Τετάρτη 4 Σεπτεμβρίου 2013

Ομπάμα: Δεν μπορούμε να μείνουμε σιωπηλοί στη βαρβαρότητα Άσαντ

obama
Ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε σήμερα από τη Σουηδία, όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη, ότι η διεθνής κοινότητα δεν θα πρέπει να παραμείνει «σιωπηλή» μπροστά στη «βαρβαρότητα» της χημικής επίθεσης στη Συρία.
«Φυσικά και συζητήσαμε την φοβερή βία στην οποία υποβάλλονται οι Σύροι από το καθεστώς (του σύρου προέδρου Μπασάρ αλ) Άσαντ, μέρος της οποίας ήταν και η φρικώδης προσφυγή στα χημικά όπλα πριν δύο εβδομάδες», δήλωσε ο Ομπάμα στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον σουηδό πρωθυπουργό Φρέντρικ Ράινφελτ στη Στοκχόλμη.
«Ο πρωθυπουργός κι εγώ συμφωνήσαμε ότι για να αντιμετωπίσει μια τέτοια βαρβαρότητα η διεθνής κοινότητα δεν μπορεί να παραμείνει σιωπηλή», πρόσθεσε ο Ομπάμα, σύμφωνα με τον οποίο «αν δεν αντιδράσουμε σε αυτή την επίθεση θα αυξηθεί ο κίνδυνος να σημειωθούν και άλλες (παρόμοιες) επιθέσεις, αλλά και ο κίνδυνος άλλες χώρες να χρησιμοποιήσουν αυτά τα όπλα».
Ο αμερικανός πρόεδρος, που τον Αύγουστο του 2012 είχε αναφερθεί σε μια «κόκκινη γραμμή» την οποία δεν πρέπει να περάσει το συριακό καθεστώς, σημείωσε δεν είναι ο ίδιος, αλλά «ο κόσμος» που έχει θέσει αυτά τα όρια υιοθετώντας διεθνείς κανόνες που απαγορεύουν την χρήση χημικών όπλων.
«Δεν κινδυνεύει η δική μου αξιοπιστία. Η αξιοπιστία της διεθνούς κοινότητας είναι αυτή η οποία κινδυνεύει, όπως και η αξιοπιστία των ΗΠΑ και του Κογκρέσου», υπογράμμισε ο Ομπάμα.
Ο αμερικανός πρόεδρος υπογράμμισε ότι στην περίπτωση της Συρίας δεν σκοπεύει να επαναλάβει τα σφάλματα των υπηρεσιών πληροφοριών που έγιναν στο Ιράκ, αλλά επισήμανε ότι τα στοιχεία που δείχνουν πως η συριακή κυβέρνηση χρησιμοποίησε χημικά όπλα είναι ξεκάθαρα.
Στόχος του Ομπάμα είναι να σταλεί ένα «πραγματικό, δυνατό μήνυμα» στον Άσαντ και να «μειωθεί» η ικανότητά του συριακού καθεστώτος να χρησιμοποιήσει ξανά χημικά όπλα με μια επέμβαση που θα είναι περιορισμένη στους στόχους και τη χρονική της διάρκεια.
Ο αμερικανός πρόεδρος επεσήμανε ότι πιστεύει πως το Κογκρέσο θα εγκρίνει την πρότασή του για ανάληψη στρατιωτικής δράσης εναντίον της Συρίας, όμως υπογράμμισε ότι ως ο επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων διατηρεί το δικαίωμα να δράσει για να προστατεύσει το εθνικό συμφέρον της χώρας. Εξάλλου ο ίδιος πρόσθεσε ότι δεν ήταν υποχρεωμένος να υποβάλει σχετική πρόταση για να εγκριθεί από το Κογκρέσο, αλλά και ότι δεν το έπραξε ως μια συμβολική κίνηση.
«Πιστεύω ότι το Κογκρέσο θα την εγκρίνει (…). Δεν θα είχα απευθυνθεί στο Κογκρέσο απλώς για να κάνω μια συμβολική κίνηση», είπε χαρακτηριστικά ο Ομπάμα, ενώ πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ θα είναι «πιο δυνατές» αν ο πρόεδρος και το Κογκρέσο δρουν μαζί.
Αναφερόμενος στον ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν, ο Ομπάμα δήλωσε ότι ελπίζει πως θα αλλάξει στάση στο θέμα της Συρίας.
«Αν διατηρώ την ελπίδα ότι ο κ. Πούτιν θα αλλάξει τη στάση του σε κάποια από αυτά τα ζητήματα; Πάντα ελπίζω, και θα συνεχίσω να συζητώ μαζί του», είπε χαρακτηριστικά.

ysterografa.gr