Τρίτη 4 Ιανουαρίου 2011

Τα σύννεφα εμπόδισαν τους Αθηναίους να δουν την έκλειψη.


Τα σύννεφα δεν έδωσαν στους Αθηναίους αλλά και πολλών άλλων περιοχών της χώρας την ευχαρίστηση να παρακολουθήσουν το φαινόμενο της μερικής έκλειψης ηλίου που πραγματοποιήθηκε σήμερα και τερματίσθηκε στις 12 το μεσημέρι.
Αντίθετα το όμορφο θέαμα παρακολουθήσαμε εδώ στο Δερβένι καθώς η αραιή συννεφιά που επικράτησε κατά την διάρκεια της έκλειψης μας επέτρεψε να δούμε το φαινόμενο , στο αποκορύφωμα του στις 10:23, όταν είδαμε τη Σελήνη να καλύπτει περίπου τα 60% του Ηλιακού δίσκου,από την παρεμβολή της ανάμεσα στη Γη και στο άστρο του ηλιακού μας συστήματος που πήρε τη μορφή μηνίσκου.Το φαινόμενο ήταν ορατο κυρίως από το Ιόνιο, τα νησιά των Κυκλάδων και την Πελοπόννησο
Η έκλειψη ήταν μερική στην Ελλάδα, επειδή η χώρα έτυχε να βρίσκεται στην περιοχή της Γης όπου έπεσε η παρασκιά της Σελήνης και όχι η κυρίως σκιά (οπότε η έκλειψη θα ήταν ολική).
Στην Ελλάδα θα υπάρξει μια δακτυλιοειδής έκλειψη ηλίου την 1η Ιουνίου 2030 και μια ολική έκλειψη ηλίου στις 21 Απριλίου 2088.
Είχε προηγηθεί, στις 29 Μαρτίου 2006, μια ολική έκλειψη ηλίου που ήταν ορατή όμως μόνο από το Καστελόριζο.
Συνολικά, στον 21ό αιώνα, σύμφωνα με τον διευθυντή του Πλανηταρίου Διονύση Σιμόπουλο, στον πλανήτη μας θα πραγματοποιηθούν 226 ηλιακές εκλείψεις (οι 74 ολικές) και 144 σεληνιακές εκλείψεις (οι 86 ολικές).