Τρίτη 22 Νοεμβρίου 2011

Στο Eurogroup στις 29 Νοεμβρίου η απόφαση για εκταμίευση της 6ης δόσης

Στο Eurogroup στις 29 Νοεμβρίου η απόφαση για εκταμίευση της 6ης δόσης. Δηλώσεις του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρομπάι μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Λ. ΠαπαδήμοΑλλαγές στην επιστολή προς το ΕΛΚ ζητούν οι Βρυξέλλες από τον Σαμαρά. Θέλουν δεσμεύσεις για υλοποίηση της δανειακής σύμβασης έως το 2015

Στην προγραμματισμένη για τις 29 Νοεμβρίου συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης (Eurogroup) αναμένεται τελικώς να δοθεί ένα τέλος στο σίριαλ με την εκταμίευση ή όχι της 6ης δόσης, συνολικού ύψους 8 δισ. ευρώ. Αυτό προέκυψε από τις δηλώσεις που έκανε χθες, Δευτέρα, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρομπάι μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Λ. Παπαδήμο στις Βρυξέλλες.
Συγκεκριμένα, ο κ. Ρομπάι δήλωσε ότι το Eurogroup θα είναι σε θέση να συμφωνήσει για την 6η δόση κατά την επόμενη συνάντηση που θα έχει, που θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 29 Νοεμβρίου στις Βρυξέλλες.
Χθες, Δευτέρα, κατά τη διάρκεια ομιλίας του στη Βουλή σχετικά με την επέκταση των εγγυήσεων προς την Τράπεζα της Ελλάδος, ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος είπε ότι «θέλω να ελπίζω ότι όλα θα έχουν ξεκαθαρίσει μέχρι το αργότερο στις 29 Νοεμβρίου που είναι η επόμενη συνεδρίαση του Eurogroup, οπότε πρέπει να δοθεί το ‘πράσινο φως’ για την εκταμίευση της 6ης δόσης για να ξεκινήσουν και διαδικασίες του ΔΝΤ για την δική του εκταμίευση και προκειμένου να μπορέσουμε να απεμπλέξουμε την διαπραγμάτευση για το νέο πρόγραμμα, γιατί, κατά τη λογική που διέπει το Ταμείο και κατά τους κανονισμούς του ΔΝΤ, όσο τρέχει το ισχύον πρόγραμμα δεν μπορεί να υποβληθεί αίτηση για το καινούργιο». Ο ίδιος συμπλήρωσε ότι θα «πρέπει να αποφασιστεί η εκταμίευση με το παλαιό πρόγραμμα για να υποβληθεί η αίτηση για το καινούργιο. Εάν θέλουμε να έρθει προς ψήφιση το πρόγραμμα με τη μορφή νέας δανειακής σύμβασης, έστω στις αρχές του Ιανουαρίου πλέον, γιατί βλέπω δύσκολο το Δεκέμβριο γιατί εργάσιμες μέρες περιορίζονται -κάθε μέρα χάνουμε πολύτιμο χρόνο για τη χώρα-, πρέπει να κινηθούμε με ταχύτητα και δεν υπάρχουν πλέον εσωτερικές πολιτικές σκοπιμότητες εδώ ή αντιθέσεις. Υπάρχουν οι ζωτικές ανάγκες της χώρας και κανείς δεν μπορεί να παίξει με αυτές», πρόσθεσε ο κ. Βενιζέλος.
Η τελευταία δήλωση του υπουργού Οικονομικών, ουσιαστικά σημαίνει ότι κατά πάσα πιθανότητα οι εκλογές δεν θα πραγματοποιηθούν στις 19 Φεβρουαρίου, καθώς είναι μάλλον απίθανο η κυβέρνηση να προλάβει να ολοκληρώσει όλες τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει εάν η νέα δανειακή σύμβαση ψηφιστεί εντός του ιανουαρίου.

Στο μεταξύ, συγκεκριμένες αλλαγές στην επιστολή που έστειλε στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, ζητούν οι Βρυξέλλες από τον πρόεδρο της Ν.Δ Αντώνη Σαμαρά ώστε να εγκρίνουν την εκταμίευση της 6ης δόσης του δανείου.
Σύμφωνα με τις δηλώσεις πηγών από τις Βρυξέλλες που επικαλείται η εφημερίδα «Τα Νέα», η επιστολή του κ. Σαμαρά θα καλύπτει τα αιτήματα των ευρωπαίων, εφόσον γίνουν σε αυτή «κατάλληλες αλλαγές» και εφόσον ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας την απευθύνει «στα πρόσωπα που πρέπει». Πιο συγκεκριμένα, αυτό που ζητείται από τον κ. Σαμαρά, προκειμένου να δοθεί το «πράσινο φως» για την εκταμίευση της 6ης δόσης, είναι να καταστήσει σαφές ότι οι δεσμεύσεις που αναλαμβάνει αφορούν και την μετά Παπαδήμου εποχή, δηλαδή και μετά τις εκλογές. Κι αυτό διότι στην επιστολή προς το ΕΛΚ, ο κ. Σαμαράς αποφεύγει να δεσμευθεί ρητά για την υλοποίηση της νέας δανειακής σύμβασης έως το 2015.
Μάλιστα, στην επιστολή του ο πρόεδρος της ΝΔ σημειώνει ότι μετά την «μεταβατική κυβέρνηση Παπαδήμου» ολοκληρώσει την αποστολή της, θα πρέπει να «τροποποιηθούν συγκεκριμένες πολιτικές», προκειμένου να εξασφαλιστεί η επιτυχία του προγράμματος.
Επιπλέον, ο πρόεδρος της ΝΔ θα πρέπει να απευθύνει την επιστολή του στον πρόεδρο της ΕΕ Χέρμαν βαν Ρομπάι, τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και τον πρόεδρο του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

eklogika.gr