Τετάρτη, 29 Ιανουαρίου 2020

Γλίτωσαν με τροπολογία τον υποβιβασμό ΠΑΟΚ & Ξάνθη, αλλά τιμωρούνται με αφαίρεση βαθμών


Ψηφίστηκε στη Βουλή η τροπολογία που αφορά ΠΑΟΚ και Ξάνθη , που γλιτώνουν τον υποβιβασμό. Μόνο ο Αντώνης Σαμαράς δεν ψήφισε την τροπολογία από τη Νέα Δημοκρατία. Η κυβέρνηση αποφάσισε να αναλάβει έκτακτη νομοθετική πρωτοβουλία και να ακυρώσει την ποινή υποβιβασμού εμπλεκομένων σε υπόθεση πολυϊδιοκτησίας, όπως αυτή του ΠΑΟΚ και της Ξάνθης.Η τροπολογία ψηφίστηκε με 156 «ναι» και 90 «όχι». Ψήφισαν 246 βουλευτές.
Η ψηφοφορία, η οποία έγινε ηλεκτρονικά και από την κυβέρνηση είχε τεθεί θέμα κομματικής πειθαρχίας στους βουλευτές της, ενώ ΚΙΝΑΛ, ΚΚΕ και Ελληνική Λύση απείχαν.

Το Μέγαρο Μαξίμου διαβλέποντας τον κίνδυνο να υπάρξουν διαρροές στη σημερινή ψηφοφορία έστειλε σαφές μήνυμα στους βουλευτές ότι δεν θα γίνει δεκτή οποιαδήποτε διαφοροποίηση από την κυβερνητική γραμμή. «Η κυβέρνηση είναι υπεράνω ομάδων. Δεν μας αφορά αν διαμαρτύρεται ο ΠΑΟΚ γιατί αφαιρούνται βαθμοί ούτε αν διαμαρτύρεται ο Ολυμπιακός γιατί δεν υποβιβάζεται ο ΠΑΟΚ» είναι το μήνυμα της κυβέρνησης προς τους βουλευτές, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές.
Άλλωστε, όπως λένε καλά πληροφορημένες πηγές, η χθεσινή διαγραφή του Θοδωρή Ζαγοράκη από την ευρωομάδα του κόμματος ήταν και ένα έμμεσο μήνυμα στα μέλη του ελληνικού κοινοβουλίου. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μάλιστα, διαμήνυσε ότι δεν θα δεχθεί ούτε πιθανή απουσία από τη σημερινή ψηφοφορία η οποία είναι ιδιαίτερα κρίσιμη όπως εξελίχθησαν τα πράγματα.
Η κυβέρνηση αποφάσισε να αναλάβει έκτακτη νομοθετική πρωτοβουλία και να ακυρώσει την ποινή υποβιβασμού εμπλεκομένων σε υπόθεση πολυϊδιοκτησίας, όπως αυτή του ΠΑΟΚ και της Ξάνθης.
Η σχετική τροπολογία, η οποία έχει αναδρομική ισχύ από την 1η Ιουλίου του 2019, προβλέπει αφαίρεση 5 έως 10 βαθμών στις εμπλεκόμενες καταδικασθείσες ομάδες.
Απόντες, αλλά όχι σε αποστολή της Βουλής, ήταν οι βουλευτές: Γιώργος Βαγιωνάς από τη ΝΔ και από τον ΣΥΡΙΖΑ οι Γιάννης Μουζάλας, Τάνια Ελευθεριάδου, Σωκράτης Φάμελλος, Τρύφων Αλεξιάδης, Σωκράτης Βαρδάκης, Σταύρος Αραχωβίτης και Έφη Αχτσιόγλου, που έστειλαν επιστολή πρόθεσης ψήφου.
Δεν υπήρξαν τελικά "διαρροές" για την Κυβέρνηση στην ψηφοφορία. Απουσίαζαν οι βουλευτές της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς και Γ. Βαγιωνάς και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Ι. Μουζάλας. Σ. Ελευθεριάδου, Σ. Φάμελος, Τρ. Αλεξιάδης, Σ. Βαρδάκης, Στ. Αραχωβίτης και Έφη Αχτσιόγλου.
Από πλευρά Νέας Δημοκρατίας υπερψήφισαν την τροπολογία 156 από τους 158 βουλευτές της. 
Ο Γιώργος Βαγιωνάς (ήταν κλινήρης και δεν παρέστη) δήλωσε ότι θα υπερψήφιζε, παρότι δεν προσμετρήθηκε η ψήφος του, ενώ ο Αντώνης Σαμαράς απουσίασε στο εξωτερικό και δεν εκδήλωσε πρόθεση ψήφου.
Η απουσία του Αντώνη Σαμαρά από την σημερινή ψηφοφορία για την τροπολογία του ποδοσφαίρου στη Βουλή δεν θα μπορούσε να περάσει ασχολίαστη.
Η αξιωματική αντιπολίτευση έσπευσε να κριτικάρει το Μαξίμου για αυτή ενώ από την κυβέρνηση αλλά και στενοί συνεργάτες του κ. Σαμαρά μέχρι στιγμής δηλώνουν άγνοια για την απουσία του.
«Δεν γνωρίζω πού βρίσκεται. Δεν έχω μιλήσει μαζί του από την Παρασκευή που επέστρεψε από την Αμερική. Επειδή κάποια ΜΜΕ έγραψαν περί ασθένειας και νοσοκομείου πάντως, σας διαβεβαιώνω πως αν ήταν στο νοσοκομείο θα το ήξερα», ανέφερε χαρακτηριστικά συνεργάτης του πρώην πρωθυπουργού.
Σημειώνεται ότι ζήτημα κομματικής πειθαρχίας είχε θέσει νωρίτερα η κυβέρνηση στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας, με πηγές του Μαξίμου να σημειώνουν πως «η κυβέρνηση είναι υπεράνω ομάδων». Βέβαια όπως είχε διευκρινιστεί εξαρχής θέμα κομματικής πειθαρχίας για τον πρώην πρωθυπουργό δεν υπάρχει.
Την τροπολογία παρουσίασε χθες η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, που τη χαρακτήρισε «εύλογο εξορθολογισμό των κυρώσεων» για την πολυϊδιοκτησία στο ποδόσφαιρο.
Η Λίνα Μενδώνη ανέφερε: «Με την τροπολογία επιχειρείται στην ουσία ένας εύλογος εξορθολογισμός των κυρώσεων σε περιπτώσεις παράβασης των διατάξεων περί πολυϊδιοκτησίας.
Η ρύθμιση σέβεται την αυτοτέλεια και το αυτοδιοίκητο των οργάνων που θα εφαρμόσουν τη ρύθμιση. Αυτό που αλλάζει είναι ο βαθμός επιμέτρησης της ποινής. Οταν απειλείται με διχασμό η κοινωνία που είναι τραυματισμένη από το πρόσφατο παρελθόν και προσπαθεί να ανακάμψει, η ανάληψη πρωτοβουλίας από την κυβέρνηση είναι αναγκαία. Η κυβέρνηση οφείλει να διασφαλίσει την κοινωνική συνοχή και να μην επιτρέψει το διχασμό για ένα ποδοσφαιρικό θέμα. Αυτό είναι πρώτιστο μέλημά μας. Στην παρούσα φάση η χώρα έχει να αντιμετωπίσει κρίσιμα θέματα, που δεν μας αφήνουν περιθώρια για νέο διχασμό μεταξύ των πολιτών».
Τι αναφέρει…
Συγκεκριμένα στην τροπολογία που κατατέθηκε και βάσει της οποίας θα αποφασίσουν τα ποδοσφαιρικά όργανα για τις τιμωρίες ΠΑΟΚ και Ξάνθη αναφέρονται τα εξής: «Σε περίπτωση κατά την οποία παραβιασθεί κάποια από τις διατάξεις των προηγούμενων παραγράφων του άρθρου αυτού με υπαιτιότητα οργάνων της ΑΑΕ επιβάλλεται στην ομάδα της, με απόφαση του οικείου δικαιοδοτικού οργάνου, το οποίο επιλαμβάνεται ύστερα από έκθεση της ΕΕΑ ή μετά από προσφυγή όποιου έχει έννομο συμφέρον, η ποινή της αφαίρεσης 5-10 βαθμών από το τρέχον πρωτάθλημα στο οποίο αυτή συμμετέχει, αναλόγως της βαρύτητας της απόφασης.
Σε περίπτωση που η παράβαση διαπιστώνεται μετά το τέλος της αγωνιστικής περιόδου η ως άνω ποινή επιβάλλεται για το επόμενο επαγγελματικό πρωτάθλημα.
Η ποινή της παρούσας παραγράφου επιβάλλεται ανεξαρτήτως του νομικού χαρακτηρισμού της παράβασης από τις οικείες πειθαρχικές διατάξεις».
Τα επόμενα βήμα είναι η γνωμοδότηση της ΕΕΑ να φτάσει το πρωτοβάθμιο όργανο της Σούπερ Λίγκας και αυτό να επιβάλει τις ποινές. Οι ομάδες που θα τιμωρηθούν αλλά και αυτές που έχουν έννομο συμφέρον μπορούν να προσβάλουν την απόφαση και τότε θα οδηγηθεί στο διαιτητικό δικαστήριο της ΕΠΟ, ενώ μετά και από αυτόν το βαθμό η μοναδική δικαστική διέξοδος είναι το CAS.
Με βάση τις κατηγορίες με τις οποίες βαρύνονται Ξάνθη και ΠΑΟΚ το πιο πιθανό είναι η ακριτική ομάδα να τιμωρηθεί με μεγαλύτερη αφαίρεση βαθμών από τον ΠΑΟΚ καθώς κατηγορείται για δύο αδικήματα (μετοχολόγιο και πολυϊδιοκτησία) ενώ οι Θεσσαλονικείς μόνο για αυτό της πολυϊδιοκτησίας.