Τετάρτη 30 Απριλίου 2014

Πέτρος Τατούλης από Κόρινθο «ρεαλισμός και συνέχιση του έργου ή λαϊκισμός και οπισθοδρόμηση;» (φώτο)

 Εμφάνιση P1020536.JPG


Εμφάνιση P1020516.JPG«Τα τρία αυτά χρόνια επενδύσαμε 52 εκατομμύρια ευρώ για τις υποδομές υγείας στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, όταν τα προηγούμενα 40 χρόνια, που η οικονομική συγκυρία ήταν ασφαλώς ευνοϊκότερη, το αντίστοιχο ποσό δεν ξεπερνούσε τα 28 εκατομμύρια. Θέλουμε να κάνουμε στην Περιφέρεια Πελοποννήσου αυτό που δεν έγινε ποτέ στη χώρα, να καταρτίσουμε δηλαδή ένα στρατηγικό χάρτη για τις δομές υγείας, ώστε και πιο στοχευμένα να επενδύουμε σε αυτές και πιο αποδοτική να είναι η λειτουργία τους για την κάλυψη των αναγκών των πολιτών» τόνισε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης κατά τη διάρκεια σύσκεψης στο Νοσοκομείο της Κορίνθου, την Τρίτη 29 Απριλίου 2014 και πρόσθεσε ότι «Πολιτική μας βούληση εξαρχής ήταν η ευθύνη της υγείας να περιέλθει στην αιρετή Περιφέρεια, όπως άλλωστε προέβλεπε ο Καλλικράτης εξαρχής».

Εμφάνιση P1020513.JPGΓια το σκοπό αυτό, συνέχισε ο κ. Τατούλης, εδώ και πολύ καιρό έχουμε ζητήσει από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας να μεταφερθεί πιλοτικά η αρμοδιότητα των μονάδων υγείας της Πελοποννήσου στην Περιφέρεια και μέσα σε διάστημα δύο χρόνων να αξιολογηθεί και αν επιτύχει να μπορεί να εφαρμοστεί στο σύνολο της χώρας. «Δεν είναι εύκολο ωστόσο, γιατί υπάρχουν θύλακες που αντιδρούν, όπως συνέβη με την κατάθεση της τροπολογίας το 2012, με την οποία το Υπουργείο Υγείας διατήρησε τελικά την αρμοδιότητά τους».

Εμφάνιση P1020445.JPG
Ειδικότερα το Νοσοκομείο Κορίνθου ο κ. Τατούλης, το χαρακτήρισε ως μια σημαντική υποδομή για τον υγειονομικό σχεδιασμό της Περιφέρειας Πελοποννήσου, τόνισε ωστόσο ότι «δεν μπορώ να παραβλέψω τις καθυστερήσεις που έχουν σημειωθεί από τις προηγούμενες διοικήσεις για την αναβάθμισή του» και πρόσθεσε ότι «εξαρχής δώσαμε όλη την προσοχή μας στο νοσοκομείο Κορίνθου και προσφέραμε όχι μόνο χρήματα για το σκοπό αυτό, αλλά και τεχνική βοήθεια προκειμένου να ολοκληρωθούν οι μελέτες για το μαγνητικό και το νέο αξονικό τομογράφο, τον ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό και την πυρασφάλεια για να τα εντάξουμε στο τρέχον ΕΣΠΑ».
Εμφάνιση P1020521.JPGΟ Περιφερειάρχης επεσήμανε ότι θα πρέπει οι νέες διοικήσεις να αντιληφθούν ότι η αρχιτεκτονική του νέου προγράμματος δεν θα χρηματοδοτήσει τέτοιες δράσεις και να κινηθούν τάχιστα ώστε να τα έργα αυτά να χρηματοδοτηθούν από το υπάρχον πρόγραμμα.
Ο κ. Τατούλης ανέφερε επίσης την αναβάθμιση των Κέντρων Υγείας «επιτυγχάνοντας καλύτερη διασπορά των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας σε όλη την Περιφέρεια, όπως επίσης με τη δημιουργία και μετατροπή ορισμένων σε πολυδύναμα ιατρεία, όπως των Αθικίων. Βρισκόμαστε επίσης σε συνεργασία με το ΕΚΑΒ ώστε να προμηθευτούμε ασθενοφόρα και να τα κατανείμουμε ομοιόμορφα σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες.
Εμφάνιση P1020465.JPGΚατά τη διάρκεια της συνάντησής του με το σωματείο εργαζομένων του νοσοκομείου ο κ. Τατούλης δήλωσε «συμμερίζομαι την αγωνία σας και αποτελεί πάγια άποψή μου ότι ο συνδικαλισμός αποτελεί πυλώνα της δημοκρατίας και βήμα αντιλόγου στα κέντρα εξουσίας, προκειμένου να επιτυγχάνεται η απαραίτητη ισορροπία. Όσοι ενοχοποιούν το συνδικαλισμό το κάνουν ως άλλοθι για τις δικές τους ευθύνες» και χαρακτήρισε τον «κακό συνδικαλισμό προϊόν κομματικής εκμετάλλευσης».
Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου απαντώντας στην αγωνία του σωματείου για πιθανή μετατροπή των νοσοκομείων σε ανώνυμες εταιρείες, τόνισε ότι αυτό δεν μπορεί να συμβεί γιατί πρώτα θα πρέπει να γίνει συνταγματική αναθεώρηση.
Ο Αντιπεριφερειάρχης Κορινθίας κ. Άγγελος Παπαγγελόπουλος σημείωσε ότι οι τεχνικές υπηρεσίες της Περιφερειακής Ενότητας Κορινθίας βρίσκονται στη διάθεση του νοσοκομείου για κάθε δυνατή συνδρομή, και για την προμήθεια του απαραίτητου εξοπλισμού, αλλά και για την αναβάθμιση των μαγειρείων και της πυρασφάλειας. 
Εμφάνιση P1020458.JPG
Ο Υποψήφιος Αντιπεριφερειάρχης Κορινθίας κ. Πελοπίδας Καλλίρης δήλωσε ότι «οι δομές υγείας της Κορινθίας αναβαθμίζονται και οι επενδύσεις που έχουν γίνει στο επίπεδο των υποδομών, όπως για την αναβάθμιση των Κέντρων Υγείας και των πολυδύναμων ιατρείων, έχουν βάθος δεκαετιών. Το ενδιαφέρον του Περιφερειάρχη για τον τομέα της υγείας είναι διαρκές και για το σκοπό αυτό έχουν γίνει πολλές συναντήσεις στο Υπουργείο και την Περιφέρεια».
Εμφάνιση P1020496.JPGΟ Διοικητής του Νοσοκομείου της Κορίνθου κ. Ιωάννης Άρχοντας δήλωσε ότι «στην προσπάθεια αναβάθμισης του νοσοκομείου Κορίνθου ήταν σημαντική η δυναμική στήριξη της Περιφέρειας. Αυτή τη στιγμή οι μελέτες βρίσκονται σε τελικό στάδιο στο Υπουργείο Υγείας, αναμένεται ο έλεγχός τους από τις τεχνικές τους υπηρεσίες και σύντομα θα υποβληθούν τα τεχνικά δελτία στη Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας Πελοποννήσου».
Η πρόεδρος του σωματείου των εργαζομένων του νοσοκομείου Κορίνθου κα Μαρία Κούκου, τόνισε ότι «ευελπιστούμε για την ουσιαστική σας στήριξη ως Περιφερειάρχης» ότι ο ρόλος της Περιφέρειας είναι κρίσιμος για την αναβάθμιση του νοσοκομείου, στο επίπεδο της τεχνικής βοήθειας, όπως επίσης με την παρέμβασή της για να αποτραπεί το ενδεχόμενο μετατροπής του σε ανώνυμη εταιρεία και να λειτουργεί με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, όπως φημολογείται ότι δρομολογεί το Υπουργείο Υγείας. 

Εμφάνιση P1020490.JPGΣτη σύσκεψη συμμετείχαν επίσης οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι κ.κ. Σαββανός, Μιχαλόπουλος, Πισιμίσης, Παπαθεοφάνους, Λέγγας και οι υποψήφιοι Περιφερειακοί Σύμβουλοι Κορινθίας κ.κ. Μπιθαρά, Βαλτετσιώτη – Κοκιοπούλου, Γκίκας, Παπαγιαννακόπουλος και κα Σταμάτη – Μελέτη.  
Σε συνέντευξη που παραχώρησε ο κ. Τατούλης αναφέρθηκε στο έντονο προσωπικό του ενδιαφέρον για την Περιφερειακή Ενότητα Κορινθίας «φτάνοντας μάλιστα σε σημείο να είμαι παρόν πολύ περισσότερο από άλλους θεσμικούς φορείς της Κορινθίας. Για το λόγο αυτό πολλά από τα έργα που έχουν γίνει φέρουν την προσωπική μου σφραγίδα, αφού έχω συμμετάσχει σε αλλεπάλληλες συσκέψεις για την πρόοδό τους. Θεωρώ ωστόσο ότι θα μπορούσε το έργο μας να ήταν ακόμη μεγαλύτερο και θέλω να είμαι ειλικρινής απέναντι στους Πελοποννήσιους και Κορίνθιους πολίτες για μια καλύτερη επόμενη ημέρα».
Εμφάνιση P1020489.JPGΟ κ. Τατούλης αναφερόμενος στο δίλημμα των αυτοδιοικητικών εκλογών το έθεσε ως εξής «ρεαλισμός και συνέχιση του έργου ή λαϊκισμός και οπισθοδρόμηση;» και τόνισε ότι η βαριά πολιτική παρακαταθήκη των Πελοποννησίων είναι ότι «ποτέ δεν κιότεψαν. Αντίθετα ήταν πάντα εθελοντές και στην πρώτη γραμμή για την αντιμετώπιση των μεγάλων προκλήσεων του τόπου».  
Κατά τη διάρκεια της παρουσίας του στην πόλη της Κορίνθου ο κ. Τατούλης επισκέφθηκε το εκλογικό κέντρο του συνδυασμού «Νέα Πελοπόννησος» και είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με πολλούς πολίτες, οι οποίοι εξέφρασαν τη στήριξή τους στο έργο που έχει επιτελεστεί, αλλά και στη δυναμική του συνδυασμού για την επόμενη πενταετία.