Κυριακή 6 Ιανουαρίου 2019

Η ΣΚΟΥΛΗΚΟΤΡΥΠΑ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ


Πλήρης επιβεβαίωση και από το έγκυρο protothema.gr για τη μανιώδη επιδίωξη αποπομπής του Πάνου Καμμένου από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας μέχρι τις 15 Ιανουαρίου, καταληκτική ημερομηνία εκλογής νέου Αρχηγού ΓΕΣ. Προς τι τόση βιασύνη, άραγε, για πολιτική αποσταθεροποίηση. Ακόμα δεν ψηφίστηκαν οι συνταγματικές τροπολογίες στη χώρα βόρεια της Μακεδονίας μας, ακόμα δεν

Διέλυσε την ΑΕΚ ο Ολυμπιακός! Έτρεχαν με… 101 οι “ερυθρόλευκοι”

Διέλυσε την ΑΕΚ ο Ολυμπιακός! Έτρεχαν με… 101 οι “ερυθρόλευκοι” | Newsit.gr
Με κεκτημένη ταχύτητα από τον θρίαμβο επί του Παναθηναϊκού στην Euroleague, ο Ολυμπιακός συνέτριψε την ΑΕΚ με 101-75 στο ΣΕΦ, για την 12η αγωνιστική της Basket League κι ανέβηκε στο 11-1, παραμένοντας μόνος στη δεύτερη θέση της κατάταξης. Στο 8-4 υποχώρησε η Ένωση, η οποία βρίσκεται στην τέταρτη θέση, παρέα με τον Προμηθέα.

Το Δερβένι τιμά τον Πολιούχο του Άγιο Ιωάννη τον Πρόδρομο & Βαπτιστή


Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και μεγαλοπρέπεια το Δερβένι εορτάζει τον Πολιούχο του Τίμιο Πρόδρομο και Βαπτιστή Άγιο Ιωάννη στον πανηγυρίζοντα Καθεδρικό ναό της πόλης. Σήμερα το πρωί  μετά  την Ακολουθία του Μεγάλου Αγιασμού στον Ιερό Ναό Τιμίου Προδρόμου, από την Πλατεία Κωνσταντίνου Αδαμοπούλου, πραγματοποιήθηκε ,ο Αγιασμός των υδάτων, καθώς και η Κατάδυση του Τιμίου Σταυρού στην θάλασσα του Κορινθιακού. Τόσο στην Ακολουθία του Μεγάλου Αγιασμού, όσο και στην Κατάδυση του Τιμίου Σταυρού, στην θάλασσα, παραβρέθηκε ο Αντιδήμαρχος Ξυλοκάστρου - Ευρωστίνης κ. Δημήτριος Κάσσιος, ο πρώην Δήμαρχος Ευρωστίνης κ. Δημήτριος Δούσκας, η πρόεδρος της τοπικής Κοινότητας Δερβενίου κ. Διαμάντω Δενδρινελή.
Στις 6:00 το απόγευμα τελέστηκε Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός μετ’ αρτοκλασίας από ιερείς της περιοχής παρουσία πλήθους κόσμου, ενώ παραβρέθηκαν ο πρώην Δήμαρχος Ξυλοκάστρου - Ευρωστίνης κ. Αντώνης Κλαδούχος , καθώς και ο υποψήφιος Δήμαρχος  κ. Σπύρος Καραβάς. 


Αύριο Δευτέρα,7 Ιανουαρίου οι θρησκευτικές εκδηλώσεις   στον πανηγυρίζοντα Ι. Ναό Αγίου Ιωάννου της πόλεως Δερβενίου, θα κορυφωθούν με την πανηγυρική, Αρχιερατική,    Θεία Λειτουργία Ιερουργούντος του Σεβασμιοτάτου Μητροπολίτου Κορίνθου κ.κ. ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ, πλαισιούμενος από πλειάδα ιερέων . Η προσέλευση των Αρχών στον Καθεδρικό Ναό θα γίνει στις 9:45. 
Πρόσκληση για τον Πανηγυρικό Εορτασμό του Ιερού Ναού Τιμίου Προδρόμου Δερβενίου,Μετά την Θεία λειτουργία θα ακολούθησει ανταλλαγή ευχών  στην παρακείμενη αίθουσα του Ενοριακού Πνευματικού Κέντρου Δερβενίου προς όσους τίμησουν με την παρουσία τους την μνήμη του Αγίου και Πολιούχου Αγίου Ιωάννου.  
Καλούνται οι ευσεβείς και φιλάγιοι χριστιανοί μας να μετάσχουν στις ιερές    πανηγυρικές ακολουθίες για να λάβουν την ευλογία του πολιούχου Aγίου αλλά και να αγιασθούν προσωπικά.
 

Πρόσκληση για τον Πανηγυρικό Εορτασμό του Ιερού Ναού Τιμίου Προδρόμου Δερβενίου

Πρόσκληση για τον Πανηγυρικό Εορτασμό του Ιερού Ναού Τιμίου Προδρόμου Δερβενίου
Ο Δήμαρχος Ξυλοκάστρου-Ευρωστίνης σας προσκαλεί να παραστείτε στον Πανηγυρικό Εορτασμό του Ιερού Ναού Τιμίου Προδρόμου Δερβενίου, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου κ.κ. Διονυσίου, την Δευτέρα 7 Ιανουαρίου 2019.
Προσέλευση επισήμων ώρα 09:45 π.μ.
Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, θα γίνει ανταλλαγή ευχών στην Αίθουσα του Ενοριακού Πνευματικού Κέντρου.
Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΞΥΛΟΚΑΣΤΡΟΥ-ΕΥΡΩΣΤΙΝΗΣ
ΗΛΙΑΣ ΑΝΔΡΙΚΟΠΟΥΛΟΣ

Ποδαρικό και αναβολές - Η Σπάρτη με το "δεξί" στο 2019


Παναχαϊκή - Αιγινιακός 0-1
Με την 11η αγωνιστική έκανε , αυτό το Σαββατοκύριακο «ποδαρικό» στο 2019 , το πρωτάθλημα της Football League
Στους Σαββατιάτικους αγώνες ο Απόλλων Λάρισας «δραπέτευσε» με νίκη 2 – 1 από την  Κρήτη  και την έδρα του Εργοτέλη ο οποίος έχει στο μυαλό του στο ματς της Τρίτης με τον Όφη. Οι Θεσσαλοί προηγήθηκαν με σουτ του Τασιούλη στο 5΄, διπλασίασαν με σουτ του Λουκάο στο 68΄. Ο Εργοτέλης μείωσε με σουτ του Εφορντ στο 72΄, ενώ στο 78΄ είχε δοκάρι σε σουτ του Μπουρσέλη. Με το ίδιο σκορ επικράτησε και η Παναχαϊκή επί των Τρικάλων – που την Τρίτη  φιλοξενεί , στην Πάτρα, τον ΠΑΟΚ.  Το σκορ άνοιξε για τους γηπεδούχους στο 45΄ο Ελευθεριάδης με πέναλτι , ισοφάρισε για τα Τρίκαλα με σουτ στο 61΄ ο Συμελίδης. Το τελικό 2 – 1 για την Παναχαϊκή διαμορφώθηκε στο 81΄ με το σουτ του Λουμπαρδέα, ενώ στο 16΄ οι «Πατρινοί» είχαν δοκάρι σε κεφαλιά του Τσελεπίδη.
Ο Κισσαμικός – που την Τετάρτη φιλοξενεί την ΑΕΚ- έχασε 0 - 1 από τον Ηρακλή, με τέρμα φάουλ του Περόνε στο 57΄.
ενώ σε σημερινό αγώνα η Σπάρτη νίκησε με 3 – 0 τον Ηρόδοτο με τέρματα του Καινούριου ( 38΄- 80΄) και του Βλαχομήτρου στο 55΄. Η Κέρκυρα με τέρμα του Τουράμ στο 44΄επικράτησε με 1 – 0 του Πλατανιά .
Οι αγώνες Αιγινιακός - Βόλος , Δόξα Δράμας - ΑΕ Καραϊσκάκη  Άρτας και  Απόλλων Πόντου -  Αηττητός Σπάτων , αναβλήθηκαν λόγο της κακοκαιρίας..

Η 11η αγωνιστική
Εργοτέλης – Απόλλων Λάρισας 1 - 2
Κισσαμικός – Ηρακλής 0 - 1
Παναχαϊκή – Τρίκαλα 2 - 1
Κέρκυρα – Πλατανιάς 1 - 0
Σπάρτη – Ηρόδοτος 3 - 0
Α ιγινιακός – Βόλος αναβλήθηκε
Απόλλων Πόντου – Αήττητος αναβλήθηκε
Δόξα Δράμας – Καραϊσκάκης αναβλήθηκε

Η Βαθμολογια
1 Βόλος ΝΠΣ   10 28
2 Απόλλων Λάρισας  11  23
3 Κέρκυρα  11  20
4 Πλατανιάς 11  19
5 Εργοτέλης 11  17
6 Παναχαϊκή 11 15
7 Απόλλων Πόντου 10 14
8 ΑΕ Καραϊσκάκης 10 14
9 Ηρακλής 11 13
10 Δόξα Δράμας 10  12
11 Ηρόδοτος 11 12
12 ΑΕ Σπάρτη 11 11
13 ΑΟ Τρίκαλα 11 10
14 ΑΟΧ Κισσαμικός 11 9
15  Αήττητος Σπάτων 10  9
16 Αιγινιακός 10 19

Ποδαρικό στο 2019 ο ΠΑΣ Κόρινθος με το... "αριστερό". - "πρωταθλητές Χειμώνα" Ιάλυσος και Καλαμάτα


Πανθηραϊκός - Παναργειακός 1-2 [vid]
Με την 12η αγωνιστική αρχίσε στον 7ο όμιλο της Γ΄ Εθνικής ο δεύτερος γύρος του πρωταθλήματος.  
Το πρωτοπόρο Αιγάλεω  επικράτησε με 2 – 0 επί της Θύελλας Καμαρίου, ενώ «ποδαρικό με το… αριστερό» έκανε ο ΠΑΣ Κόρινθος που έχασε με 1 – 0 από τον Πανθυραϊκό , στην Σαντορίνη, με γκολ του Γκίκα στο 71΄. 
Ο Ηλυσιακός επικράτησε με ανατροπή και με ευρύ 4 – 1 επί του Απόλλωνα Ερέτριας και ο Αιολικός στη Μυτιλήνη  με 1 – 0 επί του Χαραυγιακού.  
Στη Χαλκίδα η τοπική ομάδα με το ίδιο σκορ επικράτησε επί της Καλλιθέας,   ενώ στο ντέρμπι της ημέρας ο Άγιος  Ιερόθεος και οι Άγιοι Ανάργυροι μοίρασαν βαθμούς και εντυπώσεις με τέρματα 2 - 2.

12η αγωνιστική  

Νέο έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού – Έρχονται χιόνια και παγετός

Αποτέλεσμα εικόνας για χιονια στο Δερβενι
Επιδείνωση θα παρουσιάσει ο καιρός αύριο Δευτέρα (07-01-2019) και την Τρίτη (08-01-2019), με κύρια χαρακτηριστικά τις χαμηλές θερμοκρασίες, τις κατά τόπους πυκνές χιονοπτώσεις, τις σποραδικές καταιγίδες στις νότιες θαλάσσιες και παραθαλάσσιες περιοχές και τους θυελλώδεις βόρειους ανέμους στα πελάγη.
Πιο αναλυτικά:

Και τον χειμώνα βάζουμε πάντα ... αντηλιακό

Βάλτε αντηλιακό!
Ηλιόλουστη χειμωνιάτικη ημέρα σήμερα. Βάλτε αντηλιακό! Ο ήλιος πια είναι δυνατός και επικίνδυνος και τον χειμώνα... Χρειάζεται να βάζετε αντηλιακό ακόμα και τώρα. Σε όλα τα ακάλυπτα σημεία του σώματος, πρόσωπο, χέρια, ντεκολτέ, φαλάκρα είναι απαραίτητη η χρήση του αντηλιακού εφόσον έχετε να περπατήσετε

Ανακοίνωση της ΟΕΒΕ Κορινθίας για την απόφαση της διοίκησης του Επιμελητηρίου Κορινθίας να παραχωρήσει αίθουσα στη Χρυσή Αυγή

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ  ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΒΙΟΤΕΧΝΙΚΩΝ & ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ  ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ

ΕΡΜΟΥ 2 – Τ.Κ. 20100 ΚΟΡΙΝΘΟΣ   ΤΗΛ: 2741080578  FAX: 2741080778                    oevekorinthias@gmail.com  ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΒΙΟΤΕΧΝΙΚΩΝ & ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ  ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ

ΕΡΜΟΥ 2 – Τ.Κ. 20100 ΚΟΡΙΝΘΟΣ   ΤΗΛ: 2741080578  FAX: 2741080778                    oevekorinthias@gmail.com

Με έκπληξη πληροφορηθήκαμε από σχετικά δημοσιεύματα ότι η διοίκηση του Επιμελητηρίου Κορινθίας αποφάσισε να παραχωρήσει αίθουσα του Επιμελητηρίου για την κοπή της πίτας της Χρυσής Αυγής (σχετικά: https://avriani-korinthia.blogspot.com/2019/01/blog-post_0.html)
Η ΟΕΒΕ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ καταγγέλει με τον πλέον απερίφραστο τρόπο την απόφαση  αυτή της διοίκησης του Επιμελητηρίου Κορινθίας. Θεωρούμε ύψιστη προσβολή για όλους τους επαγγελματίες της Κορινθίας και για όλους τους πολίτες γενικότερα την απόφαση αυτή και καλούμε άμεσα τη διοίκηση του Επιμελητηρίου να την ανακαλέσει. Καμία ανοχή δεν μπορεί να υπάρξει από τον χώρο των Επαγγελματοβιοτεχνών του νομού μας σε τέτοια αντιδημοκρατικά μορφώματα που μας προσβάλλουν όλους.
                              Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                  Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
                       ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΜΠΟΖΙΚΗΣ                             ΘΟΔΩΡΗΣ ΒΑΣΙΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

Θοδωρής Βασιλακόπουλος

Ήθη και έθιμα της γιορτής των Θεοφανείων


Χαρούμενα, θριαμβευτικά και ελπιδοφόρα, τα Θεοφάνεια ή Φώτα κλείνουν το Δωδεκαήμερο, που «άνοιξε» την παραμονή των Χριστουγέννων. Σε πολλές περιοχές της Ελλάδας γιορτάζονται πανηγυρικά μέσα από διάφορα ήθη και έθιμα.
Στα πρώτα χριστιανικά χρόνια η γιορτή αυτή κάλυπτε μαζί τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά.
Καθ' όλη τη διάρκεια του τριημέρου των Φώτων (Αγιασμού, Θεοφάνεια, Αγίου Ιωάννη) γιορτάζεται και μία υπολανθάνουσα λατρεία προς το νερό. Τα νερά θεωρούνται παντού αγιασμένα. Κανείς πια δεισιδαιμονικός φόβος από τις νύχτες και τα ξωτικά του χειμώνα.Κατά τα Θεοφάνεια φανερώθηκε η τριαδικότητα του Θεού, η Αγία Τριάδα. Λέγονται όμως και «Φώτα», γιατί κατά τα πρώτα χριστιανικά χρόνια, την παραμονή των Θεοφανίων βαπτίζονταν οι οπαδοί της νέας θρησκείας. Η αναζήτηση της καθάρσεως από τον άνθρωπο αντικατοπτρίζεται ακόμη και στις αρχαίες θρησκείες.

Αυτή τη μέρα ξεκινά και η αντίστροφη μέτρηση για τους καλιά
κντζαρους. Στις 5 Ιανουαρίου, παραμονή των Θεοφανείων, τα αερικά, τα παγανά, οι καλκάδες, οι γνωστοί σε όλους μας καλικάντζαροι, που έκαναν την εμφάνισή τους στον επάνω κόσμο με την αρχή του Δωδεκαήμερου, εγκαταλείπουν τις εγκόσμιες αταξίες τους και ξαναγυρίζουν στο αιώνιο έργο τους: Να κόψουν το δέντρο, που κρατάει τον κόσμο, ώστε να γκρεμιστεί και να χαθεί, για να εκδικηθούν τους ανθρώπους.

Στην ανατολική Μακεδονία ξεχωριστό ενδιαφέρον παρουσιάζει ο εορτασμός των Θεοφανείων στη Δράμα με πληθώρα εκδηλώσεων και δρώμενων. Σκοπός τους είναι η εξασφάλιση της καλοχρονίας, δηλαδή η καλή υγεία και η πλούσια γεωργική και κτηνοτροφική παραγωγή. Μαύρες κάπες, δέρματα ζώων, μάσκες, κουδούνια και θόρυβοι, στάχτη και σταχτώματα, χοροί και αγερμοί, αναπαράσταση οργώματος και σποράς, πλούσιο φαγοπότι και ευχές επιδιώκουν να επενεργήσουν στην καρποφορία της φύσης.

Σε απόσταση τεσσάρων χιλιομέτρων από την πόλη της Δράμας βρίσκεται το Μοναστηράκι, όπου κάθε χρόνο, στις 6 Ιανουαρίου, την ημέρα των Θεοφανίων, αναβιώνει το έθιμο των Αράπηδων. Έχει τις ρίζες του στην αρχαία ελληνική θρησκεία και πιο συγκεκριμένα στις διονυσιακές τελετές, ενώ έχει δεχτεί και χριστιανικές επιρροές.

Οι Αράπηδες είναι μια εθιμική παράσταση (δρώμενο) με έντονα την υπερβολή, το μαγικό και το λατρευτικό στοιχείο, στην οποία συμμετέχουν οι κάτοικοι της περιοχής. Είναι μία από τις μεταμφιέσεις του Δωδεκαημέρου (25/12-6/1) που γίνονται στο Νομό Δράμας και πιο συγκεκριμένα στο Μοναστηράκι, στο Βώλακα, στην Πετρούσα, στον Ξηροπόταμο, στους Πύργους και στην Καλή Βρύση.

Το ίδιο έθιμο συναντάμε επίσης και στα χωριά Βώλακας, Πετρούσα και Ξηροπόταμος. Αναβιώνει επίσης κάθε χρόνο και στη Νίκησιανη του Δήμου Παγγαίου στο νομό Καβάλας.

Στην Νέα Καρβάλη, ανατολικά της Καβάλας, κάθε χρόνο την παραμονή των Θεοφανίων αναβιώνουν τα «Σάγια», ένα έθιμο που τηρούνταν σε όλη την Καππαδοκία.

Το έθιμο αποτελεί μια τελετουργική πράξη με χορό και τραγούδι γύρω από αναμμένες πυρές.

Ένα από τα πιο γνωστά έθιμα των Θεοφανείων, τα «ραγκουτσάρια», αναβιώνει κάθε χρόνο στην πόλη της Καστοριάς, όπου οι κάτοικοι μεταμφιέζονται για να ξορκίσουν το κακό.

Φορούν τρομακτικές μάσκες που έχουν συμβολικό χαρακτήρα και περιφέρονται στους δρόμους κάνοντας εκκωφαντικούς θορύβους με τα κουδούνια τους. Συνηθίζουν να ζητούν από τον κόσμο την ανταμοιβή τους, επειδή όπως συνηθίζουν να λένε είναι το αντίτιμο για να διώξουν τα κακά πνεύματα.

Το «γιάλα - γιάλα» αναβιώνει στην Ερμιόνη της Αργολίδας πάνω από 50 χρόνια. Ανάλογα έθιμα επιβιώνουν και σε πολλά ψαροχώρια της περιοχής, όπως στο Πόρτο Χέλι και την Κοιλάδα.

Τα ξημερώματα των Φώτων, τα αγόρια που πρόκειται τη νέα χρονιά να παρουσιαστούν στο στρατό, συγκεντρώνονται, γευματίζουν όλοι μαζί και έπειτα γυρνούν σε όλα τα σπίτια της περιοχής από σοκάκι σε σοκάκι, φορώντας παραδοσιακές ναυτικές φορεσιές και τραγουδώντας το «γιάλα - γιάλα».

Την παραμονή των Φώτων οι κάτοικοι στολίζουν της βάρκες τους με φοίνικες, νεραντζιές και μυρτιές, τις οποίες δένουν στο λιμάνι πριν την καθιερωμένη βουτιά.

Στην Λευκάδα τηρείται το έθιμο «των πορτοκαλιών». Οι πιστοί βουτούν στη θάλασσα τα πορτοκάλια που κρατούν στα χέρια τους και τα οποία είναι δεμένα μεταξύ τους με σπάγκο.

Έπειτα τα παίρνουν στο σπίτι τους για ευλογία και αφήνουν ένα από αυτά για ένα ολόκληρο χρόνο στα εικονίσματα του σπιτιού. Πριν την τελετή της κατάδυσης του Τιμίου Σταυρού, ρίχνουν στη θάλασσα τα παλιά πορτοκάλια.

Σε άλλα νησιά, όπως τη Λέσβο, την ώρα που πέφτουν στη θάλασσα οι βουτηχτάδες για να πιάσουν τον Σταυρό οι γυναίκες παίρνουν με μια νεροκολοκύθα νερό από 40... κύματα. Έπειτα με βαμβάκι που βουτούν σ΄ αυτό καθαρίζουν τα εικονίσματα - χωρίς να μιλούν κατά τη διάρκεια της διαδικασίας - και στη συνέχεια ρίχνουν το νερό σε μέρος «που δεν πατιέται» (σε χωνευτήρι εκκλησίας).