Παρασκευή 10 Ιουλίου 2015

Μοσκοβισί: Η Ευρωζώνη επιθυμεί μόνο ένα σενάριο για την Ελλάδα

Μοσκοβισί: Η Ευρωζώνη επιθυμεί μόνο ένα σενάριο για την Ελλάδα
«Η Ευρωζώνη επιθυμεί μόνο ένα σενάριο για την Ελλάδα, την παραμονή της χώρας στην Ευρωζώνη». Αυτό αναφέρει ο Επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί σε κείμενό του, με τίτλο "Ιεροκήρυκες και πυρομανείς", το οποίο ανήρτησε σήμερα στην προσωπική του ιστοσελίδα. Ένα κείμενο με το οποίο επιτίθεται τόσο στους "ιεροκήρυκες" που όπως χαρακτηριστικά λέει θέλουν "να αφορίσουν την Ελλάδα", όσο και στους "πυρομανείς" που όπως αναφέρει θέλουν να την κάνουν "πεδίο πειραματισμού για την οικονομική και δημοσιονομική ανευθυνότητα".

«Κάθε άλλο σενάριο πλην της παραμονής στο ευρώ θα αποτελεί μία συλλογική αποτυχία» τονίζει ο Επίτροπος της Ε.Ε. αρμόδιος για οικονομικά θέματα, επισημαίνοντας παράλληλα ότι « η Ελλάδα δεν πρέπει να γίνει αποδιοπομπαίος τράγος, παράδειγμα της τιμωρίας όσων έχουν παραστρατήσει στο όνομα μιας ηθικολογικής ανάγνωσης της οικονομικής κατάστασης της χώρας».

Το παράθυρο ευκαιρίας για την επίτευξη συμφωνίας με την Ελλάδα κλείνει οριστικά την Κυριακή αναφέρει επίσης ο Μοσκοβισί, ο οποίος ωστόσο υπογραμμίζει ότι οι δανειστές θα πρέπει να προχωρήσουν σε μέτρα μείωσης του ελληνικού άχθους από το δημόσιο χρέος, αν η Ελλάδα δείξει με πειστικό τρόπο ότι είναι πρόθυμη να προωθήσει τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που είναι αναγκαίες. Υπογραμμίζει επίσης το εποικοδομητικό πνεύμα με το οποίο προσήλθαν στις τελευταίες συνόδους ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο νέος υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.

«Η Αθήνα έχει μόνο ένα βέλος στη φαρέτρα της. Αυτό σημαίνει ότι οι προτάσεις του Αλέξη Τσίπρα πρέπει να γίνουν αποδεκτές από τους πιστωτές. Εάν η ελληνική κυβέρνηση δεν πράξει σωστά, τότε το παιχνίδι θα τελειώσει και όλα θα χαθούν», αναφέρει ακόμη ο Πιέρ Μοσκοβισί, ο οποίος καταλήγοντας αναφέρει τα εξής: «Υπάρχουν επίσης και όσοι θέλουν να κάνουν την ελληνική περίπτωση πεδίο πειραματισμού για την οικονομική κι δημοσιονομική ανευθυνότητα. Οι ιεροκήρυκες και οι πυρομανείς. Αυτοί είναι που μπορούν ή που θέλουν να δουν την συμφωνία να αποτυγχάνει».