Τρίτη 8 Οκτωβρίου 2013

CNN: Στο λίκνο της Δημοκρατίας, χαιρετούν φασιστικά – Σκηνές που θυμίζουν ναζιστική Γερμανία – Τι είναι τελικά η Χρυσή Αυγή;


- Τις αιτίες που έφεραν την άνοδο της Χρυσής Αυγής αναζητά το CNN
- Οι ψηφοφόροι είχαν κουραστεί από το δικομματισμό και τα μέτρα λιτότητας
- Το κόμμα του Μιχαλολιάκου μπήκε σφήνα σε ΠΑΣΟΚ και ΝΔ που έκαναν εμπόριο εξουσίας από το 1974 και μετά
- Τι λένε ακαδημαϊκοί και αναλυτές για το φαινόμενο της ακροδεξιάς οργάνωσης
- «Οι ακροδεξιοί που κατηγορούνται πως είναι εγκληματίες» ο τίτλος του δημοσιεύματος

Ποια είναι τελικά η Χρυσή Αυγή; Αν στην Ελλάδα όλοι ήξεραν αλλά οι περισσότεροι έκαναν τα στραβά μάτια γιατί η οργάνωση δεν είχε χτυπήσει την πόρτα τους, στο εξωτερικό τώρα μαθαίνουν. Ή μάλλον αναρωτιούνται, όπως το CNN, σε σημερινό δημοσίευμά του.

«Σηκώνουν τα χέρια τους σε φασιστικούς χαιρετισμούς, κουνούν σημαίες σε μια επίδειξη φλογερής εθνικής υπερηφάνειας. Είναι μια σκηνή που θυμίζει τη ναζιστική Γερμανία, αλλά εδώ πρόκειται για οπαδούς της Χρυσής Αυγής που βρίσκονται σε ένα πολύ πιο σύγχρονο πλαίσιο: στην Ελλάδα, το λίκνο της δημοκρατίας», ξεκινάει το κείμενο του CNN.
«Ο αρχηγός της Χρυσής Αυγής, Νίκος Μιχαλολιάκος εκμεταλλεύθηκε την οργή των εξαντλημένων ψηφοφόρων και το κόμμα του κέρδισε 7% στις προηγούμενες εκλογές. Όμως τώρα, μετά από ένα χρόνο, είναι στη φυλακή κατηγορούμενος πως διοικεί μια εγκληματική οργάνωση μετά τη δολοφονία ενός αριστερού καλλιτέχνη της χιπ χοπ.

Η εμφάνιση της Χρυσής Αυγής ως πολιτική δύναμη ήταν αποτέλεσμα της αντίδρασης κατά του δικομματισμού που κυβέρνησε την Ελλάδα επί 10ετίες. Αλλά άλλοι παράγοντες, όμοιοι με εκείνους που βοήθησαν την άνοδο άλλων ακροδεξιών κινημάτων, έπαιξαν λόγο στην επιτυχία της Χρυσής Αυγής», γράφει το CNN.

Και όπου «άλλοι παράγοντες» τα σκληρά μέτρα λιτότητας, η ύφεση και η ανεργία που πλησιάσει στο 30%. Η Ελλάδα, συνεχίζει ο συντάκτης, είναι επίσης ο αγαπημένος προορισμός παράνομων μεταναστών στο δρόμο τους προς την Ευρώπη, εξαιτίας της γεωγραφικής της θέσης.

«Και κάπως έτσι, η Χρυσή Αυγή βρήκε τη θέση της. Και σε διάστημα τριών ετών εξελίχθηκε από κόμμα του περιθωρίου και του 0,3% σε κόμμα της Βουλής με ποσοστό 7% και 10 βουλευτές. Και τα ποσοστά της έφτασαν σε διψήφια ποσοστά, επιτρέποντάς της να διεκδικήσει τον τίτλο της τρίτης πολιτικής δύναμης στην Ελλάδα. «Η Χρυσή Αυγή και ο ΣΥΡΙΖΑ μπήκαν σφήνα στο πολιτικό τοπίο της Ελλάδας, όπου η εξουσία ήταν αντικείμενο εμπορίου ανάμεσα σε ΠΑΣΟΚ και Νέα Δημοκρατία από το 1974 και μετά», τονίζεται στο κείμενο του CNN.

Ο συντάκτης μιλά για το βίαιο χαρακτήρα που έδειξαν τα μέλη της οργάνωσης, για τις επιθέσεις κατά των μεταναστών αλλά και για την επίθεση του Ηλία Κασιδιάρη στη Ρένα Δούρου και τη Λιάνα Κανέλλη.
Παράλληλα, αναφέρονται οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών, μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα με αποκορύφωμα τη σύλληψη και την προφυλάκιση του Νίκου Μιχαλολιάκου, του Χρήστου Παππά, του Γιάννη Λαγού και τις συλλήψεις του Ηλία Κασιδιάρη, του Νίκου Μίχου και του Ηλία Παναγιώταρου. Μέλη της οργάνωσης, ανάμεσά τους και η κόρη του Μιχαλολιάκου ανακρίθηκαν για επιθέσεις κατά μεταναστών

Ναζιστικό κόμμα ή εγκληματική οργάνωση;

«Το κόμμα ιδρύθηκε για να προωθήσει την ναζιστική ιδεολογία και δεν σταμάτησε ποτέ να πιστεύει στον ρατσισμό και τον αντισημιτισμό», λέει στο CNN, ο Δημήτρης Ψαράς, συγγραφέας του βιβλίου «Η μαύρη Βίβλος της Χρυσής Αυγής».

Ο Cas Mudde, βοηθός καθηγητής στη σχολή Δημοσίων και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου της Τζόρτζια, θεωρεί την Χρυσή Αυγή, «ένα από τα λίγα, πραγματικά νέο-ναζιστικά κόμματα στην Ευρώπη» επισημαίνοντας ότι «δεν αντλεί έμπνευση τόσο από την χούντα, όσο από τη ναζιστική Γερμανία».
Ωστόσο οι ακαδημαϊκές απόψεις για το αν η Χρυσή Αυγή μπορεί να θεωρηθεί νεοναζιστικό κόμμα, διίστανται. Ο Μάθιου Φέλντμαν, ειδικός στην φασιστική ιδεολογία από το Πανεπιστήμιο Teesside, λέει ότι ναι μεν πολύ λίγοι αναλυτές θα δυσκολευόταν να χαρακτηρίσουν ακροδεξιό το κόμμα και ο ίδιος προσθέτει το χαρακτήρα νέο-φασιστικό, ωστόσο δηλώνει διστακτικός ως προς αυτή την ναζιστική κατηγοριοποίηση, επικαλούμενος την ιστορία της Ελλάδας.

Αναφέρεται μάλιστα «στον πόνο που έχει υποστεί η Ελλάδα από τους Γερμανούς κατά την κατοχή. Η ιστορία της χώρας θα έκανε τέτοιες συμπάθειες, ανάθεμα για ένα εθνικιστικό κίνημα» τονίζει.

Το μείγμα πολιτικής δυσαρέσκειας και οικονομικής κρίσης, δημιουργεί μια ατμόσφαιρα που θυμίζει αυτή στη Βαϊμάρη της Γερμανίας, η οποία οδήγησε στην άνοδο του ναζιστικού κόμματος, γράφει το CNN.

Σχολιάζοντας τον εν λόγω παραλληλισμό, ο Φέλντμαν υπογραμμίζει, ότι παρότι υπάρχουν ορισμένες «ανησυχητικές» ομοιότητες, οι συνθήκες (το μέγεθος των δυο χωρών, η ελληνική δημοκρατία, η ισχύς των εξτρεμιστικών κομμάτων) διαφέρουν.
newsit.gr