Κυριακή 22 Ιανουαρίου 2012

Έρχονται απολύσεις και μειώσεις μισθών σε 110.000 εργαζόμενους σε ΔΕΚΟ και τράπεζες - Καταργούνται συλλογικές συμβάσεις - Τέλος και η μονιμότητα

- Πράξη νομοθετικού περιεχομένου ανοίγει το δρόμο για απελευθέρωση των απολύσεων
- Συμβάσεις σοκ με μειώσεις αποδοχών εως και 50%
- Πόσα θα χρήματα χάσουν οι εργαζόμενοι - Διαβάστε παραδείγματα

Σε πράξη νομοθετικού περιεχομένου προχωρά η κυβέρνηση με την οποία καταργούνται οι ισχύουσες συλλογικές συμβάσεις και κανονισμοί εργασίας σε ΔΕΚΟ και τράπεζες και ανοίγει ο δρόμος για απελευθέρωση των απολύσεων και δραστικές περικοπές των αποδοχών για 110.000 εργαζόμενους.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Εθνους της Κυριακής, με τις ρυθμίσεις που προωθούνται, το εργασιακό και μισθολογικό καθεστώς στον ευρύτερο δημόσιο τομέα θα εναρμονιστεί πλήρως με εκείνο του ιδιωτικού τομέα έτσι ώστε να αρθεί η ιδιότυπη μονιμότητα του προσωπικού και να συμπιεστούν οι αμοιβές μέσω κατάργησης των εδικών επιδομάτων, θέσπισης πλαφόν στα δώρα και περιορισμού των αποζημιώσεων για υπερωρίες και έκτακτη εργασία.

Με το νέο καθεστώς το ποσοστό των ατόμων που θα απολύονται κάθε μήνα και το ύψος των αποζημιώσεων σε ΔΕΚΟ και τράπεζες θα γίνεται με μοντέλο ιδιωτικού τομέα.

Με την πράξη νομοθετικού περιεχόμενου δημιουργείται ένα ενιαίο εργασιακό και μισθολογικό πλαίσιο για τους εργαζόμενους σε ευρύτερο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.

Παρεμβάσεις θα γίνουν και σε βασικούς μισθούς, ειδικά επιδόματα, ωριμάνσεις και δώρα που παίρνουν οι εργαζόμενοι στον ευρύτερο δημόσιο τομέα.

Συμβάσεις-σοκ
Στο μεταξύ η κυβέρνηση προωθεί συμβάσεις-σοκ, που φέρνουν μειώσεις αποδοχών έως και 50%, εισάγουν κατώτατο βασικό μισθό 760 ευρώ και βάζουν μαχαίρι στις συντάξιμες αποδοχές και την υγειονομική περίθαλψη, σε πάνω από 100 ΔΕΚΟ και φορείς του Δημοσίου καθώς και στις τράπεζες.

Σύμφωνα με το κυβερνητικό σχέδιο για τους όρους αμοιβής και εργασίας του προσωπικού στον ευρύτερο δημόσιο τομέα οι μηνιαίες αποδοχές ανεξαρτήτως ύψους θα μειωθούν περαιτέρω από 10% μέχρι και 50% σε σχέση με τις σημερινές πράγμα που σε απόλυτα ποσά σημαίνει ότι κατά μέσον όρο κάθε εργαζόμενος θα χάσει 900 ευρώ τον μήνα.

Κι αυτό γιατί με το νέο μισθολογικό και εργασιακό καθεστώς θα καταργηθούν όλα τα ειδικά επιδόματα που λαμβάνουν σήμερα οι εργαζόμενοι σε ΔΕΚΟ και τράπεζες και θα παραμείνουν μόνο τα γενικά επιδόματα όπως το επίδομα γάμου, παιδιών και πτυχίου εφόσον το αντικείμενο της εργασίας είναι συναφές με τον τίτλο σπουδών.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, υπολογίζεται ότι για εργαζόμενο σε δημόσια επιχείρηση που σήμερα παίρνει μαζί με τα επιδόματα και τις αποζημιώσεις για υπερωρίες και αργίες 2.500 ευρώ το μήνα, οι συνολικές του αποδοχές θα μειωθούν κατά τουλάχιστον 500 ευρώ δηλαδή ποσοστιαία θα έχει απώλεια της τάξης του 20%.

newsit.gr