Πέμπτη 6 Οκτωβρίου 2011

"Μπρόγκολα" από χρυσάφι στο Ξυλόκαστρο

Μια απίστευτη κομπίνα πανελ­λαδικής εμβέλειας, με πα­ράνομη επιστροφή του ΦΠΑ από το ελληνικό Δημόσιο, έχει στηθεί από αγρότες και συνεταιρισμούς, συ­νήθως σε συνεργασία με μεγαλεμπόρους. Έτσι, αγγουράκια, μήλα, ντομάτες και πολλά ζαρζαβατικά κατά περί­πτωση πληρώθηκαν «χρυσά».
Τα κυκλώματα παράνομης επιστρο­φής ΦΠΑ, που έχουν ζημιώσει το Δη­μόσιο με δεκάδες εκατομμύρια ευρώ, εντοπίστηκαν από ελεγκτές εφορια­κούς σε συνεργασία με τον Λέανδρο Ρακιντζή, τον γενικό επιθεωρητή Δη­μόσιας Διοίκησης.

Σε άπασα την επικράτεια
Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία των ελέγχων, οι επιτήδειοι προσκόμιζαν εικονικά και πλαστά τιμολόγια στις εφο­ρίες για να έχουν επιστροφές ΦΠΑ.
Τα κυκλώματα, τα οποία έχουν αξιοποιήσει κάθε παραθυράκι της ήδη ελαστικής νομοθεσίας για τα αγροτικά προϊόντα, έχουν εντοπιστεί κυρίως σε Κρήτη, Πελοπόννησο και Στερεά Ελλά­δα, με μία περίπτωση στη Θήβα να ξεχωρίζει, αφού ξεπερνά τα όρια της φα­ντασίας, καθώς το ποσό που έχουν κα­ταχραστεί από το 2005 μέχρι το 2009 ακόμη δεν έχει προσδιοριστεί, αλλά οι πρώτες ενδείξεις δείχνουν ότι ανέρχε­ται σε πολλά εκατομμύρια ευρώ.
Η δράση τους ξεσκεπάστηκε όταν οι εφοριακοί μαζί με την υπηρεσία του Ρακιντζή εξέταζαν τους απολογισμούς των εφοριών της χώρας, όπου διαπίστωσαν ότι κάποιες ΔΟΥ έχουν καταβάλει υπερβολικά ποσά επιστροφής ΦΠΑ αγροτικών προϊόντων και ειδικά σε με­ρικούς αγρότες που συνεργάζονταν με συγκεκριμένες εταιρείες.

Στο Ξυλόκαστρο
Είναι χαρακτηριστικό ότι αγρότης από το Ξυλόκαστρο πήρε επιστροφή ΦΠΑ το 2006 σχεδόν 45.000 ευρώ. Με λίγα λόγια, για να έχει ένας αγρότης τόσο μεγάλη επιστροφή ΦΠΑ, πρέπει να παράγει χιλιάδες τόνους αγροτικών προϊόντων, ενώ τα χωράφια που θα πρέπει να εκμεταλλεύεται για να πα­ράγει τόσους τόνους προϊόντων δεν θα πρέπει να μετριούνται σε στρέμματα, αλλά σε... χιλιόμετρα, καθώς ο συντε­λεστής ΦΠΑ τότε στα αγροτικά προϊό­ντα ήταν μονοψήφιος.
Ο συγκεκριμένος αγρότης, στον οποίο επιβλήθηκε πρόστιμο 134.000 ευρώ, συνεργαζόταν με χονδρέμπορο της Αθήνας, η επιχείρηση του οποίου έχει πάψει βέβαια να υφίσταται από το 2007, με αποτέλεσμα σήμερα η εφο­ρία να παραδέχεται ότι, επειδή ο ιδι­οκτήτης της εκμεταλλεύτηκε όλα τα παραθυράκια του νόμου, σήμερα δεν μπορεί να του καταλογιστεί πρόστιμο, αφού δεν υπάρχει πουθενά.
Να σημειωθεί ότι, όπως αναφέρει το φυλλάδιο ελέγχου των εφοριακών, ο ιδιοκτήτης της εταιρείας άφησε και «φέσι» ενός χρόνου ενοίκια στον ιδιο­κτήτη του ακινήτου που είχε μισθώσει.

Οργανωμένα κυκλώματα
Για να καταλάβει κανείς πόσο κα­λά ξέρουν να δουλεύουν τα κυκλώματα αυτά, που εκδίδουν εικονικά και πλαστά τιμολόγια, για να καταλήξει σε αποτέλεσμα η έρευνα, ζητήθηκαν στοιχεία από τις ΔΟΥ Ξυλοκάστρου, Στυλίδας, Αμαλιάδας, Γαστούνης (και εκεί έχει εντοπιστεί μεγάλη παρόμοια υπόθεση), Πατρών, Δερβενίου, Τρίπο­λης, Ναυπάκτου, Πύργου Γιαννιτσών, Ηγουμενίτσας, Α’ Αθηνών και ΠΕΚ Πει­ραιά. Δηλαδή αυτοί οι άνθρωποι εκμεταλλεύθηκαν με τεράστιο κέρδος στο έπακρο τη δυσκαμψία του Δημοσίου λόγω της γραφειοκρατίας.
Στην Κρήτη το πρόβλημα είναι πολύ έντονο, καθώς η συγκεκριμένη κομπί­να έχει γίνει γνωστή σε όλους (αγρό­τες - συνεταιρισμούς - χονδρέμπο­ρους) και κάποιοι δεν αποφεύγουν τον... πειρασμό.
Η σημαντικότερη περίπτωση που έχει εντοπιστεί μέχρι σήμερα τοποθε­τείται στο 2009. Στην κλοπή ΦΠΑ που είχε εντοπιστεί πρωταγωνιστές ήταν οι γεωργικοί συνεταιρισμοί. Κάποιοι, σε συνεργασία με εφοριακούς της Ιεράπετρας (διότι σε αυτές τις περιπτώσεις τυ­χαίνει να εμπλέκονται και κάποιοι εφο­ριακοί, είτε ενεργά είτε κάνοντας τα... στραβά μάτια), κατάφεραν να εισπρά­ξουν 164.128 ευρώ ως επιστροφή ΦΠΑ που αναλογούσε σε 3.400 αγρότες της περιοχής!!!

Η έρευνα συνεχίζεται

Η έρευνα ωστόσο συνεχίζεται, καθώς οι ελεγκτές εφοριακοί είναι σί­γουροι ότι θα βρεθούν κι άλλα στοιχεία σε υποθέσεις μεγάλης επιστρο­φής ΦΠΑ. «Για μας είναι απαράδεκτο να συμβαίνουν τέτοια πράγματα» είπε στο «Π» ο Λ. Ρακιντζής. Μάλιστα ο γενικός επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης σημειώνει:
«Τα κυκλώματα είναι τόσο καλά οργανωμένα, που πολλές φορές λει­τουργούν από μόνα τους, χωρίς να έχουν ανάγκη τους αγρότες. Γνωρί­ζοντας τα στοιχεία τους προχωρούν στην έκδοση πλαστών τιμολογίων και εισπράττουν.
Έχουν τύχει περιπτώσεις στα δικαστήρια - διότι οι υποθέσεις αυτές έχουν και ποινικό χαρακτήρα - όπου οι αγρότες δήλωναν πλήρη άγνοια για τα όσα γίνονταν πίσω από την πλάτη τους από συνεταιρισμούς και χονδρέμπορους που χρησιμοποιούσαν τα ονόματά τους και τα φορολο­γικά τους στοιχεία για να κλέψουν το κράτος.
Ελπίζω στο εξής το κράτος να προστατεύσει πολύ περισσότερο τα συμφέροντά του και βέβαια το δημόσιο ταμείο».

http://topontiki.gr/article/22874