Δευτέρα 14 Νοεμβρίου 2011

Κώστας Κόλλιας: «Πετσοκομμένη η ενιαία ενίσχυση στους αγρότες»

Με αφορμή την πληρωμή της προκαταβολής της ενιαίας ενίσχυσης στους αγρότες από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, ο Βουλευτής Κορινθίας κ. Κώστας Κόλλιας έκανε τις ακόλουθες δηλώσεις:
«Από την Παρασκευή ο ΟΠΕΚΕΠΕ είχε ανακοινώσει την πληρωμή της προκαταβολής για την ενιαία ενίσχυση του 2011 σε 700.000 αγρότες. Είναι αυτονόητο ότι οι παραγωγοί της Κορινθίας, όπως και ολόκληρης της Ελλάδας, περίμεναν ως μάννα εξ ουρανού την πρώτη δόση για να μπορέσουν να βουλώσουν τις τρύπες που άνοιξε στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς των αγροτών μας η ανάλγητη και αντιαγροτική πολιτική της Κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ.
Δυστυχώς, αμέσως μετά την έναρξη των πληρωμών άρχισα να λαμβάνω μηνύματα διαμαρτυρίας και απόγνωσης από ολόκληρο το νομό. Διότι οι αγρότες μας διαπίστωσαν ότι η δόση της ενιαίας ενίσχυσης ήταν πετσοκομμένη, εξαιτίας της παρακράτησης του 50% της εισφοράς υπέρ ΕΛΓΑ. Μιλούμε για κρατήσεις χιλιάδων ευρώ, τα οποία βεβαίως οι παραγωγοί μας γνώριζαν ότι θα γίνουν μέσω της ενιαίας ενίσχυσης, δεν μπορούσαν όμως να προβλέψουν τη δεινότητα της κατάστασης.
Ήδη από τα μέσα του 2010 είχα προειδοποιήσει ότι η εισφορά που πρέβλεπε ο νέος νόμος για τον ΕΛΓΑ ήταν κανονικό χαράτσι. Είχα πει ότι η εισφορά θα ξεπερνούσε το 10% της αξίας της παραγωγής και ότι ο άτοπος τρόπος υπολογισμού θα διόγκωνε τα ποσά. Διότι ο αγρότης πληρώνει ακόμη και όταν δεν έχει παραγωγή. Και βεβαίως, ενώ είναι υποχρεωμένος να καταβάλει άμεσα αυτό το πόσο, σε περίπτωση που πάθει ζημιά, το κράτος θα του δώσει αποζημίωση μόνον εάν και εφόσον υπάρχουν χρήματα στα ταμεία του ΕΛΓΑ. Είχα επίσης επισημάνει ότι οι παραγωγοί πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στο θέμα της έκπτωσης στην εισφορά, την οποία διαφήμισε έντονα το Υπουργείο, διότι συνεπάγεται έκπτωση και στις αποζημιώσεις.
Είχα πάρει την πρωτοβουλία να οργανώσω αρκετές ενημερωτικές συναντήσεις σε ολόκληρο το νομό, προκειμένου να προειδοποιήσω τους αγρότες της Κορινθίας για τις συνέπειες του καταστροφικού νομοσχεδίου για τον ΕΛΓΑ. Μάλιστα οι συναντήσεις πραγματοποιήθηκαν σε μια περίοδο που το Υπουργείο, κατά τη γνώμη μου παράνομα ή τουλάχιστον παράτυπα, έσπευδε να εισπράξει άρον άρον την εισφορά, πριν καν εκδώσει τους κανονισμούς ασφάλισης. Οι ασφαλιζόμενοι αγρότες δηλαδή καλούνταν να πληρώσουν το χαράτσι, χωρίς να έχουν στα χέρια τους το ασφαλιστήριο συμβόλαιο.
Η ουσία είναι ότι οι αγρότες μας σήμερα, αντί να εισπράττουν την ενιαία ενίσχυση, πληρώνουν την εισφορά-χαράτσι του ΕΛΓΑ. Είχα επαναφέρει πρόσφατα στο Κοινοβούλιο τη συζήτηση γύρω από το σύστημα ασφάλισης της γεωργικής παραγωγής, με το αίτημα να αλλάξει άμεσα ο νόμος. Ο Υπουργός κ. Σκανδαλίδης δεσμεύθηκε σε ορισμένες αλλαγές, θεωρώ όμως επιβεβλημένο να αναθεωρηθεί άμεσα και ο τρόπος υπολογισμού της ασφαλιστικής εισφοράς. Ο υπολογισμός με αυθαίρετους δείκτες και όχι βάσει τιμολογίων είναι άδικη, αυξάνει την εισφορά και απομειώνει περαιτέρω το μηδαμινό αγροτικό εισόδημα. Δεσμεύομαι να επαναφέρω το θέμα με την πρώτη ευκαιρία και αφού ολοκληρωθούν οι τρέχουσες πολιτικές διεργασίες, διεκδικώντας ένα δίκαιο και κοινωνικά ευαίσθητο σύστημα ασφάλισης της αγροτικής παραγωγής.»