Πέμπτη 15 Ιανουαρίου 2015

Πανικός στο Βέλγιο - Νεκροί και τραυματίες σε επιχείρηση κατά των τρομοκρατών


View image on TwitterΗ Ευρώπη είναι ακόμη "μουδιασμένη" από το λουτρό αίματος στην γαλλική πρωτεύουσα και οκτώ ημέρες μετά το αιματοκύλισμα στο περιοδικό Charlie Hebdo στο Παρίσι, ένα νέο κρούσμα έρχεται να σκορπίσει τον τρόμο στην γηραιά ήπειρο.
Δύο νεκροί και ένας τραυματίας  είναι ο απολογισμός της επιχείρησης της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας του Βελγίου στην πόλη Βερβιέ, μετέδωσαν τοπικά μέσα ενημέρωσης.
Στόχος της επιχείρησης ήταν πρόσωπα που είχαν πρόσφατα επιστρέψει από την Συρία και είχαν σχέση με τον Κουλιμπαλί, τον δράστη της επίθεσης στο εβραϊκό παντοπωλείο της γαλλικής πρωτεύουσας.


Δικαστικοί αξιωματούχοι επιβεβαίωσαν μόνο ότι έγινε μια επιχείρηση στο κέντρο της πόλης αυτής που βρίσκεται στο ανατολικό Βέλγιο, ανάμεσα στη Λιέγη και τα σύνορα με τη Γερμανία
Η δημόσια ραδιοτηλεόραση RTBF μετέδωσε ότι δεν υπάρχουν θύματα μεταξύ των δυνάμεων ασφαλείας που συμμετείχαν στην ε
πιχείρηση αυτή. Δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν, ένας τραυματίστηκε σοβαρά ενώ πολλοί άλλοι συνελήφθησαν. Δεν έχουν δοθεί στη δημοσιότητα τα στοιχεία τους.
Ένας αξιωματούχος δήλωσε πως η επιχείρηση αυτή σχετίζεται με τους τζιχαντιστές της Γαλλίας, ενώ υπάρχουν αναφορές για μία σύλληψη ενός άνδρα ο οποίος πιστεύεται πως σχετίζεται με τους τζιχαντιστές που σκόρπισαν τον θάνατο στην γαλλική πρωτεύουσα.

Το sky news αναφέρει πως ο άνδρας κρατείται από τις αρχές του Σαρλερουά, με τον ίδιο να υποστηρίζει πως βρισκόταν σε επαφή με τον μακελάρη, Αμεντί Κουλιμπαλί, που εισέβαλε στο παντοπωλείο του Παρισιού κι αφαίρεσε τέσσερις ανθρώπινες ζωές.

Ο άνδρας δήλωσε πως βρέθηκε με τον Κουλιμπαλί για την πώληση ενός αυτοκινήτου, ωστόσο όπως αποδείχτηκε, οι δύο άνδρες διαπραγματεύονταν για την πώληση συγκεκριμένου τύπου σφαιρών, σαν αυτές που χρησιμοποίησε ο Κουλιμπαλί στο μακελειό στο παντοπωλείο.
Μια ομάδα τζιχαντιστών που ετοιμαζόταν να εξαπολύσει μια επίθεση ήταν ο στόχος της επιχείρησης της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας του Βελγίου, στην πόλη Βερβιέ, όπου σκοτώθηκαν τουλάχιστον δύο άνθρωποι, σύμφωνα με την εφημερίδα De Standaard.

Στο στόχαστρο των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας είχε μπει ένας παλιός φούρνος, στο κέντρο της πόλης αυτής. Το ιδιωτικό τηλεοπτικό κανάλι RTL-TVI ανέφερε ότι οι αρχές παρακολουθούσαν τρεις νέους οι οποίοι είχαν φύγει από το Βέλγιο για να πολεμήσουν στη Συρία αλλά επέστρεψαν στη χώρα την περασμένη εβδομάδα. Από τις τηλεφωνικές παρακολουθήσεις οι αστυνομικοί κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η ομάδα αυτή ήταν έτοιμη να διαπράξει τρομοκρατικές ενέργειες και αποφάσισαν να δράσουν άμεσα.

Παρόμοιες επιχειρήσεις είναι σε εξέλιξη και στις Βρυξέλλες. Η Φρανσουάζ Σεπμάν, η δήμαρχος του Μολενμπέκ-Σεν-Ζαν, είπε ότι έγιναν έρευνες στην κοινότητα της οποίας προΐσταται, στα προάστια της βελγικής πρωτεύουσας, όπου ζει μεγάλος αριθμός μεταναστών. Σύμφωνα με το κανάλι RTL-TVI, η αστυνομία αναζητά επίσης έναν ένοπλο που εκτόξευσε απειλές και φώναζε "Αλλάχου Άκμπαρ" στο μετρό των Βρυξελλών.
 ίγο πριν τις 9 το βράδυ (ώρα Ελλάδας) εκκενώθηκε η έδρα της Αστυνομίας στην πρωτεύουσα μετά από τηλεφώνημα για βόμβα.

Ένα ακόμα περιστατικό αναφέρθηκε στον σιδηροδρομικό σταθμό της περιοχής Μόλενμπεκ Σεν-Ζαν. Ένοπλος αφρικανικής καταγωγής, φώναζε θρησκευτικές φράσεις στα αραβικά και γαλλικά, αλλά δεν συνελήφθη.

Η Ομοσπονδιακή Αστυνομία έλαβε κλήση λίγο μετά τις 16:00 για την παρουσία του συγκεκριμένου προσώπου. Οι Αρχές διεξάγουν έρευνες, έχουν ήδη ζητήσει τη συνδρομή των μαρτύρων, ενώ θα αναλυθούν και οι εικόνες από τις κάμερες κλειστού κυκλώματος.

Σύμφωνα με μαρτυρίες, αντίστοιχη επιχείρηση πραγματοποιήθηκε και στο Φιλβόρντε, βόρεια των Βρυξελλών.

 Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ