Κυριακή 28 Ιουλίου 2019

Εκοιμήθη ο Μητροπολίτης Φθιώτιδας Νικόλαος Εκοιμήθη ο Μητροπολίτης Φθιώτιδας Νικόλαος Εκοιμήθη ο Μητροπολίτης Φθιώτιδας Νικόλαος σκορπίζοντας θλίψη στους πιστούς

http://www.xryshaygh.com/assets/images/preview/57760/fthiotidas-nikolaos__article.jpg 
Απέραντη θλίψη στη Φθιώτιδα και στους κόλπους της εκκλησίας, από την αναγγελία την προς Κύριον εκδημίαν του Μητροπολίτη Φθιώτιδας Νικολάου.
Σύμφωνα με πληροφορίες του lamiareport.gr, ο ποιμενάρχης υπέστη καρδιακή ανακοπή στο σπίτι του και μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο στο Νοσοκομείο Λαμίας, όπου οι γιατροί παρά τις προσπάθειές τους δεν
μπόρεσαν να τον κρατήσουν στη ζωή.
Ο Μητροπολίτης Φθιώτιδας Νικόλαος, γεννήθηκε το 1948 στην Πλατιά της Τήνου. Σπούδασε στην Ριζάρειο Εκκλησιαστική Σχολή και στην Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών από την οποία αποφοίτησε το 1972.
Διάκονος χειροτονήθηκε το 1973 και Πρεσβύτερος το 1975. Διετέλεσε Αρχιδιάκονος και Ιεροκήρυκας της Μητρόπολης Χαλκίδας (1973 – 1975). Καθηγητής της Εκκλησιαστικής Σχολής Τήνου (1975 – 1978) και Ιεροκήρυκας του Πανελληνίου Ιερού Ιδρύματος της Ευαγγελίστριας Τήνου (1975 – 1984).
Μεταφέρθηκε από τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Σεραφείμ στην Αρχιεπισκοπή Αθηνών, διετέλεσε Διευθυντής Υπηρεσιών και του θεολογικού Οικοτροφείου της Αποστολικής Διακονίας (1984 – 1996), Γενικός Διευ­θυ­ντής του Ραδιοφωνικού Σταθμού της Εκκλησίας (1990 – 1996) και Ιεροκήρυκας του Ναού Αγίου Ελευθερίου Άρεως. Συνέγραψε πολλές μελέτες θεομητορικού, ιστορικού και λογοτεχνικού περιεχομένου και δημοσίευσε πολλά άρθρα σε εφημερίδες και περιοδικά.
Εξελέγη Μητροπολίτης Φθιώτιδος από την Ιεραρχία τον Οκτώβριο του 1996, χειροτονήθηκε στις 6ην Οκτωβρίου στον Ναό Αγίου Ελευθερίου Άρεως και ενθρονίστηκε στην Λαμία στις 17 Νοεμβρίου 1996.

Η απώλεια του Μητροπολίτη Φθιώτιδας έγινε γνωστή λίγο μετά τις 18:00 το απόγευμα του Σαββάτου (27.7.2019) και σκόρπισε θρήνο στην τοπική κοινωνία. 

Η κηδεία του μακαριστού ιεράρχη προγραμματίζεται να γίνει στις 11:00 το πρωί την ερχόμενη Τρίτη (30.7.2019). Δεν έχει ανακοινωθεί ακόμη πότε η σορός του θα τεθεί σε λαϊκό προσκύνημα, με πιθανότερο αυτό να γίνει είτε σήμερα (28.7.2019) το απόγευμα είτε τη Δευτέρα (29.7.2019) το πρωί, στο Μητροπολιτικό ναό της Λαμίας.
Ο μακαριστός Μητροπολίτης Νικόλαος ήταν καλά στην υγεία του αφού ανήμερα της Αγίας Παρασκευής (26.7.2019) χοροστάτησε σε Αρχιερατική λειτουργία σε ομώνυμη εκκλησία της Λαμίας, ενώ το απόγευμα της προηγουμένης (25.7.2019) ήταν αυτός που υποδέχθηκε την εικόνα που είχε κλαπεί από το Μοναστήρι της Αγίας Παρασκευής στην Άνω Σπαρτιά της Ανατολικής Φθιώτιδας πριν από 40 χρόνια. 

Το σύνολο των πολιτικών παραγόντων της περιοχής με ανακοινώσεις τους σκιαγραφούν την για 23 χρόνια διακονία στη Φθιώτιδα του μακαριστού Μητροπολίτη κυρού Νικολάου Πρωτοπαπά και περιγράφουν το τεράστιο κενό που αφήνει πίσω του καθώς επίσης και τη μεγάλη του προσφορά στην περιοχή.
Ο υπουργός Οικονομικών και βουλευτής Φθιώτιδας Χρήστος Σταϊκούρας σε δήλωση του μιλά για το τεράστιο κοινωνικό και εκκλησιαστικό έργο που προσέφερε και συμπληρώνει:
«Στάθηκε δίπλα σε όσους είχαν πραγματική ανάγκη. Μας ενέπνευσε με τη σύνεση, τη μετριοπάθεια, την ταπεινότητα και την αγάπη του προς την πατρίδα και τη Φθιώτιδα.Το έργο και η διακονία του θα μείνουν ανεξίτηλα στη μνήμη μας. Η Φθιώτιδα θα τον θυμάται για πάντα».
Σε δήλωσή του ο περιφερειάρχης Κώστας Μπακογιάννης σημειώνει πως «ο επί 23 χρόνια Μητροπολίτης Φθιώτιδας με την άσβεστη φλόγα για προσφορά που τον διέκρινε, με την ισχυρή προσωπικότητά του και τη βαθιά πνευματικότητα του άφησε ανεξίτηλη τη σφραγίδα του στη θρησκευτική ζωή του τόπου», ενώ τον περιγράφει ως έχοντα «χαλύβδινη βούληση και ατσάλινη θέληση».
Ο αντιπεριφερειάρχης Φθιώτιδας και νέος δήμαρχος Λαμιέων Θύμιος Καραΐσκος σημειώνει πως «στις πάνω από δύο δεκαετίες ποιμαντορίας του εργάστηκε ακούραστα στην τοπική εκκλησία και αφήνει πίσω του ένα πλούσιο κοινωνικό φιλανθρωπικό και πνευματικό έργο», ενώ συμπληρώνει
πως «στάθηκε δίπλα στους ανήμπορους και αυτούς που είχαν ανάγκη».
Ο πρώην υπουργός – βουλευτής Θανάσης Γιαννόπουλος σημειώνει πως «ο αείμνηστος μητροπολίτης υπήρξε πρότυπο ιεράρχη σεμνός, ταπεινός, φιλάνθρωπος, μια εξαίρετη προσωπικότητα με ξεχωριστό κοινωνικό και φιλανθρωπικό έργο και διαρκές ενδιαφέρον για το ποίμνιό του» και μάλιστα τον χαρακτηρίζει ως «παράδειγμα πεφωτισμένου ιεράρχη».
Σύμφωνα με τα όσα έγιναν γνωστά ο θάνατος του ήταν αιφνίδιος καθώς υπέστη καρδιακή ανακοπή την ώρα που ήταν στο σπίτι του και αμέσως διακομίσθηκε με ασθενοφόρο στο νοσοκομείο της Λαμίας. Οι γιατροί κατέβαλαν αγωνιώδεις προσπάθειες χωρίς όμως να μπορέσουν να τον κρατήσουν στη ζωή.
πηγές: ΑΠΕ – ΜΠΕ & lamianow.gr