Παρασκευή 15 Αυγούστου 2014

Στο πένθος η Λευκάδα ανήμερα της Παναγίας από τον τραγικό χαμό τριών ανθρώπων στο αποστακτήριο - Όλο το χρονικό της ανείπωτης τραγωδίας

Το σημείο της τραγωδίας - Μέσα στο αποστακτήριο
 Μία ανείπωτη τραγωδία εκτυλίχθηκε το μεσημέρι της Πέμπτης στην Καρυά Λευκάδας, σκορπώντας τη θλίψη σε όλους τους κατοίκους του χωριού. Το κτίριο το οποίο χρησιμοποιούνταν ως αποστακτήριο τσίπουρου και βρίσκεται στα ορεινά του χωριού, κοντά στο νεκροταφείο, έγινε παγίδα θανάτου για τρεις άνδρες.
Υπόθεση κλασμάτων του δευτερολέπτου το κακό - Φωτό - aromalefkadas.gr
Δεν το χωρά ανθρώπινος νους πως χάθηκαν τρεις ανθρώπινες ζωές χωρίς πραγματικά κανένα λόγο και αιτία. Συγκλονισμένοι οι συγχωριανοί των τριών ανδρών που άφησαν την τελευταία τους πνοή, προκαλώντας συγκίνηση με την υπερπροσπάθεια που κατέβαλαν για να σώσουν ο ένας τον άλλον.
 Μία υπερπροσπάθεια η οποία τους στοίχισε τη ζωή και μάλιστα με έναν επώδυνο τρόπο, αφού λιποθύμησαν από τα δηλητιριώδη αέρια  που αναδύονταν στο χώρο, ο οποίος έμελλε να γίνει θανατηφόρος θάλαμος αερίων.


Η πυροσβεστική και τα ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ έφτασαν στο σημείο άμεσα, ωστόσο ήταν άδη πολύ αργά και για τους τρεις άνδρες, ηλικίας ηλικίας 63, 57 και 65 χρόνων, αφού προσπαθούσαν να τους επαναφέρουν στη ζωή, κάνοντάς τους τεχνητή αναπνοή έξω από το αποστακτήριο. Μάταια όμως, αφού το μοιραίο ήταν υπόθεση μερικών δευτερολέπτων...
 Ολόκληρο το νησί έχει βυθιστεί στο πένθος για τον τραγικό θάνατο των τριών ανδρών και φυσικά το τελευταίο πράγμα που έχουν στο μυαλό τους αυτές τις δύσκολες ώρες είναι οι εορταστικές εκδηλώσεις που είχαν προγραμματιστεί σε κάθε γωνιά της Λευκάδας για τον εορτασμό της μεγαλύτερης γιορτής της ορθοδοξίας μας, τη γιορτή της Μεγαλόχαρης, σήμερα, 15 Αυγούστου.
 Όπως αναφέρει το lefkadapress.gr, ο Πολιτιστικός Σύλλογος της Εγκλουβής ενημέρωσε ότι δεν πρόκειται να γίνει το προγραμματισμένο πανηγύρι της Παναγίας στην Εγκλουβή.

Συγκεκριμένα η ανακοίνωση ανέφερε τα εξής: "Λόγω του τρομερού συμβάντος που στοίχισε τη ζωή σε τρεις συμπολίτες μας, το προγραμματισμένο πανηγύρι για την Γιορτή της Παναγίας στην Εγκλουβή θα ματαιωθεί.
Όπως αναφέρει το lefkadapress.gr, ο Πολιτιστικός Σύλλογος της Εγκλουβής ενημέρωσε ότι δεν πρόκειται να γίνει το προγραμματισμένο πανηγύρι της Παναγίας στην Εγκλουβή.

Συγκεκριμένα η ανακοίνωση ανέφερε τα εξής: "Λόγω του τρομερού συμβάντος που στοίχισε τη ζωή σε τρεις συμπολίτες μας, το προγραμματισμένο πανηγύρι για την Γιορτή της Παναγίας στην Εγκλουβή θα ματαιωθεί.
 Ειδικά για τον εκλιπόντα Ζακυνθινό Διονύσιο ο οποίος διετέλεσε μέλος του Δ.Σ. από το 1983 έως το 1992 και πρόεδρος του συλλόγου. Ο σύλλογος εις ένδειξη πένθους αναβάλλει τις εκδηλώσεις του στα χωριά των Σφακιωτών (16/ 08 χορευτική παράσταση ¨Ρωμιότοπος¨ στα Λαζαράτα και 21/08 εμφάνιση χορευτικού στον Κάβαλο) . Με απόφαση του Δ.Σ. θα υπάρξει κατάθεση στεφάνου και χρηματικό ποσό για φιλανθρωπικό σκοπό. Με σεβασμό,
Το Δ.Σ.", αναφέρει η ανακοίνωση του συλλόγου.


Το χρονικό του μοιραίου


Όλα έγιναν το απόγευμα της Πέμπτης (14-08-2014), όταν το κτίριο το οποίο χρησιμοποιούνταν ως αποστακτήριο τσίπουρου και βρίσκεται στα ορεινά του χωριού, κοντά στο νεκροταφείο, έγινε παγίδα θανάτου για τους τρεις άνδρες.
 Μέσα στο κτίριο υπήρχε ένα υπόγειο το οποίο κατασκευαστικά δεν είχε ολοκληρωθεί, ενώ το υπόγειο ήταν από το περασμένο καλοκαίρι κλεισμένο στεγανά, αφού είχαν πέσει τα τσιμέντα.
 Η τραγωδία ξεκίνησε όταν ο ιδιοκτήτης μπήκε στο υπόγειο, το οποίο όπως αναφέρουν οι γείτονες, ενδέχεται να ήταν γεμάτο δηλητηριώδη αέρια από αναθυμιάσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες έχασε τις αισθήσεις του και τότε ο δεύτερος άνδρας ανησύχησε και κατέβηκε με τη σειρά του για να τον βρει όμως δεν γύρισε.
 Αυτό ανησύχησε και τον τρίτο άνδρα, ο οποίος στην προσπάθειά του να σώσει τους δύο συντοπίτες του εγκλωβίστηκε επίσης στο μοιραίο αποστακτήριο.

Οι γείτονες ειδοποίησαν άμεσα το ΕΚΑΒ και την πυροσβεστική υπηρεσία, η οποία απεγκλώβισε τους τρεις άτυχους άνδρες και τους μετέφερε στο νοσοκομείο.


Το επίσημο ιατρικό ανακοινωθέν


Το θλιβερό συμβάν, επιβεβαίωσε με ιατρικό ανακοινωθέν ο διοικητής του νοσοκομείου Λευκάδας, κ. Γιάννης Γρηγορόπουλος.
Συγκεκριμένα, ο κ. Γρηγορόπουλος δήλωσε: ""Περί την ώρα 15.15 μέσω ΕΚΑΒ προσεκομίσθησαν νεκροί διαδοχικά από την Καρυά Λευκάδος έπειτα από αναφερόμενη εισπνοή αναθυμιάσεων σε δεξαμενή παραγωγής αλκοολούχου ποτού, τρεις άνδρες ηλικίας 63 ετών, 57 ετών και 65 ετών. Κατά την εισαγωγή τους στα ΤΕΠ (Τμήμα Επειγόντων περιστατικών) έγινε προσπάθεια καρδιοαναπνευστικής ανάνηψης από την ομάδα ανάνηψης του νοσοκομείου (αναισθησιολόγο, χειρουργό – εντατικολόγο και παθολόγο) για περίπου 40 λεπτά στον καθένα η οποία , δυστυχώς, δεν απέδωσε. Οι άτυχοι άνδρες θα παραπεμφθούν για νεκροψία – νεκροτομή ως ορίζει ο νόμος."


Πηγή: cityvoice.gr και aromalefkadas.gr