Κυριακή 4 Δεκεμβρίου 2011

Την "baby-sitter" του πρότεινε για πρωθυπουργό ο Παπανδρέου!

Ένα από τα καλά κρυμμένα μυστικά των δραματικών διαβουλεύσεων για το σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας ήταν το όνομα του προσώπου που, με πρωτοβουλία του Γιώργου Παπανδρέου, έπεσε πρώτο στο τραπέζι των συζητήσεων αναφορικά με τον νέο πρωθυπουργό.
Το «Πρώτο Θέμα» καθώς και η «Κυριακάτικη δημοκρατία» αποκαλύπτουν σήμερα ότι το όνομα αυτό ήταν της νεοδημοκρατικής προέλευσης ανεξάρτητης βουλευτή Αργολίδας Έλσας Παπαδημητρίου.
Στο άκουσμα του ονόματος αρκετοί μπορεί να εξεπλάγησαν, αλλά όχι οι καλά μυημένοι στα άδυτα των πολιτικών τζακιών. Όλα άρχισαν λίγο πριν τις 9 το βράδυ της Κυριακής 6ης Νοεμβρίου και ενώ οι Γιώργος Παπανδρέου και Αντώνης Σαμαράς συζητούσαν τα πιθανά πρόσωπα για την πρωθυπουργία, ο πρώην πρωθυπουργός πρότεινε ως λύση την ανεξάρτητη βουλευτή.
 Ο Α. Σαμαράς, ακούγοντας το όνομα απέρριψε την ιδέα και φέρεται να είπε: «Κάτι πιο σοβαρό έχουμε;». Ο διάλογος των δύο ανδρών έχει καταγραφεί στα πρακτικά της Προεδρίας .
Η ιδέα για πρωθυπουργοποίηση της κυρίας Παπαδημητρίου φέρεται να γεννήθηκε στη διάρκεια «μαραθώνιας» συζήτησης που είχε ο Γιώργος με τον αδελφό του Αντρίκο, στο σπίτι του δευτέρου , στο Κολωνάκι.
Πριν από την πρόταση-έκπληξη του κ. Παπανδρέου είχαν προηγηθεί δηλώσεις της κυρίας Παπαδημητρίου υπέρ του σχηματισμού ενός ευρύτερου κυβερνητικού σχήματος. Μάλιστα, η επιλογή της να ακολουθήσει διαφορετικό δρόμο από την επίσημη κομματική γραμμή οδήγησε αρκετούς στο συμπέρασμα ότι προετοιμάζει την οριστική έξοδό της από την πολιτική. «Δεν είναι ώρα για τέτοιες συζητήσεις», απαντούσε σε όσους τη ρωτούσαν.
 Απ’ ό,τι φαίνεται, όμως, θέλησε το... κύκνειο άσμα της στο Κοινοβούλιο να μείνει βαθιά χαραγμένο στις μνήμες των συναδέλφων της. Ετσι, στην πιο δύσκολη στιγμή του κ. Παπανδρέου, ενθυμούμενη (κατά πολλούς) την πολυετή γνωριμία τους, έσπευσε να παράσχει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Έτσι ο πρώην πρωθυπουργός κάθε άλλο παρά αδιαφόρησε για την κίνηση της αυτή και επιχείρησε να της το ανταποδώσει. Η κ Παπαδημητρίου είναι παλιά και στενή φίλη της οικογένειας Παπανδρέου και όταν ο πρώην πρωθυπουργός ήταν μικρός, στο Καστρί, δεν ήταν λίγες οι φορές που η βουλευτής είχε εκτελέσει χρέη baby-sitter , «τροφός» όπως την αποκαλεί η «Κυριακάτικη δημοκρατία» .