Δευτέρα 23 Μαΐου 2011

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΤΗΣ Ν.Δ κ. ΓΙΑΝΝΗ ΜΙΧΕΛΑΚΗ.

Γ. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ: Θέλω, πρώτα απ’ όλα, να κάνω μια επισήμανση: Το Μνημόνιο της Πορτογαλίας που εγκρίθηκε από το ECOFIN στις 17 Μαΐου, στοχεύει σε λιγότερη λιτότητα και περισσότερες μεταρρυθμίσεις, ενώ εμπεριέχονται μέτρα που έχει συμπεριλάβει και η Ν.Δ. στο «Ζάππειο ΙΙ». Στα δύο κείμενα για την Πορτογαλία (ΔΝΤ: Μνημόνιο  Οικονομικών και Χρηματοπιστωτικών Πολιτικών, Ευρωπαϊκή Επιτροπή /ΕΚΤ: Μνημόνιο Συνεννόησης ειδικών όρων οικονομικής πολιτικής), είναι εμφανής η προσπάθεια που γίνεται για να αποφευχθούν τα λάθη του Μνημονίου της χώρας μας.
Αποδεικνύεται ότι η Πορτογαλία έκανε σκληρές διαπραγματεύσεις και δεν παραδόθηκε αμαχητί.

Ειδικότερα:
·        

·         Προστατεύει τις πιο ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες με συγκεκριμένα μέτρα (Όχι οριζόντια όπως εφαρμόστηκε σε εμάς και ουσιαστικά έπληξε δυσανάλογα τους χαμηλοσυνταξιούχους και τους χαμηλόμισθους). Ειδικότερα, στην παρ. 8 του κειμένου του ΔΝΤ προβλέπει:

-          εξαίρεση από τη μείωση του 5% του ονομαστικού μισθού στο δημόσιο τομέα και το πάγωμα των συντάξεων του 2011 στους χαμηλόμισθους και χαμηλοσυνταξιούχους.

-          εξαίρεση στις οικονομικά ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες από τις αυξήσεις στα προτεινόμενα νοσήλια στον τομέα της υγείας (proposed moderating fees increases),

-          εφάπαξ εισφορά σε μισθούς και συντάξεις πάνω από τα 1.500 ευρώ.

-     Μείωση των υπαλλήλων της κεντρικής κυβέρνησης κατά 1% το χρόνο μέσω μερικής αντικατάστασης των συνταξιοδοτούμενων υπαλλήλων, αλλά και μέσω μετατάξεων, χωρίς, όμως, να γίνεται αναφορά σε απολύσεις (παρ. 23).

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τα φέρνετε ως παραδείγματα αυτά, αν καταλαβαίνω καλά, για το ότι η Πορτογαλία έκανε διαπραγμάτευση. Δεν τα υιοθετείτε κιόλας, δηλαδή…

Γ. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ: Το αναφέρουμε ως παράδειγμα διαπραγμάτευσης. Το θέμα των εργοδοτικών εισφορών είναι μια πρόταση την οποία έχουμε κάνει και εμείς. Επίσης, στο θέμα των χαμηλοσυνταξιούχων, σας θυμίζω την αναφορά του Προέδρου για αποκατάσταση της αδικίας για όσους έχουν σύνταξη από 700 ευρώ και κάτω. Αναφέρω, δηλαδή, παραδείγματα για να καταλάβετε ότι στην Πορτογαλία υπήρξε μια διαπραγμάτευση, ότι υπήρξε συζήτηση επί της ουσίας, και ότι δεν ξεκίνησαν πρώτα με περικοπές, αλλά με μεταρρυθμίσεις.
Σχετικά θα σημειώσω και κάτι ακόμα: Έγινε μια συνάντηση ανάμεσα στον εκτελούντα χρέη Γενικού Διευθυντή στο ΔΝΤ Τζον Λίπσκι (δηλαδή, το νούμερο 2 του Ταμείου) με τον Τομεάρχη της Ν.Δ. κ. Κυριάκο Μητσοτάκη.
Ανάμεσα στα άλλα, ο κ. Λίπσκι υπογράμμισε ότι διαπιστώνει σοβαρές καθυστερήσεις στην προώθηση αναγκαίων διαρθρωτικών αλλαγών και μεταρρυθμίσεων. Υποστήριξε, επίσης, πως όσο αυτές καθυστερούν, τόσο η κατάσταση της οικονομίας θα γίνεται κρισιμότερη. Και πρόσθεσε: «Αυτά έπρεπε να γίνουν πρώτα. Δεν καταλαβαίνω γιατί ξεκινήσατε με περικοπές αποδοχών και συντάξεων».
Νομίζω ότι η κυβέρνηση οφείλει κάποιες απαντήσεις:
Ø  Γιατί ξεκίνησε από τους μισθούς και τις συντάξεις;
Ø  Γιατί καθυστέρησε τις διαρθρωτικές αλλαγές;
Ø  Γιατί καθυστερεί τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις;

·   Επίσης, θέλω να σας πω ότι ο Πρόεδρος της Ν.Δ. κ. Αντώνης Σαμαράς επικοινώνησε, χθες το απόγευμα, με τον Πρόεδρο του ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΥ ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΥ κ. Νίκο Αναστασιάδη και τον συνεχάρη για την επιτυχία του κόμματός του στις χθεσινές εκλογές. Και να σας θυμίσω -φαντάζομαι ότι γνωρίζετε όλοι τα αποτελέσματα- ότι ο ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΣ ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ αναδείχθηκε πρώτη πολιτική δύναμη στις βουλευτικές εκλογές που έγιναν χθες στην Κύπρο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτά που μας έχετε πει για το Μνημόνιο της Πορτογαλίας και για τον κ. Λίπσκι, είναι μια πρόγευση αυτών που θα θέσει αύριο ο κ. Σαμαράς στον κ. Παπανδρέου;

Γ. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ: Ο κ. Σαμαράς έχει καταθέσει συγκεκριμένη πρόταση. Περιλαμβάνονται όλα στο «Ζάππειο ΙΙ» και όλα αυτά θα τα θέσει στον Πρωθυπουργό.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα του πάει το κείμενο, δηλαδή, του «Ζαππείου ΙΙ»;

Γ. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ: Όλοι το έχουν το κείμενο. Και μάλιστα η κυβέρνηση πιστεύω ότι το έχει, κιόλας, μελετήσει. Σας θυμίζω τις ανακοινώσεις που έχουν βγει, όχι μόνο από το υπουργείο Οικονομικών, αλλά και από υπουργούς οι οποίοι έχουν κάνει και διάφορες δηλώσεις, γεγονός που δείχνει ότι η πρότασή μας έχει μελετηθεί και είναι σε γνώση της κυβέρνησης.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Από τη στιγμή που βλέπουν όλοι στην Ευρώπη ότι η ιστορία του Ελληνικού Μνημονίου δεν βγαίνει και από τη στιγμή που υπάρχει το παράδειγμα της Πορτογαλίας -όπου προβλέπει διαφορετικά πράγματα- γιατί θεωρείτε εσείς ότι η τρόικα δεν αλλάζει την πολιτική που ακολουθείται στην Ελλάδα; Δηλαδή ξαναέρχονται και ζητούν ακόμα σκληρότερα μέτρα, περικοπές, μειώσεις, αυξήσεις της φορολογίας. Γιατί δεν πάνε σε μια τέτοια λογική, όπως το Πορτογαλικό μοντέλο;

Γ. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ: Γι’ αυτό πρέπει να ρωτήσετε την κυβέρνηση. Εμείς έχουμε καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις και λέμε ότι πολλά πράγματα μπορούμε να τα πετύχουμε. Το θέμα, για παράδειγμα, των φορολογικών συντελεστών. Εκτός από την Πορτογαλία υπάρχει μείωση και στην Ιρλανδία. Επιπλέον, στην Ιρλανδία υπάρχει αύξηση του κατώτατου ωρομίσθιου κατά 1 ευρώ. Υπάρχουν, δηλαδή, πράγματα τα οποία πετυχαίνουν άλλες κυβερνήσεις, με διαπραγμάτευση, και η τρόικα τα αποδέχεται.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ωραία. Εσείς πίσω από αυτή την εμμονή των Ευρωπαίων σε αυτά τα αδιέξοδα μέτρα, βλέπετε «πλιάτσικο» των Ευρωπαίων για να πάρουν δημόσια περιουσία από την Ελλάδα;

Γ. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ: Θεωρούμε ότι θα πρέπει η κυβέρνηση να διαπραγματευθεί. Εμείς αυτό που λέμε είναι ότι χρειάζεται δραστική αλλαγή των όρων του Μνημονίου. Το έχει πει ο Αντώνης Σαμαράς:  Διαπραγμάτευση και δραστική αλλαγή των όρων του Μνημονίου.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεν μου απαντήσατε στο ερώτημα, όμως.

Γ. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ: Αυτή είναι η απάντηση. Δεν θα μπω σε σενάρια συνομωσιολογίας. Βλέπουμε τι γίνεται στο εξωτερικό, τι γίνεται στην Ιρλανδία, τι γίνεται στην Πορτογαλία. Και δεν καταλαβαίνω γιατί δεν γίνονται στην Ελλάδα. Τίποτε άλλο πέραν αυτού.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ο Πρωθυπουργός, χθες, σε συνέντευξή του, είπε ότι πολλές από τις προτάσεις της Ν.Δ. είναι πολιτικές που ή εφαρμόζονται ή προγραμματίζονται ή είναι ήδη στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα. Η δική σας αξίωση είναι το υιοθετήσει στο σύνολό του ο Πρωθυπουργός το πρόγραμμα σας στο «Ζάππειο ΙΙ» ή ….

Γ. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ: Καταρχήν, η πρόταση που έχει κάνει ο Αντώνης Σαμαράς είναι τα πρώτα βήματα για να υπάρξει επανεκκίνηση της Οικονομίας, να μπορέσει να υπάρξει μια πρώτη ώθηση, για να βγούμε από το τέλμα. Τα μέτρα που περιλαμβάνονται στο «Ζάππειο ΙΙ» είναι αλληλένδετα. Δεν μπορείς να τα πάρεις ξεκομμένα και να τα εντάξεις οπουδήποτε αλλού. Σας θυμίζω αυτό που είπε ο Πρόεδρος, για σχέδιο «κουρελού». Ή το παίρνεις και το εφαρμόζεις και βγάζει αποτελέσματα ή από εκεί και πέρα η αποσπασματική εφαρμογή δεν έχει τα ίδια αποτελέσματα. Και το λέω αυτό, διότι το πρόβλημα αυτή τη στιγμή στη χώρα, είναι ότι ακολουθείται λάθος μείγμα πολιτικής. Αυτό που έχει ξεκινήσει από την εποχή του Μνημονίου, είναι ένα λάθος μείγμα πολιτικής. Και στην πράξη, το αποτέλεσμα είναι καταστροφικό για την οικονομία. Έχουμε βουλιάξει στη βαθύτερη ύφεση από το 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο και μετά. Το Μνημόνιο δεν βγαίνει.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και μια δεύτερη ερώτηση που θέλω να σας κάνω: Συμφωνείτε ότι αν το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ υπογράψουν από κοινού ένα κείμενο γενικών αρχών και στόχων, ώστε να σταλεί ένα μήνυμα στις αγορές, όπως είπε ο κ. Χατζηδάκης, θα βοηθούσε σε αυτή την κατάσταση; Θα βοηθούσε σήμερα να υπογράψετε, δηλαδή, από κοινού με την κυβέρνηση ένα κείμενο γενικών αρχών και στόχων;

Γ. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ: Δεν θέλω να σχολιάσω απόψεις βουλευτών.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σχετικά με την πρόταση για τη σύσταση επιτροπής από εμπειρογνώμονες του εξωτερικού για τις αποκρατικοποιήσεις, τι θέση έχετε; Θεωρείτε ότι είναι απαραίτητο να γίνει κάτι τέτοιο;

Γ. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ: Να δούμε πως θα στοιχειοθετηθεί αυτή η πρόταση και, από εκεί και πέρα, θα τοποθετηθούμε.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θέλετε να δείτε τα πρόσωπα, τα οποία θα…;

Γ. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ: Όχι. Όταν προτείνεται κάτι τέτοιο, πρέπει να το δούμε ολοκληρωμένο. Να δούμε πως θα έρθει στην τελική του μορφή και εκεί θα τοποθετηθούμε. Δεν είναι μόνο θέμα προσώπων, είναι θέμα τι περιλαμβάνει αυτή η πρόταση.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεν είστε αρνητικοί, λοιπόν.

Γ. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ: Δεν υπάρχει ούτε θέμα αρνητικό, ούτε θετικό. Να δούμε τι είναι, για να μην μιλάμε επί υποθετικών σεναρίων. Όταν θα έρθει, θα το δούμε και θα τοποθετηθούμε.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Υπάρχει κάποιο σχόλιο για την επίθεση που δεχτήκατε από τον κ. Π. Καμμένο, χθες το βράδυ;  

Γ. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ: Κανένα σχόλιο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το 1993 ο κ. Σαμαράς είχε αντιδράσει στο να δοθεί ο ΟΤΕ στους ιδιώτες. Σήμερα εγκαλεί την κυβέρνηση, γιατί δεν προχωρά με ταχύτερους ρυθμούς στην αποκρατικοποίηση, μεταξύ όλων των άλλων, και του ΟΤΕ. Τι έχει αλλάξει από τότε μέχρι σήμερα, σε ό,τι αφορά τον κ. Σαμαρά;

Γ. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ: Δεν έχω να κάνω κανένα σχόλιο πάνω στο θέμα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πιστεύετε ότι θα πρέπει να κληθεί η ιδιαιτέρα του κ. Χριστοφοράκου από κάποια Αρχή -Εισαγγελική, δεν ξέρω ποιον άλλον- να μας πει ποιους ακριβώς εννοεί, ποιοι είναι αυτοί τους οποίους φωτογραφίζει στο μυθιστόρημά της;

Γ. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ: Η μαρτυρία της κας Τσακάλου, χθες, στη «Real News» είναι μια σημαντική μαρτυρία, η οποία χρήζει περαιτέρω διερεύνησης.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να ξαναπάμε πάλι στο θέμα του οικονομικού προγράμματος ενόψει της αυριανής συνάντησης, που θα έχει ο κ. Σαμαράς με τον κ. Παπανδρέου. Επειδή μιλάτε -και ο κ. Σαμαράς ιδιαίτερα- για την ανάγκη επαναδιαπραγμάτευσης όρων του Μνημονίου…

Γ. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ: Μιλάμε για δραστική αλλαγή των όρων του Μνημονίου.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η ερώτησή μου είναι, καταρχήν, για ποιους όρους μιλάτε, ποιοι όροι χρήζουν επαναδιαπραγμάτευσης; Ένα βασικό. Και αν οι όροι αυτοί που χρήζουν επαναδιαπραγμάτευσης θα τεθούν αύριο από τον κ. Σαμαρά σε κάποιο κείμενο, το οποίο θα επιδοθεί στον πρωθυπουργό.

Γ. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ: Οι όροι του Μνημονίου για τους οποίους ζητάμε δραστική αλλαγή περιλαμβάνονται μέσα στο «Ζάππειο». Βγαίνουν μέσα από τις προτάσεις που έχει καταθέσει η Ν.Δ.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το θέμα, για παράδειγμα, που σας ρώτησε ο κ. Βλάχος προηγουμένως και στην ουσία δεν απαντήσατε. Τα περί «πλιάτσικου», που είπε, εγώ θα το θέσω πιο απλά. Για τα περί υποθήκευσης δημόσιας περιουσίας δεν έχουμε ακούσει κάτι από τον κ. Σαμαρά.

Γ. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ: Κάνετε λάθος. Έχουμε πει ότι εμείς δεν συναινούμε στο ξεπούλημα. Είναι ξεκαθαρισμένο από το «Ζάππειο Ι» αυτό. Επίσης, θέλω να σας θυμίσω το απόσπασμα της ομιλίας του Προέδρου Αντώνη Σαμαρά, που αφορούσε στις αποκρατικοποιήσεις. Στο «Ζάππειο ΙΙ» έκανε συγκεκριμένες αναφορές. Ανατρέξτε εκεί και θα βρείτε τις απαντήσεις. Αναφέρθηκε, επίσης, ο Πρόεδρος και στην τελευταία συνέντευξη που έδωσε και στην ομιλία του στο Συνέδριο του Economist.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Για την ιστορία της υποθήκευσης δημόσιας περιουσίας: Δεν ξέρω τι ακριβώς παίζεται και δεν ξέρω τελικά τι θέλει ο κ. Παπανδρέου ή τι απαιτεί η Τρόικα από τον κ. Παπανδρέου και την κυβέρνηση. Αλλά, επειδή γίνεται πολλή κουβέντα και για την ιστορία της εταιρείας των αποκρατικοποιήσεων, όπου θα έχουν λόγο οι δανειστές, ερωτώ: Σε τι ποσοστό θα έχουν λόγο οι δανειστές, σε τι ποσοστό θα έχει λόγο η Ελλάδα ή δεν ξέρω εγώ τι; Βγαίνουν αυτά τα μείζονα ζητήματα. Τουλάχιστον, γιατί δεν υπάρχει μία ρητή αναφορά εκ μέρους του Προέδρου της Ν.Δ.;

Γ. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ: Κοιτάξτε: Στο θέμα των αποκρατικοποιήσεων ο Πρόεδρος έχει κάνει σαφή, σαφέστατη αναφορά στο Ζάππειο. Δείτε, επίσης, και τις συνεντεύξεις του. Τη χθεσινή συνέντευξη, αλλά και την ομιλία του στον Economist. Είναι σαφής η θέση μας και σε κάθε περίπτωση εμείς δεν μιλάμε για «ξεπούλημα των ασημικών». Μιλάμε για αξιοποίηση. Σας θυμίζω ότι ο Αντώνης Σαμαράς πρότεινε πρώτος, από το «Ζάππειο Ι», την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας. Και μάλιστα είχαμε μιλήσει τότε για αξιοποίηση περιουσιακών στοιχείων 50 δισ. ευρώ. Και αυτό το ποσό, ήρθαν μήνες αργότερα και η κυβέρνηση και η τρόικα να το επιβεβαιώσουν. Όταν, όμως, εμείς το λέγαμε ήταν για να απεμπλακούμε από το Μνημόνιο. Αυτοί τώρα το λένε για να εξυπηρετήσουν το Μνημόνιο. Υπάρχει μεγάλη διαφορά. Ο τρόπος, λοιπόν, με τον οποίο γίνεται, είναι τελείως διαφορετικός απ’ αυτόν που λέμε εμείς. Ανατρέξτε στα κείμενα. Ανατρέξτε στις δηλώσεις του Προέδρου και εκεί θα πάρετε όλες τις  απαντήσεις.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Για το νέο πακέτο μέτρων που αποφασίζει το Υπουργικό;

Γ. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ: Καταρχήν, έχουμε πει ότι δεν μπορείς να συνεχίζεις να βάζεις νέους φόρους, να κάνεις νέες περικοπές. Αυτό είναι αδιέξοδο. Δεν οδηγεί πουθενά. Γι’ αυτό ακριβώς και λέμε ότι υπάρχει λάθος μείγμα πολιτικής. Το λάθος μείγμα πολιτικής που ξεκίνησε η κυβέρνηση, συνεχίζεται. Δεν μπορούμε να πούμε «ναι» στο λάθος, το οποίο κάνει κακό στην Πατρίδα. 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Επειδή, πέρα από την ανάγκη για εθνική συστράτευση που επικαλείται μονίμως ο κ. Παπανδρέου -και εσχάτως την προηγούμενη Παρασκευή- και επειδή υπάρχει μία πολύ γενική αίσθηση της συναίνεσης, εγώ να ρωτήσω: Ο κ. Σαμαράς, ή τουλάχιστον η Ν.Δ., τι ακριβώς κατανοούν από την έκφραση περί συναίνεσης που επικαλείται μονίμως ο κ. Παπανδρέου;

Γ. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ: Καταρχήν, σας έχω πει ότι «συναίνεση» είναι μία λέξη πίσω από την οποία η κυβέρνηση θέλει να κρύψει την αναποτελεσματικότητά της. Και επαναλαμβάνω: Που εμπόδισε η έλλειψη συναίνεσης την κυβέρνηση να πετύχει τους στόχους που είχε βάλει; Ένα παράδειγμα είναι οι αποκρατικοποιήσεις. Υπήρξε πρόβλημα στην αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ από έλλειψη συναίνεσης; Γιατί δεν προχωρούν στην αποκρατικοποίηση, τη στιγμή που η πρόταση της Ν.Δ. στο θέμα αυτό είναι πιο επιθετική από εκείνη του ΠΑΣΟΚ;
Άλλο παράδειγμα, το φιάσκο στον Αστακό. Το επενδυτικό φιάσκο ήταν αποτέλεσμα της έλλειψης συναίνεσης από τη Ν.Δ. ή γιατί οι χειρισμοί τους δεν μπορούν να αποδώσουν; Στο θέμα της ΔΕΗ είναι ή δεν είναι αλήθεια ότι οι υπουργοί δεν μπορούν να τα βρουν μεταξύ τους; Τα προβλήματα που υπάρχουν στο «Ελληνικό» οφείλονται στην έλλειψη συναίνεσης;
Και κάτι άλλο. Έσοδα και δαπάνες: Έχουν πέσει έξω οι στόχοι παρασάγγας. Φταίει η έλλειψη συναίνεσης στο να μαζέψουν τα έσοδα και να μειώσουν τις δαπάνες; Αντίθετα, η Ν.Δ., σας θυμίζω, έχει το -τελευταίο διάστημα- στηρίξει τα μισά νομοσχέδια με διαρθρωτικές αλλαγές. Έχει βάλει πλάτη σ’ αυτά που κάνουν καλό στη χώρα και η κυβέρνηση δεν εμποδίστηκε πουθενά. Ή μήπως η αντιπολίτευση η δική μας είναι η αντιπολίτευση που έκανε ο κ. Παπανδρέου όταν συζητείτο στη Βουλή το ασφαλιστικό; Ως αντιπολίτευση ο κ. Παπανδρέου έφευγε από τη Βουλή και πήγαινε έξω από το υπουργείο Εργασίας να διαμαρτυρηθεί; Όταν η ΝΔ αποκρατικοποιούσε την Ολυμπιακή και όταν έκανε τη συμφωνία με τους Κινέζους στο λιμάνι, έλεγαν –τότε- πως όταν γίνουν κυβέρνηση θα ακυρώσουν και τη μία συμφωνία και την άλλη. Αυτού του είδους την αντιπολίτευση κάνουμε; Εμείς είχαμε ξεκινήσει ως κυβέρνηση, συγκεκριμένες αποκρατικοποιήσεις. Στο διάστημα αυτό, σ’ αυτά που είχε ξεκινήσει η Ν.Δ. και τα έχουν επαναφέρει τώρα, πείτε μου μία αποκρατικοποίηση που έκαναν. Μία. Υπήρξε καμία αντίδραση από τη Ν.Δ., που τους εμπόδισε να προχωρήσουν; Άρα λοιπόν, δεν είναι η έλλειψη συναίνεσης που τους εμποδίζει. Είναι η αναποτελεσματικότητά τους.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τότε ποιος είναι ο λόγος νέας συνάντησης με τον κ. Παπανδρέου;

Γ. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ: Όταν σε καλεί ο πρωθυπουργός, πηγαίνεις.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δηλαδή θα πάει για να συμφωνήσει ο κ. Σαμαράς για να διαφωνήσει επί της ουσίας;

Γ. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ: Άλλο θέμα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μπορείτε να μας δώσετε τι θα πει αύριο ο Σαμαράς στον Παπανδρέου;

Γ. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ: Θα τα μάθετε μετά τη συνάντηση.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Για τις αποκρατικοποιήσεις, το «Ζάππειο ΙΙ», προβλέπει συγκεκριμένο μοντέλο, στρατηγικό επενδυτή απελευθέρωσης κλπ. Από αυτή τη σκοπιά δεν καταλαβαίνω γιατί δεν κρατάτε ανοιχτή τη θέση του κόμματος, όσον αφορά στην πρόταση του κ. Γιούνκερ για υπηρεσία ιδιωτικοποιήσεων, ανεξάρτητη από την κυβέρνηση. Το μοντέλο που πρότεινε ο Γιούνκερ, ενδεχομένως αυτό που εφαρμόστηκε και στην πρώην Αν. Γερμανία, δεν έχει καμία σχέση μ’ αυτό που λέει ο Σαμαράς στο Ζάππειο. Άρα, γιατί διατηρείτε το θέμα ανοιχτό;

Γ. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ: Δεν θέλω να συζητήσω επί υποθετικών σεναρίων. Θα υπάρξει τοποθέτηση για ό,τι ισχύσει.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το αφήνετε ανοιχτό το ενδεχόμενο…

Γ. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ: Δεν αφήνω κανένα ενδεχόμενο ανοιχτό. Λέω ότι δεν μπορώ να μιλώ επί υποθετικών σεναρίων.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Έχοντας χθες δυο δημοσκοπήσεις, οι οποίες φέρνουν τη ΝΔ να παίρνει το ίδιο ποσοστό με αυτό του ΠΑΣΟΚ ή να μειώνει πάρα πολύ την ψαλίδα, κάτω από 1% στην άλλη δημοσκόπηση, αλλά και εμφανίζοντας τον αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, για πρώτη φορά, να κερδίζει σε δημοτικότητα τον Πρωθυπουργό και να έχει μειώσει πάρα πολύ την ψαλίδα σε σχέση με το ερώτημα της καταλληλότητας Πρωθυπουργού, θέλω να ρωτήσω: Πέρα από την πάγια θέση σας ότι δεν σχολιάζετε τις δημοσκοπήσεις, εκλαμβάνετε αυτά τα αποτελέσματα ως ενθαρρυντικά για να περάσει πλέον η ΝΔ σε αίτημα εκλογών;

Γ. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ: Σας έχω πει, καταρχήν, ότι δεν σχολιάζω δημοσκοπήσεις. Οι δημοσκοπήσεις είναι φωτογραφίες της στιγμής. Είναι η μέτρηση του εκλογικού σώματος σε μια δεδομένη στιγμή. Από την άλλη μεριά, εμείς έχουμε αντιληφθεί ως κόμμα ότι υπάρχει μια μεγάλη, θετική ανταπόκριση της κοινωνίας και των παραγωγικών φορέων μετά το «Ζάππειο ΙΙ». Οι προτάσεις, δηλαδή, του Αντώνη Σαμαρά έχουν αγγίξει την κοινωνία, η οποία θεωρεί ότι συγκροτούν ένα σχέδιο το οποίο μπορεί να ξεκινήσει να βγάζει τη χώρα από το τέλμα στο οποίο έχει βυθιστεί. Από εκεί και πέρα, όμως, χρειάζεται ακόμα μεγάλη προσπάθεια. Είμαστε στο ξεκίνημα να πείσουμε τον κόσμο ότι μπορούμε με την πρόταση αυτή -αλλά και με τις άλλες προτάσεις οι οποίες θα γίνουν για τα υπόλοιπα κομμάτια του κυβερνητικού μας προγράμματος- να βοηθήσουμε να σταθεί η χώρα ξανά στα πόδια της και να είναι υπερήφανη.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Χθες, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, ο κ. Πάγκαλος, έθεσε το δίλημμα ή ψηφίζουμε τα νέα μέτρα 180 βουλευτές -δηλαδή και η ΝΔ- ή πάμε σε εκλογές. Τι απαντάτε;

Γ. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ: Και στο θέμα αυτό βλέπουμε, για μια ακόμη φορά, μια κυβερνητική διχογνωμία. Δηλαδή, ο κ. Πάγκαλος μίλησε για 180 ψήφους, ενώ ο κ. Πεταλωτής το Σαββατοκύριακο μιλούσε για 151 ψήφους. Δεν γνωρίζει η δεξιά τους τι ποιεί η αριστερά τους. Όσον αφορά το θέμα των πρόωρων εκλογών, σας έχω πει πάρα πολλές φορές ότι αυτό είναι ένα σενάριο το οποίο διακινείται από κυβερνητικά στελέχη. Εμείς με τους θεσμούς δεν παίζουμε. Είναι σύνηθες στο ΠΑΣΟΚ να παίζουν και να εκβιάζουν με το θέμα των πρόωρων εκλογών. Πότε την κοινωνία, πότε το εσωτερικό του κόμματός τους. Σας θυμίζω ότι το έκαναν το ’07, το έκαναν το ’09 με την εκλογή Πρόέδρου Δημοκρατίας, το έπραξαν και στις αυτοδιοικητικές εκλογές, όταν έλεγαν «ή θα ψηφίσετε τους δικούς μας υποψήφιους ή θα πάμε σε εκλογές». Εμείς σε αυτό το «παιχνιδάκι» δεν πρόκειται να μπούμε. Αλλά για να μην θεωρηθεί ότι εμείς φοβόμαστε, επαναλαμβάνω για μια ακόμη φορά, ότι όποτε και αν τις αποφασίσουν, οι πρόωρες εκλογές είναι καλοδεχούμενες. Είμαστε εδώ και τους περιμένουμε.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το περασμένο Σαββατοκύριακο υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία του κ. Σαμαρά με τον πρώην Πρωθυπουργό τον κ. Καραμανλή, ένεκα της ονομαστικής εορτής του;

Γ. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ: Δεν το γνωρίζω.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ο κ. Ραγκούσης έθεσε θέμα άρσης μονιμότητας των δημοσίων υπαλλήλων, λέγοντας η μονιμότητα θα υπάρχει για τους άξιους. Η ΝΔ πάνω στο θέμα της μονιμότητας ποια θέση παίρνει;

Γ. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ: Έχουμε τοποθετηθεί. Καταρχήν έχουμε πει «όχι απολύσεις». Και το έχουμε πει, όχι για κανέναν λαϊκίστικο λόγο, αλλά γιατί θεωρούμε ότι αυτή τη στιγμή είναι ό,τι χειρότερο μπορεί να συμβεί. Για τους δημοσίους υπαλλήλους έχουμε κάνει μια συγκεκριμένη πρόταση. Από εκεί και πέρα, το θέμα της μονιμότητας είναι και συνταγματικά κατοχυρωμένο. Λοιπόν, τι κουβεντιάζουμε τώρα;
Περιλαμβάνεται στα μέτρα με σκοπό την προώθηση της ανταγωνιστικότητας και «μεγάλη μείωση» των εργοδοτικών εισφορών (“major reduction in employerssocial security contribution) (παρ. 39).