Πέμπτη 29 Μαΐου 2014

Αχ αυτή η δεύτερη Κυριακή (μέρος 1ο)... στο Ξυλόκαστρο

 

Γράφει ο Ανδρέας Ζάρρος

Ο δεύτερος γύρος των εκλογών έγινε την Κυριακή του Τυφλού, όπως λέει και το ημερολόγιο. Για να μην εθελοτυφλούμε όμως συνεχώς, πρέπει να διαβάσουμε καλά τα αποτελέσματα και να προσπαθήσουμε να βγάλουμε κάποια ασφαλή συμπεράσματα, γιατί ακούγονται πολλά αυθαίρετα και λίαν κακόβουλα σχόλια τις τελευταίες μέρες. Όσο ασφαλή γίνεται βέβαια, γιατί πέρα από τη μυστικότητα της ψήφου υπάρχουν και κάποια άλλα δεδομένα που μπερδεύουν την κατάσταση όπως π.χ. οι 671 λιγότεροι ψηφοφόροι που ήρθαν τη δεύτερη Κυριακή, κάποιοι που ήρθαν τη δεύτερη και δεν είχαν έρθει την πρώτη και βέβαια οι μετακινήσεις που έγιναν μεταξύ των δύο πρώτων συνδυασμών από Κυριακή σε Κυριακή, που μόνο σε λίγες περιπτώσεις μπορούν να υπολογιστούν με μια σχετική ακρίβεια.

Παρ' όλα αυτά θα επιχειρήσω να κάνω μια εκτίμηση για το τελικό αποτέλεσμα, γιατί ακούγονται πολλές ανακρίβειες που μας αδικούν και δεν πρέπει να μείνουν αναπάντητες. Ξέραμε και το είχαμε επισημάνει στη συνέλευσή μας μεταξύ των δύο γύρων ότι ο δεύτερος θα ψάξει να βρει αλλού τις αιτίες της ήττας, αλλά πρέπει να βάλουμε μερικά πράγματα στη θέση τους για να μπορέσουμε να ξεκινήσουμε τη νέα αυτοδιοικητική θητεία ήρεμα και χωρίς παρεξηγήσεις.

Βλέποντας λοιπόν ανά εκλογικό τμήμα τα αποτελέσματα της δεύτερης Κυριακής, συγκρίνοντάς τα με αυτά της πρώτης και γνωρίζοντας τις ιδιαιτερότητες κάθε τοπικής κοινότητας μπορώ να συμπεράνω με σχετική ακρίβεια ότι οι ψηφοφόροι της Συμπολιτείας συμπεριφέρθηκαν, κατά μέσο όρο σε όλο το δήμο, ως εξής:

- 40-45% περίπου ψήφισαν την Ανανεωτική Συνεργασία και τον κ. Βλάση Τσιώτο
- 20-25% περίπου ψήφισαν την Ομόνοια και τον κ. Ηλία Ανδρικόπουλο
- και το υπόλοιπο 30-40% απείχε ή ψήφισε άκυρο και λευκό.

Επίσης, είναι εμφανές ότι η Ανανεωτική Συνεργασία είχε πάρα πολύ χαμηλή διείσδυση στους ψηφοφόρους της Σύμπραξης Δημοτών του κ. Φάνη Μπρακούλια.

Επειδή έχω πολλούς φίλους στην Ανανεωτική Συνεργασία, είτε υποψήφιους είτε υποστηρικτές της, νιώθω την ανάγκη να τους πω ορισμένες εκτιμήσεις μου για το εκλογικό αποτέλεσμα. Καταλαβαίνω την πικρία τους, αλλά πρέπει να δούμε μερικά πράγματα καθαρά για να προχωρήσουμε μπροστά. Πολλοί απ' αυτούς τους φίλους μου έχουν την άποψη ότι οι ψηφοφόροι της Συμπολιτείας έπρεπε να υποστηρίξουν μαζικά την "Ανανεωτική Συνεργασία" και να ανατρέψουν τη διαφορά των χιλίων ψήφων που είχαν από την "Ομόνοια", μιας και θεωρούν ότι είναι πιο κοντά οι συνδυασμοί μας. Όμως αυτό δεν έγινε και παρ' όλο που τους προτίμησαν οι διπλάσιοι σε σχέση με αυτούς που διάλεξαν τον κ. Ανδρικόπουλο, η διαφορά δεν καλύφθηκε.


Όμως τώρα που καταλαγιάζει λίγο το πράγμα πρέπει να αναρωτηθούν όλοι και να προσπαθήσουν να απαντήσουν στα εύλογα ερωτήματα που δημιουργούνται. Γιατί άραγε δεν πείστηκαν οι ψηφοφόροι της Συμπολιτείας να στηρίξουν μαζικά τον κ. Βλάση Τσιώτο; Υπάρχει κάποια πολιτική εξήγηση; Μήπως έφταιξε κάτι άλλο από την περίεργη εξήγηση του ίδιου ότι φοβηθήκαν μπροστά στον κίνδυνο ενός 43χρονου δήμαρχου;!;! Μήπως τελικά δεν έπεισε η Ανανεωτική Συνεργασία ότι κομίζει το "νέον" στα τοπικά δρώμενα; 

Εγώ πιστεύω πως ναι. Δεν έπεισαν και μιας και το τελευταίο τρίμηνο ήμουν δέκτης εκατοντάδων απόψεων συνδημοτών,  επιτρέψτε μου να σας πω τη γνώμη μου και ότι θέλετε κρατήστε απ' αυτήν. Η δική μου εκτίμηση λοιπόν είναι ότι το επιτελείο που χάραξε την προεκλογική πολιτική της Ανανεωτικής Συνεργασίας έκανε μερικά στρατηγικά λάθη σε σχέση με τη Συμπολιτεία. 

- Πρώτο απ' όλα είναι ότι συκοφαντούσαν και ειρωνευόντουσαν υπέρμετρα τη Συμπολιτεία, τα στελέχη της και τις προτάσεις μας για το δήμο, με αποτέλεσμα ναι μεν να καταφέρουν να μπουν στο δεύτερο γύρο, αλλά ταυτόχρονα κατάφεραν να δημιουργήσουν πολύ μεγάλες αντιπάθειες στους υποστηρικτές μας, γι' αυτή την παλαιάς κοπής μέθοδο αντιπαράθεσης.


- Δεύτερο ήταν το γκλάμουρ και το πολυέξοδο της προεκλογικής τους καμπάνιας, που έρχεται σε ευθεία αντίθεση με την εποχή που ζούμε και προκαλεί το κοινό αίσθημα. Επίσης, έρχεται σε αντίθεση και με την πρόταση που κάναμε σε όλους τους συνδυασμούς για λιτή προεκλογική εκστρατεία. Κάτι που οι άλλοι συνδυασμοί ακολούθησαν.


- Τρίτο, και σημαντικότερο μάλλον γι' αυτούς που διάλεξαν την αποχή, το λευκό και το άκυρο, ήταν το απολιτίκ έως δεξιόστροφο προφίλ τους. Συνδυασμένο με τους δύο παραπάνω λόγους πολλοί "Συμπολίτες" διέκριναν πίσω απ' το ιλουστρασιόν περιτύλιγμα, παλιές και συντηρητικές απόψεις και πρακτικές και δεν πείστηκαν για το νέο και ελπιδοφόρο του εγχειρήματος.


Να σας δώσω μερικά συγκεκριμένα παραδείγματα που αποδεικνύουν τις παραπάνω εκτιμήσεις μου.


- Στις 20 Μαρτίου η Ανανεωτική Συνεργασία παραγγέλνει δημοσκόπηση και για 5 μέρες εκατοντάδες τηλεφωνήματα γίνονται στο δήμο μας και χρεώνουν τη Συμπολιτεία αποκλειστικά στο ΣΥΡΙΖΑ. Οι τηλεφωνήτριες έλεγαν: Τι γνώμη έχετε για: Κλαδούχος (ανεξάρτητος), Ανδρικόπουλος (ανεξάρτητος), Τσιώτος (ανεξάρτητος), Ζάρρος (ΣΥΡΙΖΑ)! Όλοι ανεξάρτητοι εκτός από εμάς! Καταλαβαίνετε σ' ένα συνδυασμό 130 υποψηφίων που το μεγαλύτερο ποσοστό τους δεν ανήκει στο ΣΥΡΙΖΑ τι συναισθήματα δημιουργούνται! Ακόμα και οι υποψήφιοί μας που είναι μέλη ή ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ αντέδρασαν. Να σημειωθεί ότι ήδη είχε κυκλοφορήσει η ανακοίνωσή μας για τη μη κομματική μας φυσιογνωμία. Το ίδιο έκανε και στη δεύτερη δημοσκόπηση που παρήγγειλε μια βδομάδα πριν τις εκλογές. Το ίδιο έλεγαν και στις ομιλίες τους. Μιλούσαν για χρίσματα, κομματικές υποψηφιότητες προσπαθώντας να περιορίσουν τη Συμπολιτεία με κάθε μέσο.  


- Οι ναυαρχίδες 
της Ανανεωτικής Συνεργασίας για τον επηρεασμό της κοινής γνώμης  ήταν το κανάλι ΗΛΕΚΤΡΑ με τις πάμπολλες συνεντεύξεις που πήρε στον επικεφαλής της, η εφημερίδα ΚΟΡΙΝΘΙΑΚΗ και το σάιτ isthmos.gr. Στο isthmos.gr ειδικά, δούλεψε πολύ φτυάρι. Έβγαιναν συχνά "εκτιμήσεις" υπέρ του κ. Τσιώτου και κατά εμού, κάτι που "χαροποιούσε" πολύ τα στελέχη και τους ψηφοφόρους της Συμπολιτείας, φτιάχνοντας ένα πολύ ωραίο κλίμα ανάμεσά μας. Ακόμα και 2 μέρες πριν τη δεύτερη Κυριακή έγραψαν ότι τα στελέχη μας αποφάσισαν να στηρίξουν τον κ. Τσιώτο και βέβαια δεν δημοσίευσαν την ανακοίνωσή μας για τη μη ανάμιξή μας στο δεύτερο γύρο. Όπως καταλαβαίνετε το αντίθετο αποτέλεσμα έφεραν, ειδικά εντός Συμπολιτείας. Έκανα μεγάλη προσπάθεια για να πείσω τους συνεργάτες μου να μην τσιμπήσουν στις προβοκάτσιες. Στο ίδιο σάιτ έπαιξε πολύ και αυτό με το ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς βέβαια να βάλουν ποτέ την ανακοίνωσή μας που έλεγε ρητά ότι οι ψήφοι της Συμπολιτείας δεν θα πιστωθούν σε κανένα κόμμα. Τα συμπεράσματα δικά σας και για την εξήγηση της ιδιαίτερης συμπάθειας που έδειξαν τα μέσα αυτά προς την Ανανεωτική Συνεργασία και για την αντικειμενικότητα των δημοσιεύσεων...

Δείτε εδώ

http://isthmos.gr/index.php/article/machh_gia_gera_neura_sto_julokastro_me_elafro_probadisma_tsiwtou

http://isthmos.gr/index.php/parapolitika/article/dikopo_machairi_h_sthrijh_suriza_se_zarro_sto_julokastro


και βρείτε στο youtube τις συνεντεύξεις, των συνεντεύξεων, ω συνεντεύξεις...

- Βαρεθήκαμε να εξηγούμε σε όλα τα χωριά που πηγαίναμε ότι δεν θα πάρουμε τα χωράφια των αγροτών που δεν καλλιεργούνται. Μας ρωτούσαν συνεχώς γιατί έτσι τους έλεγαν οι πρωτοκλασάτοι της Ανανεωτικής Συνεργασίας. Θα κλείσουμε το Αθλητικό Κέντρο Ζήρειας, θα κλείσουμε τα μαγαζιά στον Πευκιά και γενικά θα καταστραφεί ο κόσμος αν τυχόν κερδίζαμε τις εκλογές. Ωραία πράγματα!!!

- Από τη στιγμή που δημιουργήθηκε η Ανανεωτική Συνεργασία ποτέ δεν έθεσαν θέμα να δούμε αν έχουμε κοινά σημεία ή την πιθανότητα μιας συνεργασίας ή έστω μιας συνάντησης. Το μόνο που συζητιόταν στις ανοιχτές συναντήσεις που έκαναν ήταν αν θα ενωθούν με την "Ομόνοια" ή όχι. Άρα από μόνοι τους είχαν δώσει το στίγμα τους, είχαν ορίσει τους συγγενικούς τους χώρους και είχαν θέσει εαυτούς μακριά μας.

- Όταν ο Σύλλογος των καταστηματαρχών εστίασης "Αριστοναύτες" κάλεσε τους υποψήφιους δημάρχους να συζητήσουμε τα προβλήματά τους πήγα μόνο εγώ. Το ίδιο βράδυ συναντήθηκα τυχαία με τον κ. Τσιώτο και του είπα ότι ήταν λάθος που δεν ήρθε. Του είπα μάλιστα ότι αν περάσει ένας από τους δυο μας στο 2ο γύρο πρέπει να δείξουμε ότι μπορούμε να συζητάμε και δεν θα συνεχίσουμε την παλιά τακτική των στρατοπέδων. Έτσι θα μπορέσουν και οι ψηφοφόροι να δουν ότι υπάρχει μια εγγύτητα απόψεων και πολιτικών. Επίσης του είπα ότι αυτή η τακτική δεν μου δείχνει ότι εννοεί αυτά που λέει για αλλαγές νοοτροπίας και δεν με πείθει ως ψηφοφόρο της Συμπολιτείας για να τον ψηφίσω σε τυχόν 2ο γύρο. 

- Μερικά λιγότερο ουσιώδη, αλλά που έχουν κι αυτά τη σημασία τους, είναι ότι εμείς σε περιπτώσεις που χρειάστηκε, βγάλαμε από το ψηφοδέλτιό μας μέλη οικογενειών ανθρώπων που ήσαν υποψήφιοι με την Ανανεωτική Συνεργασία ή είχαν επαγγελματική σχέση με τον κ. Τσιώτο, γιατί δημιουργήθηκαν προβλήματα σε οικογένειες και δεν θέλαμε. Προτιμήσαμε να έχουμε δυο υποψήφιους λιγότερους, κάτι που δεν έκαναν οι της Ανανεωτικής. Δικαίωμά τους βέβαια αλλά και μ' αυτά χαλάει το "μικροκλίμα".

- Το ότι μεταξύ των δύο Κυριακών θα μας χλεύαζαν για την τρίτη θέση οι δεύτεροι, που μας έχουν κι ανάγκη, δεν θα το πίστευε κανείς. Κι όμως έγινε κι αυτό! Ακόμα και στις δηλώσεις μετά τα αποτελέσματα της πρώτης Κυριακής ειρωνεύτηκαν το σύνθημά μας "τα καλύτερα έρχονται" και γέλασαν όλοι ειρωνικά στο άκουσμά του (το σχετικό βίντεο υπάρχει στο youtube. Στο 0:47 ακούγεται το σύνθημα από κάποιον και ακολουθούν τα γελάκια. Θα χρειαστείτε ακουστικά...). Τρόμαξα να ηρεμήσω τους δεκάδες φίλους που το πήραν χαμπάρι για να μην το κοινοποιήσουν μεταξύ των δύο Κυριακών με τ' ανάλογα σχόλια που ήθελαν να κάνουν. 

- Τραγική φιγούρα και ο νυν άρχων και θερμός υποστηρικτής τους, που γυρνούσε και καμάρωνε για το επίτευγμά του να μας αφήσει τρίτους, κατόπιν ενεργειών του όπως έλεγε. (Είναι γενικά αξιοπερίεργο και ξένισε πολύ κόσμο η υποστήριξη που είχε η Ανανεωτική Συνεργασία απ' όλους τους γνωστούς αυτοδιοικητικούς και οικονομικούς παράγοντες της περιοχής. Ο απλός κόσμος ήταν καχύποπτος μ' αυτή την περίεργη σύμπτωση της προτίμησης παραδοσιακών "εχθρών").

Να συνεχίσω; Χρειάζονται κι άλλα; Δεν νομίζω, αν και αν χρειαστεί μπορώ να αναφέρω άλλα τόσα. Καταλάβατε λοιπόν γιατί δεν πείσατε τον απλό ψηφοφόρο της Συμπολιτείας; Δεν μιλάω για τα στελέχη που ανακοινώσαμε τη μη εμπλοκή μας και τις διαφορές που έχουμε και με τους δύο συνδυασμούς. Μιλάω για τους ψηφοφόρους μας που τόσο υποτιμήσατε και λοιδωρήσατε για την επιλογή τους. Αφήστε λοιπόν τις άδικες κατηγορίες και τις ειρωνείες προς τη Συμπολιτεία γιατί ούτε μας αξίζουν, ούτε μας αγγίζουν, ούτε καλό σας κάνουν. Όσο για τις απειλές του κ. Τσιώτου για νομικές ενέργειες αν τυχόν προσπαθήσουμε να θίξουμε κάποιον από αυτούς να τον ενημερώσω ότι το ίδιο μας είπε κι ο κ. Κλαδούχος πριν λίγους μήνες στο ΔΣ. Το ίδιο ακριβώς! Αυτός βέβαια το είπε 12 χρόνια μετά την ανάληψη των καθηκόντων του. Το ότι αυτός το δηλώνει από τώρα έχει τη σημασία του... 

Κλείνω με μια φιλική συμβουλή για το συνάδελφο δημοτικό σύμβουλο κ. Βλάση Τσιώτο. Μιας και ήρθες για να μείνεις όπως λες και χρειαζόμαστε ανθρώπους που θ' ασχολούνται με τα κοινά, γειώσου λίγο, μην βλέπεις παντού εχθρούς, διάβασε κι ενημερώσου για την αυτοδιοίκηση και το δήμο και όλα θα πάνε καλύτερα. Η Συμπολιτεία κάνει μια προσπάθεια χρόνων. Μπορεί να μην συμφωνείς με πολλά από αυτά που κάνουμε ή λέμε, αλλά ειρωνεία δεν αξίζουμε. Σεβασμό αξίζουν όλοι αυτοί οι άνθρωποι που ασχολούνται ανιδιοτελώς με τα προβλήματα του τόπου. Σεβασμό κι ας διαφωνείς μαζί τους. Αυτό είναι το πραγματικά νέο που χρειάζεται ο τόπος. Σεβασμό στην αντίθετη άποψη και συζήτηση. Καλή θητεία...


Ανδρέας Ζάρρος του Αποστόλη και της Αργυρώς

ΥΓ: Για τις προβολές των ταινιών "Ο καιρός των τσιγγάνων" και "Ο Ταχυδρόμος κτυπάει πάντα δυο φορές" που διοργάνωσε η Ανανεωτική Συνεργασία στο Καμάρι και για το αν τα ντοκουμέντα που  συνοδεύουν την παρουσίασή τους είναι επαρκή για να μην πάμε κατηγορούμενοι έχει αναλάβει να μας το πει ...ο δικηγόρος μας! Πάντως και αυτό το γεγονός έδειξε ότι "το νέον" έμεινε στα λόγια. Προβολές χιλιοπαιγμένων και παλιών ταινιών;;;