Ο Σάνγκερ, που είχε δηλώσει για τον εαυτό του ότι είναι "απλώς ένας τύπος που χαζολογάει στο εργαστήριό του", είχε αναπτύξει με τους συνεργάτες του μια μέθοδο για τη "γρήγορη ανάγνωση" της αλληλουχίας των βάσεων του DNA, η οποία υπήρξε ο πρόδρομος της χαρτογράφησης του ανθρώπινου γονιδιώματος.
Κέρδισε το πρώτο βραβείο Νόμπελ Χημείας το 1958 για την έρευνά του στη δομή της ινσουλίνης και 22 χρόνια αργότερα, το 1980, βραβεύτηκε ξανά με Νόμπελ, αυτή τη φορά για τη δουλειά του αναφορικά με την αλληλουχία του DNA.
Ο Κόλιν Μπλέικμορ, καθηγητής νευροεπιστημών και φιλοσοφίας του Κέμπριτζ, είπε ότι ο Σάνγκερ ήταν ένας "πραγματικός ήρωας της βρετανικής επιστήμης του 20ού αιώνα", προσθέτοντας πως το έργο του είχε καταλυτικές συνέπειες στη σύγχρονη βιοϊατρική επιστήμη.
"Η ανάπτυξη δύο τεχνικών κρίσιμης σημασίας, που αφορούσαν την αλληλουχία των βάσεων των πρωτεϊνών και των νουκλεϊνικών οξέων, άνοιξε το δρόμο στους τομείς της μοριακής βιολογίας, της γενετικής και της γονιδιωματικής", ανέφερε στην ανακοίνωση που εξέδωσε για τον θάνατο του Σάνγκερ.
newsit.gr