Τετάρτη 10 Αυγούστου 2011

Ξεκίνησε η επιδείνωση του καιρού – Στους 14° C η θερμοκρασία στην Κοζάνη - Ακραία καιρικά φαινόμενα από τα δυτικά και τα βόρεια

Σύμφωνα με το Έκτακτο Δελτίο Πρόγνωσης Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων που εξέδωσε η ΕΜΥ, στην κεντρική και ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη, τη Θεσσαλία και τα νησιά του βορείου Αιγαίου οι καταιγίδες θα έχουν έντονη μορφή και πιθανόν να συνοδεύονται από χαλάζι και ισχυρούς ανέμους (μπουρίνια).
Παράλληλα θα επικρατήσουν θυελλώδεις βόρειοι άνεμοι 7 με 8 μποφόρ και η θερμοκρασία θα σημειώσει αισθητή πτώση.
Βρόχες και χαμηλές θερμοκρασίες επικρατούν ήδη σε πολλές περιοχές της βόρειας και κεντρικής Ελλάδας καθώς ξεκίνησε το καλοκαιρινό... μπουρίνι!
Περίπου στις 18:30 σε Φλώρινα, Αμύνταιο, Γιαννιτσά, Πτολεμαΐδα και Θεσσαλία άρχισε να βρέχει και να έχει χαμηλές για την εποχή θερμοκρασίες.

Στον Κονισκό Τρικάλων εκδηλώθηκε ισχυρή βροχόπτωση και ο υδράργυρος έφτασε στους 20 βαθμούς Κελσίου. Το θερμόμετρο έδειξε 16 βαθμούς σε Αμύνταιο και Πτολεμαΐδα, 14 στη Βλάστη Κοζάνης και 15 στην Καστοριά.

Μέχρι τις 21:00 το βράδυ, οι χαμηλότερες θερμοκρασίες θα σημειωθούν:
ΦΛΩΡΙΝΑ 15°C
ΣΙΑΤΙΣΤΑ 15°C
ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑ 16°C
ΩΡΑΙΟΚΑΣΤΡΟ 16°C
ΑΣΒΕΣΤΟΧΩΡΙ 16°C

Και οι υψηλότερες
ΑΘΗΝΑ - ΚΕΝΤΡΟ 31°C
ΚΟΡΙΝΘΟΣ 30°C
ΣΑΛΑΜΙΝΑ 30°C
ΞΥΛΟΚΑΣΤΡΟ 30°C
ΜΕΓΑΡΑ 30°C
Ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα πλήξουν τα ξημερώματα της Πέμπτης Σέρρες, Δράμα, Ξάνθη, Καβάλα, Κιλκίς και Χαλκιδική, ενώ θυελλώδεις άνεμοι θα επικρατήσουν στο Αιγαίο.
Ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα εκδηλωθούν τις επόμενες ώρες στη Βόρεια Ελλάδα.

Στις 03:00 τα ξημερώματα της Πέμπτης αναμένονται ισχυρές βροχοπτώσεις με καταιγίδα στους νομούς
Χαλκιδικής
Θεσσαλονίκης
Καβάλας
Σερρών
Δράμας

Θα βρέξει επίσης στους νομούς Κιλκίς και Ξάνθης.

Την ίδια ώρα, θυελλώδεις άνεμοι θα πνέουν στους νομούς
Λάρισας
Λήμνου-Λέσβου
Μαγνησίας
Κυκλάδων
Αττικής
Βοιωτίας
Εύβοιας

Στις 03:00 τα ξημερώματα, οι 5 υψηλότερες θερμοκρασίες θα σημειωθούν:
ΜΟΛΑΟΙ 28°C
ΑΣΤΡΟΣ 28°C
ΚΥΘΗΡΑ 27°C
ΝΑΥΠΑΚΤΟΣ 27°C
ΛΕΩΝΙΔΙΟ 27°C

Και οι 5 χαμηλότερες θερμοκρασίες σε:
ΜΕΤΣΟΒΟ 11°C
ΝΕΥΡΟΚΟΠΙ 11°C
ΣΙΑΤΙΣΤΑ 11°C
ΚΑΣΤΟΡΙΑ 12°C
ΚΟΝΙΣΚΟΣ ΤΡΙΚΑΛΩΝ 12°C

Η επιδείνωση του καιρού ξεκίνησε από το απόγευμα της Τετάρτης. Στις 18:30 σε Φλώρινα, Αμύνταιο, Γιαννιτσά, Πτολεμαΐδα και Θεσσαλία άρχισε να βρέχει και να έχει χαμηλές για την εποχή θερμοκρασίες.
Στον Κονισκό Τρικάλων εκδηλώθηκε ισχυρή βροχόπτωση και ο υδράργυρος έφτασε στους 20 βαθμούς Κελσίου. Το θερμόμετρο έδειξε 16 βαθμούς σε Αμύνταιο και Πτολεμαΐδα, 14 στη Βλάστη Κοζάνης και 15 στην Καστοριά.

Η επιδείνωση του καιρού θα διαρκέσει έως την Πέμπτη.

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας εφιστά την προσοχή των πολιτών κατά το τριήμερο αυτό και τους συστήνει όπως προβούν στις παρακάτω ενέργειες:

- Εξαιτίας των κινδύνων από πτώση κεραυνών κατά τη διάρκεια των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων, να αποφεύγουν τη μετακίνηση και την παραμονή τους στην ύπαιθρο.
- Να αποφεύγουν δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων.
- Να αποφεύγουν να διασχίζουν χειμάρρους και ρέματα πεζοί ή με το αυτοκίνητό τους κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων, καθώς επίσης και για αρκετές ώρες μετά το τέλος εκδήλωσής τους.
- Να ενημερώνονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα για την πρόβλεψη του καιρού από τα ΜΜΕ.
- Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.