Τετάρτη 20 Ιουλίου 2011

Αθ. Γιαννόπουλος...τεράστια δαπάνη των ασφαλιστικών ταμείων συνεπεία τροχαίων ατυχημάτων


Ο Υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Υγείας της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Φθιώτιδας, κ. Αθ. Γιαννόπουλος, μετά την κατάθεση ερώτησης στη Βουλή για την τεράστια δαπάνη των ασφαλιστικών ταμείων συνεπεία τροχαίων ατυχημάτων, έκανε την ακόλουθη δήλωση:



«Καθημερινά, δεκάδες έως εκατοντάδες συνάνθρωποί μας, ασφαλισμένοι ταμείων ή και ανασφάλιστοι Έλληνες και αλλοδαποί, ως θύματα τροχαίων ατυχημάτων, νοσηλεύονται σε δημόσια νοσοκομεία επί διάστημα ανάλογο της βαρύτητος των τραυματισμών και των επιπλοκών τους.

Η νοσηλευτική κάλυψη των παραπάνω, κατά συμβατική υποχρέωση των ασφαλιστικών εταιρειών των ενεχομένων στον τραυματισμό οχημάτων, καλύπτεται από αυτές σύμφωνα με τους όρους των σχετικών ασφαλιστηρίων συμβολαίων.                                

Όμως, τα δημόσια νοσοκομεία, για λόγους που οφείλονται προφανώς σε αδυναμία των εισπρακτικών τους μηχανισμών, αντί να αναζητούν την κάλυψη των νοσηλίων και εν γένει των δαπανών περίθαλψης του θύματος του τροχαίου ατυχήματος από την οικεία ασφαλιστική εταιρεία που καλύπτει το εμπλεκόμενο όχημα, καταλογίζουν την σχετική δαπάνη στον ασφαλιστικό φορέα του τραυματία.

Μάλιστα, σε περίπτωση τυχόν ανασφάλιστου ασθενή, η δαπάνη από το δημόσιο νοσοκομείο χρεώνεται στον ίδιο. Αυτό, πέραν της αδικίας από την αθέτηση της σχετικής υποχρεώσεως των ασφαλιστικών εταιρειών, συνιστά και πηγή μεγάλης οικονομικής ζημίας για τους ασφαλιστικούς οργανισμούς οι οποίοι θα μπορούσαν να αποφύγουν αυτή τη δαπάνη.

Για το λόγο αυτό κατέθεσα ερώτηση στη Βουλή προς τον αρμόδιο υπουργό, ζητώντας ενημέρωση για τον τρόπο με τον οποίο προτίθεται να αντιμετωπίσει το πρόβλημα, καθώς και για το συνολικό κόστος νοσηλείας των τραυματιών από τροχαία ατυχήματα, κατά την τελευταία πενταετία, στα νοσοκομεία ΚΑΤ, Ασκληπιείο Βούλας, Λαμίας, Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης, ΠΕΠΑΓΝΗ (Ηράκλειο Κρήτης) και Ρίου, αλλά και για το ύψος νοσηλίων που τυχόν καλύφθηκε από την ασφαλιστική εταιρία των ενεχομένων τροχοφόρων».