Παρασκευή 12 Δεκεμβρίου 2014

Παρέμβαση Γιούνκερ: Να μην εκλεγούν στην Ελλάδα ακραίες δυνάμεις

samgiounker

Ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, μιλώντας σε συζήτηση που διοργάνωσε η αυστριακή τηλεόραση δεν έκρυψε την στήριξή του στην κυβέρνηση, τονίζοντας ότι προτιμά στην εξουσία «οικεία» πρόσωπα, ενώ κάλεσε τους Έλληνες να μην εκλέξουν ακραίες δυνάμεις.
«Νομίζω ότι οι Έλληνες -οι οποίοι έχουν μια πολύ δύσκολη ζωή- ξέρουν πολύ καλά τι θα σήμαινε ένα λάθος εκλογικό αποτέλεσμα για την Ελλάδα και την Ευρωζώνη», δήλωσε ο Γιούνκερ και συμπλήρωσε: «Δεν θα ήθελα ακραίες δυνάμεις να έρθουν στην εξουσία».
Ερωτηθείς ο Γιούνκερ αν ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Τσίπρας μπορούν να χαρακτηριστούν ως «ακραίες δυνάμεις», απάντησε: «Θα ήθελα η Ελλάδα να κυβερνάται από ανθρώπους που έχουν το βλέμμα και την καρδιά τους στραμμένα στους πολλούς αδύναμους ανθρώπους και που μπορούν να κατανοήσουν τις ανάγκες των ευρωπαϊκών διαδικασιών. Κάθε κόμμα που κατέρχεται στις εκλογές πρέπει να μπορεί να ανταποκριθεί σε αυτά τα πρότυπα και δεν θέλω να σχολιάσω τις πιθανότητες που έχει το ένα ή το άλλο κόμμα, ωστόσο θα το προτιμούσα εάν εμφανίζονταν οικεία πρόσωπα»


Αίσθηση έχει προκαλέσει από το πρωί όχι μόνο η καθαρή θέση του Προέδρου της Κομισιον, Ζαν Κλώντ Γιουνκερ κατά του ΣΥΡΙΖΑ σε περίπτωση εθνικών εκλογών, αλλά και η επιβεβαίωση από τον εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτη Σχοινά και επίσης η άρνηση του Επιτρόπου Οικονομίας να συναντηθεί στην Αθήνα με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Το μεσημέρι, ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς, κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση του προέδρου της Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ότι θα προτιμούσε «γνώριμα πρόσωπα» στην εξουσία στην Ελλάδα, είπε ότι αυτό είναι κάτι που ερμηνεύεται πολλαπλώς.
Συγκεκριμένα, ερωτηθείς ο εκπρόσωπος κατά πόσο έχει αλλάξει η πολιτική της Επιτροπής όσον αφορά τη θεσμική ουδετερότητα που οφείλει να τηρεί στα εσωτερικά των κρατών- μελών, έπειτα από τη δήλωση του προέδρου της περί «γνώριμων προσώπων», ο Μαργ. Σχοινάς είπε ότι δεν έχει να προσθέσει τίποτε παραπάνω πέρα από την ανακοίνωση της περασμένης Τετάρτης για την εκλογή Προέδρου στην Ελλάδα.


Κληθείσα να σχολιάσει η εκπρόσωπος της Επιτροπής Ανίκα Μπράιτχαρτ, γιατί ο Π. Μοσκοβισί δεν θα συναντηθεί με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα, απάντησε ότι το πρόγραμμα του Γάλλου επιτρόπου στην Αθήνα δεν έχει ακόμα οριστικοποιηθεί πλήρως....

Σημειώνεται ότι νωρίτερα ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο με ανακοίνωσή του για «ωμή παρέμβαση των Βρυξελλών στις εσωτερικές πολιτικές εξελίξεις», επισημαίνοντας ότι «Οι υποστηρικτές των μνημονιακών πολιτικών στην Ελλάδα και την Ευρώπη αλληλοστηρίζονται».

«Το θετικό είναι ότι η Ευρωπαϊκή κοινή γνώμη και οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι δεν είναι διατεθειμένοι, στο σύνολό τους, να μην σεβαστούν τις αποφάσεις του Ελληνικού λαού. Ολοένα και περισσότεροι θέτουν ζήτημα επαναπροσδιορισμού των κυρίαρχων ευρωπαϊκών στρατηγικών» αναφέρουν κύκλοι της Κουμουνδούρου.

Σημειώνεται ότι ο Γιούνκερ όχι μόνο προέβλεψε πως η Ελλάδα θα πάει σε πρόωρες εκλογές, αλλά ζήτησε από τους Έλληνες να μην ψηφίσουν ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς βέβαια να τον κατονομάσει.

''Η Ελλάδα θα πρέπει να αποφύγει ένα «λάθος» αποτέλεσμα στις εκλογές, και να μην εκλέξει «εξτρεμιστικές δυνάμεις» στην εξουσία'', είπε.  Μάλιστα ο Γιούνκερ δεν δίστασε να μας προειδοποιήσει για τις επιπτώσεις.
''Οι Έλληνες, οι οποίοι έχουν μια πολύ δύσκολη ζωή, γνωρίζουν πολύ καλά τι θα σήμαινε ένα λάθος εκλογικό αποτέλεσμα για την Ελλάδα και την ευρωζώνη''.

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ