Δευτέρα 11 Απριλίου 2011

Οι μισές ενορίες στην περιοχή της Ευρωστίνης χωρίς Ιερέα

Σοβαρές ελλείψεις κληρικών σε όλη την Κορινθία


Υπάρχουν περισσότερες από 30 ενορίες , στην Κορινθία , όπου ο ήχος της καμπάνας δεν ακούγεται κάθε Σαββατοκύριακο και Εορτή , καθώς δεν υπάρχει Ιερέας να λειτουργήσει τους Ιερούς Ναούς , Οι θέσεις παραμένουν κενές για το λόγο ότι ιερείς που τις κατείχαν ,άλλοι συνταξιοδοτήθηκαν , οι άλλοι απεβίωσαν. Όπως αναφέρει ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Κορίνθου Διονύσιος Παρά το γεγονός ότι έχουν γίνει αρκετές χειροτονίες ιερέων στην Κορινθία οι αρκετές συνταξιοδοτήσεις σε συνδυασμό με την απόφαση της Κυβέρνησης να υπαχθούν και οι ιερείς στην αναλογία προσλήψεων που ισχύει για τον ευρύτερο δημόσιο τομέα, έχει φέρει και πάλι στην Κορινθία σημαντικές ελλείψεις θρησκευτικών λειτουργών. Αυτήν την στιγμή υπάρχουν 35 κενές θέσεις κληρικών στην Κορινθία που όμως δύσκολα θα επανδρωθούν Παράλληλα ο Μητροπολίτης Κορίνθου αναφέρθηκε στην εξαγγελία της Κυβέρνησης να δώσει την δυνατότητα για 300 προσλήψεις στο Υπουργείο Παιδείας, που όμως όπως τόνισε ο ίδιος δεν είναι σίγουρο κατά πόσον θα διατεθούν για την κάλυψη των κενών θέσεων κληρικών σε πανελλαδικό επίπεδο.
Περαιτέρω προβλήματα στον κλάδο των κληρικών δημιουργεί σύμφωνα με τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Κορίνθου Διονύσιο το γεγονός ότι έχει απαγορευτεί η δημοσίευση διορισμού κληρικών στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Κίνδυνος ενέχει σύμφωνα με τον Μητροπολίτη Κορίνθου στην τακτική αυτή καθώς δημιουργεί όπως ανέφερε κληρικούς δύο ταχυτήτων, καθώς κάποιοι θα πληρώνο¬νται από το δημόσιο και κάποιοι από την εκκλησία της Ελλάδος.
Παράλληλα ο Μητροπολίτης Κορίνθου αναφέρθηκε στην εξαγγελία της Κυβέρνησης να δώσει την δυνατότητα για 300 προσλήψεις στο Υπουργείο Παιδείας, που όμως όπως τόνισε ο ίδιος δεν είναι σίγουρο κατά πόσον θα διατεθούν για την κάλυψη των κενών θέσεων κληρικών σε πανελλαδικό επίπεδο.
Περαιτέρω προβλήματα στον κλάδο των κληρικών δημιουργεί σύμφωνα με τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Κορίνθου Διονύσιο το γεγονός ότι έχει απαγορευτεί η δημοσίευση διορισμού κληρικών στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Κίνδυνος ενέχει σύμφωνα με τον Μητροπολίτη Κορίνθου στην τακτική αυτή καθώς δημιουργεί όπως ανέφερε κληρικούς δύο ταχυτήτων, καθώς κάποιοι θα πληρώνονται από το δημόσιο και κάποιοι από την εκκλησία της Ελλάδος.
Αυτή τη στιγμή 33 ενορίες παραμένουν χωρίς Ιερέα . Το μεγαλύτερο πρόβλημα παρατηρείται στην Αρχιερατική περιφέρεια Ευρωστίνης όπου από τις 17 ενορίες χωρίς θρησκευτικό λειτουργό παραμένουν οι οχτώ και μάλιστα μεγάλες ενορίες όπως τα Ροζενά , η Λυκοπορία , ο Πύργος και άλλες. Οι Ιεροί ναοί , στην Κορινθία που παραμένουν χωρίς θρησκευτικό λειτουργό είναι:
ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΑΓΙΩΝ ΘΕΟΔΩΡΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ
ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΛΥΚΟΠΟΡΙΑΣ
ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΑΓΙΟΥ ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΟΝΟΣ ΜΑΥΡΩΝ ΛΙΘΑΡΙΩΝ
ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗΣ ΤΟΥ ΣΩΤΗΡΟΣ ΠΙΤΣΑΔΕΪΚΩΝ
ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΑΓΙΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΠΥΡΓΟΥ
ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΥΠΑΠΑΝΤΗΣ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ ΡΟΖΕΝΩΝ
ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ ΣΑΡΑΝΤΑΠΗΧΙΩΤΙΚΩΝ
ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗΣ ΣΩΤΗΡΟΣ ΧΕΛΥΔΟΡΙΟΥ
ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΚΟΙΜΗΣΕΩΣ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ ΘΑΛΕΡΟΥ
ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΑΓΙΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΣΤΥΛΙΩΝ
ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ KATΩ ΛΟΥΤΡΟΥ
ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΚΟΙΜΗΣΕΩΣ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ ΣΥΚΙΑΣ
ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΑΓΙΑΣ ΤΡΙΑΔΟΣ ΛΑΓΚΑΔΕΪΚΩΝ
ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΣΟΦΙΑΝΩΝ
ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΑΝΩ ΣΥΝ. ΤΡΙΚΑΛΩΝ
ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΡΙΖΑΣ
ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΑΓΙΟΥ ΣΠΥΡΙΔΩΝΟΣ ΠΕΛΛΗΝΗΣ
ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΑΝΩ ΔΙΜΗΝΙΟΥ
ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΒΕΛΙΝΑΣ
ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΑΓΙΟΥ ΣΠΥΡΙΔΩΝΟΣ ΘΡΟΦΑΡΙΟΥ
ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΚΟΙΜΗΣΕΩΣ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ ΣΟΥΛΙΟΥ
ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ ΛΑΛΙΩΤΙΟΥ
ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΚΟΙΜΗΣΕΩΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ ΚΑΣΤΑΝΙΑΣ
ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΚΛΗΜΕΝΤΙΟΥ
IΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΑΓΙΟΥ ΣΠΥΡΙΔΩΝΑ ΦΕΝΕΟΥ
ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΚΟΙΜΗΣΕΩΣ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ ΨΑΡΙΟΥ
ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΚΟΙΜΗΣΕΩΣ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ ΚΑΣΤΡΑΚΙΟΥ
ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΚΟΥΤΣΟΜΟΔΙΟΥ
ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΧΑΛΚΕΙΟΥ
ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΖΕΥΓΟΛΑΤΕΙΟΥ
ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΤΡΙΑΣ
ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΑΓΙΟΥ ΙΩΑΝΝΗ ΜΑΨΟΥ
ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΤΙΜΙΟΥ ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ ΙΣΘΜΙΑΣ