυασμό με τη λογική της αυτοχρηματοδότησης. Όπως δήλωσε ο κ. Τατούλης, «θα είναι η πρώτη φορά που θα υιοθετηθεί το οικονομικό αυτό μοντέλο για υπηρεσίες αεροδρομίου».
Αναφερόμενος στο ΕΣΠΑ ο Περιφερειάρχης τόνισε ότι οι ανάγκες της χώρας έχουν αλλάξει σε σχέση με το χρόνο σχεδιασμού του, παρόλα αυτά στην Περιφέρεια Πελοποννήσου καταβάλλεται εξαιρετικά σημαντική προσπάθεια για την επιτυχία του. Ο κ. Τατούλης δήλωσε επίσης ότι «τα έργα προς υλοποίηση θα πρέπει να στοχεύουν στο παραγόμενο αποτέλεσμα καθώς δεν υπάρχουν πλέον δημόσια αγαθά πρόσφορα για σπατάλη». Με έμφαση τέλος ο Περιφερειάρχης δήλωσε ότι προγραμματίζεται πληθώρα έργων σε όλη την Περιφέρεια μέσω της διαδικασίας ΣΔΙΤ σε συνδυασμό με αυτοχρηματοδότηση.