Τετάρτη, 8 Απριλίου 2015

Ο Πούτιν ετοιμάζει "δώρα" στον Αλέξη Τσίπρα - Τι ανταλλάγματα θα ζητήσει όμως - Προειδοποιήσεις από Βρυξέλλες για την παγίδα της Μόσχας

Ο Πούτιν ετοιμάζει `δώρα` στον Αλέξη Τσίπρα - Τι ανταλλάγματα θα ζητήσει όμως - Προειδοποιήσεις από Βρυξέλλες για την παγίδα της Μόσχας 
Η πρώτη επίσκεψη έλληνα πρωθυπουργού στη Ρωσία μετά από πέντε ολόκληρα χρόνια πραγματοποιεί ήδη ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος τη Μεγάλη Τετάρτη θα συναντηθεί με τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν και στην οποία συνάντηση θα τεθούν όλα, ακόμα και οι σκληρές διαπραγματεύσεις της Αθήνας με τους δανειστές.

Η επίσκεψη αυτή του Αλέξη Τσίπρα έχει προκαλέσει την οργή των Βρυξελλών, που βλέπουν  σε αυτή την επίσκεψη μία προσπάθεια του Ρώσου προέδρου να διασπάσει την κοινή γραμμή των ευρωπαίων αναφορικά με τις κυρώσεις μέσω του Αλέξη Τσίπρα και φυσικά μέσω ανταλλαγμάτων που θα ισχυροποιήσουν ενδεχομένως την διαπραγματευτική ισχύ της νέας κυβέρνησης.  
Είναι χαρακτηριστικές και οι δηλώσεις ευρωπαίων αξιωματούχων και δημοσιευμάτων των ξένων μέσων ενημέρωσης που προειδοποιούν τον Αλέξη Τσίπρα είτε να μην γυρίσει την πλάτη στην Ευρώπη, αλλά και να μην πέσει στην παγίδα που του ετοιμάζει ο Βλαντιμίρ Πούτιν.

Μάλιστα, αφού ο έλληνας πρωθυπουργός βρέθηκε σε ρωσικό έδαφος ήρθε η αυστηρή προειδοποίηση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς ο οποίος έστειλε μήνυμα στον Αλέξη Τσίπρα να μην σπάσει την κοινή ευρωπαϊκή γραμμή, ενώ ουσιαστικά ξεκαθάρισε πως εάν θέλει αλληλεγγύη από την Ευρώπη τότε θα πρέπει να τη δείξει κι αυτός στην επίσκεψή του με τον ρώσο πρόεδρο.
Τι περιμένουν οι Ρώσοι από τον Αλέξη Τσίπρα και τι δώρα θα δώσουνΟ εκπρόσωπος Τύπου του Ρώσου ηγέτη, Ντμίτρι Πεσκόφ άφησε ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο να συζητηθεί και το ζήτημα του ελληνικού χρέους, σημειώνοντας πως στις επικείμενες διαβουλεύσεις θα συζητηθεί όλο το φάσμα των σχέσεων.

Απαντώντας σε δημοσιογραφικές ερωτήσεις σχετικά με δημοσιεύματα, που έφεραν την ελληνική πλευρά να συζητά «νέα δάνεια», ο υπουργός Οικονομικών της Ρωσίας Αντόν Σιλουάνοφ είπε ότι «προς το παρόν δεν έχουν απευθυνθεί στην πλευρά μας και αυτό το ζήτημα δεν το συζητήσαμε».

Νωρίτερα σήμερα σε δημοσίευμα της οικονομικής ημερήσιας «Κομερσάντ», ρωσική κυβερνητική πηγή φέρεται να έχει δηλώσει ότι υπάρχει το ενδεχόμενο να συζητηθεί και η χορήγηση δανείου στην Ελλάδα.

Η ρωσική πηγή συνέδεσε το δάνειο και τη σχεδιαζόμενη έκπτωση στην τιμή του φυσικού αερίου, που προμηθεύεται η Ελλάδα, από την απάντηση στο γνωστό ρωσικό ενδιαφέρον για την αγορά εταιρειών του Δημοσίου, όπως η ΤΡΑΙΝΟΣΕ και ο Λιμένας Θεσσαλονίκης.

Το δημοσίευμα της «Κομερσάντ» παραθέτει ως εξής τη δήλωση της ρωσικής κυβερνητικής πηγής: «Είμαστε έτοιμοι να εξετάσουμε το ζήτημα της παροχής στην Ελλάδα εκπτώσεων στην τιμή του φυσικού αερίου: η τιμή του συνδέεται, σύμφωνα με το συμβόλαιο με την αξία του πετρελαίου, η οποία τους τελευταίους μήνες μειώθηκε σημαντικά. Επίσης είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε τη δυνατότητα χορήγησης στην Ελλάδα νέων δανείων. Αλλά εδώ με τη σειρά μας ενδιαφερόμαστε για κινήσεις προσέγγισης, ειδικότερα ως προς την απόκτηση από τη Ρωσία ορισμένων περιουσιακών στοιχείων στην Ελλάδα».

Όπως υπενθυμίζει το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ΤΑΣΣ, τελευταία φορά, που είχε έρθει Έλληνας πρωθυπουργός στη Μόσχα ήταν, ο Γ. Παπανδρέου, στις 16 Φεβρουαρίου 2010.

Η τελευταία συνάντηση ηγετών των δύο χωρών έγινε, πάντως, στις Βρυξέλλες στις 28 Ιανουαρίου του 2014, σχολιάστηκε, όμως, περισσότερο για τις λευκές πλαστικές καρέκλες εξοχής, που παραχωρήθηκαν στους δύο ηγέτες, παρά για τα αποτελέσματά της.
 
newsit.gr