Τετάρτη 5 Οκτωβρίου 2011

Αυρο κρίνεται η έφεση του Αστέρα Τρίπολης

Αυριο στις 12 το μεσημέρι θα γίνει τελικά από την επιτροπή εφέσεων η εκδίκαση της ένστασης που έχει υποβάλει ο Αστέρας Τρίπολης που τον υποβιβάζει μια κατηγορία. Η προετοιμασία για την αυριανή νέα δικαστική μάχη (και τη γενικότερη στρατηγική ανάλογα με την έκβαση στην Εφέσεων της ΕΠΟ) δεν είναι η μοναδική έγνοια των ανθρώπων του Αστέρα Τρίπολης. Αλλωστε, περισσότεροι αγώνες έχουν δοθεί στις δικαστικές αίθουσες παρά στους αγωνιστικούς χώρους το τελευταίο διάστημα .Οι Αρκάδες θα μάθουν μεθαύριο για το… μέλλον τους στη Σούπερ Λίγκα μετά την πρωτόδικη απόφαση υποβιβασμού για την εμπλοκή τους στα «στημένα» παιχνίδια.
Οι διοικούντες την αρκαδική ομάδα προσπαθούν να καθησυχάσουν το ποδοσφαιρικό τμήμα, να κρατήσουν ήρεμους ?όσο αυτό είναι εφικτό- τους παίκτες, τονίζοντάς τους σε κάθε ευκαιρία πως ο Αστέρας θα βγει αλώβητος και από αυτή την περιπέτεια.
Αυτό ισχύει και για τους τρεις πρώην παίκτες του Ολυμπιακού Βόλου, τους Μπρέσκα, Σολάκη και Αλβάρεζ, που θα φορέσουν τη φανέλα του Αστέρα μόνο αν αυτός παραμείνει στην πρώτη κατηγορία.

Στο μεταξύ δόθηκε στη δημοσιότητα το σκεπτικό της απόφασης της Πειθαρχικής επιτροπής της Superleague, βάσει της οποίας ο Αστέρας Τρίπολης τιμωρήθηκε με υποβιβασμό (και πρόστιμο 300.000 ευρώ) και ο Γιώργος Μποροβήλος με απαγόρευση εισόδου στους αγωνιστικούς χώρους για 3 χρόνια και πρόστιμο 30.000 ευρώ.

Όπως προκύπτει, οι Αρκάδες τιμωρήθηκαν για «απόπειρα δωροδοκίας κατ' εξακολούθηση», καθώς, σύμφωνα με το σκεπτικό, ο Γιώργος Μποροβήλος επιχείρησε πρώτα να δωροδοκήσει με 500.000 τον Μάκη Ψωμιάδη πριν την αναμέτρηση Καβάλας - Αστέρας Τρίπολης που έγινε στις 6 Μαρτίου 2011 και λίγες μέρες αργότερα τον Αχιλλέα Μπέο με το ίδιο ποσό για την αναμέτρηση Αστέρας Τρίπολης - Ολυμπιακός Βόλου (έγινε στις 12 Μαρτίου 2011).

Όπως υποστηρίζει η επιτροπή και προκύπτουν από τις συνομιλίες, ο Μάκης Ψωμιάδης αρνήθηκε την προσφορά (σ.σ. η Καβάλα νίκησε 1-0 τον Αστέρα), καθώς ακούγεται, σε μεταγενέστερη συνομιλία, να λέει σε έναν «Νίκο»: «Γλύτωσες από μένα γλύτωσες που δεν έδωσα το ματς στον Αστέρα να πούμε, που ήρθαν με 500 χιλιάρικα με την τσάντα να πούμε, με κατάλαβες;».

Οσο για την περίπτωση του Ολυμπιακού Βόλου, η επιτροπή βάσισε την απόπειρα δωροδοκίας σε δύο στοιχεία: Καταρχήν και βασικά στη συνομιλία του Μάκη Ψωμιάδη «με τον φερόμενο ως συνομιλητή του Νίκο Πατέρα, πρώην πρόεδρο του Δ.Σ. της Π.Α.Ε Παναθηναϊκός, ή, κατά δήλωση του τελευταίου, με πρόεδρο άλλης ΠΑΕ που φέρει το ίδιο όνομα με αυτόν (ΝΙΚΟΣ), η οποία (συνομιλία)», όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Το δεύτερο στοιχείο που σύμφωνα με την επιτροπή ενισχύει την πρόταση είναι «οι τακτικές συνομιλίες μεταξύ Γ. Μποροβήλου και Δ. Μπάκου (μέλους του Δ.Σ. και μεγαλομετόχου της Π.Α.Ε. «Αστέρας Τρίπολης») οι οποίες έλαβαν χώρα κατά το χρονικό διάστημα από 16-2-2011 έως και 24-2-2011 και στις οποίες ζητείται η «βοήθεια» του Α. Μπέου προκειμένου η εγκαλουμένη ΠΑΕ να αποφύγει τον βαθμολογικά διαφαινόμενο υποβιβασμό της στην αμέσως κατώτερη κατηγορία», όπως αναφέρεται στο σκεπτικό.

Η επιτροπή, πάντως, επισημαίνει ότι δεν αποδείχθηκε πως ο Αχιλλέας Μπέος αποδέχτηκε τις 500.000, παρά το γεγονός ότι η αναμέτρηση έληξε με νίκη 2-1 του Αστέρα Τρίπολης επί του Ολυμπιακού Βόλου.

Γι' αυτό και η κατηγορία που βάρυνε, τελικά, τον Γιώργο Μποροβήλο και τον Αστέρα είναι η απόπειρα δωροδοκίας κατ' εξακολούθηση (και όχι δωροδοκία) και δεν έφερε ισόβιο αποκλεισμό του πρώτου από κάθε δραστηριότητα σχετική με το ποδόσφαιρο.

Διαβάστε αναλυτικά το σκεπτικό της απόφασης

sentragoal.gr