Τρίτη 16 Αυγούστου 2011

Οι ανατροπές στους μισθούς του Δημοσίου ,τσεκούρι στα επιδόματα - Νέο ωράριο από σήμερα

Αυξήσεις στους βασικούς μισθούς και μεγάλες περικοπές στα επιδόματα περιλαμβάνει η τελική πρόταση για το νέο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, οι προτάσεις τελούν υπό την τελική έγκριση του υπουργείου Οικονομικών και θα ανακοινωθούν τον Σεπτέμβριο. Το καρότο και το μαστίγιο θυμίζει αυτό που σχεδιάζεται για τους μισθούς στο Δημόσιο με τους υπαλλήλους να βλέπουν σε λίγο καιρό τον βασικό τους μισθό να αυξάνεται μερικά ευρώ, αλλά ουσιαστικά να μειώνεται στο μισό αφού τα επιδόματα που επί δεκαετίες αποτέλεσαν τις έμμεσε αυξήσεις να... εξαφανίζονται. Η κοινή επιτροπή στελεχών που έχει συσταθεί από τα υπουργεία Οικονομικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης για το νέο μισθολόγιο-βαθμολόγιο του δημόσιου τομέα κοστολογεί διάφορα σενάρια και εντός των ημερών αναμένεται να καταλήξει σε μία κοινή πρόταση η οποία θα δοθεί στις ηγεσίες των συναρμόδιων υπουργείων.
Σύμφωνα με την εφημερίδα “Το Έθνος” σε εξι βαθμολογικές κλίμακες  θα επανακαταταγούν όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι, και ένα διπλό σύστημα ουσιαστικής αξιολόγησης για τη μισθολογική και βαθμολογική εξέλιξη των δημοσίων υπαλλήλων όπου δεν θα μπορούν όλοι οι υπάλληλοι να "ανεβαίνουν" βαθμό, περιλαμβάνουν οι βασικοί άξονες του νέου Γενικού Μισθολογίου.
Πλέον οι Υ.Ε. Υπάλληλοι θα δουν το μισθό τους να αυξάνεται κατά 69 ευρώ από τα 711 στα 780 (καταληκτικός 1.326) , αντίστοιχα οι Δ.Ε. υπάλληλοι θα δουν αύξηση από τα 830 στα 910 ευρώ (καταληκτικός 1.547), οι Τ.Ε. Υπάλληλοι θα δουν το βασικό τους από τα 938 στα 1.029 ευρώ (καταληκτικός 1,749) και οι Π.Ε. Υπάλληλοι θα δουν μια αύξηση από τα 984 στα 1.092 ευρώ (καταληκτικός 1.856).
Αυτοί θα είναι μισθοί και ... δεν έχει άλλο, δηλαδή δεν θα προστίθενται όλα όσα ξέραμε μέχρι σήμερα αφού σε βάθος εξαετίας θα μείνουν από τα επιδόματα μονάχα τα εξής πέντε:
- οικογενειακό
- ειδικών συνθηκών
- παραμεθόριων περιοχών
- θέσης ευθύνης
- παραγωγικότητας

ΝΕΟ ΩΡΑΡΙΟ ΑΠΟ ΣΗΜΕΡΑ

H δημόσια διοίκηση της χώρας, μπαίνει σε νέους ρυθμούς από σήμερα. Με την επιστροφή του κύριου όγκου των δημοσίων υπαλλήλων ξεκινά και ο προγραμματισμός για την προσαρμογή τους στα δεδομένα του νέου ωραρίου.
Το ωράριο των εργαζομένων στο Δημόσιο θα είναι πλέον 40 ώρες από τις 37,50 που ήταν έως τώρα και αφορά τους μόνιμους υπαλλήλους και το προσωπικό με σχέση εργασίας αορίστου χρόνου του Δημοσίου και των ΟΤΑ Α’ και Β’ βαθμού (με εξαίρεση τα ωράρια, που καθορίζονται από ειδικές διατάξεις και προβλέπουν μειωμένο χρόνο εργασίας, όπως εργαζόμενοι στην καθαριότητα κ.λπ). Σε αυτούς περιλαμβάνονται και οι μόνιμοι υπάλληλοι και το προσωπικό με σχέση εργασίας αορίστου χρόνου των κλάδων Πληροφορικής, Χειριστών Η/Υ κ.λπ.
Σκοπός της νέας ρύθμισης του ωραρίου είναι η ανάγκη εξίσωσης των ωρών εργασίας των εργαζομένων στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα, η αύξηση της παραγωγικότητας των υπηρεσιών και κυρίως αυτών που έρχονται σε άμεση και καθημερινή επαφή με το κοινό, καθώς και η κάλυψη υπηρεσιακών αναγκών.
Η είσοδος του κοινού στις δημόσιες υπηρεσίες, τους ΟΤΑ και των δύο βαθμών, και τα λοιπά ΝΠΔΔ θα γίνεται από τις 9.00 έως τις 15.00. Ειδικά στις Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες, το κοινό θα μπορεί να προσέρχεται έως τις 14.30.
Τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ) των δήμων, σε καθένα από τα οποία υπηρετούν τρεις και περισσότεροι μόνιμοι υπάλληλοι του κλάδου Διεκπεραίωσης Υποθέσεων Πολιτών, θα λειτουργούν από Δευτέρα έως και Παρασκευή από 08.00 έως 20.00 και το Σάββατο από 08.00 έως 14.00.
Οι ώρες προσέλευσης και αποχώρησης κατ’ επιλογή των δημοσίων υπαλλήλων μπορούν να είναι από τις 07.00 έως τις 15.00, από 07.30 έως 15.30, από 08.00 έως 16.00, από 08.30 έως 16.30, ή, τέλος, από 09.00 έως 17.50.