Τετάρτη 4 Σεπτεμβρίου 2013

ΝΤΟΡΑ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Η ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΚΑΙ Η ΕΠΙΚΡΑΤΗΣΗ ΕΝΟΣ ΝΕΟΥ ΟΡΑΜΑΤΟΣ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΙΣΟΥΝ ΤΟΥΣ ΕΘΝΙΚΙΣΜΟΥΣ

ΣΗΜΕΙΑ ΟΜΙΛΙΑΣ ΝΤΟΡΑΣ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ ΣΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ

Η βουλευτής της ΝΔ και επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης, Ντόρα Μπακογιάννη, μίλησε σήμερα στην Επιτροπή Πολιτικών Υποθέσεων και Δημοκρατίας, για τις μεθόδους καταπολέμησης του αυξανόμενου δεξιού εξτρεμισμού, της ξενοφοβίας και του Αντισημιτισμού στην Ευρώπη.

Ακολουθούν σημεία της ομιλίας της Ντόρας Μπακογιάννη.


«Αυτά τα φαινόμενα συνήθως βρίσκονται σε άνοδο όταν οι πολιτικές και οικονομικές περιστάσεις συνδυάζονται κατά τέτοιο τρόπο ώστε να προσφέρουν την δυνατότητα αυτή. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η οικονομική κρίση, η οποία έχει ως συνέπεια την εξαθλίωση σημαντικών τμημάτων του πληθυσμού, είναι η κύρια αιτία.
Οι εθνικισμοί υποτάσσονται μόνο όταν υπάρχει κάτι πιο μεγάλο, μόνο ένα όραμα τους αντικαθιστά. Αυτό μέχρι πρότινος ήταν η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση. Μια γενιά εμπνευσμένων και αποφασιστικών μεταπολεμικών ευρωπαίων ηγετών προωθούσε ένα κοινό όραμα και οι γενιές της μεταπολεμικής περιόδου, εξαντλημένες από τις καταστροφές του πολέμου ήταν πρόθυμες να εγκαταλείψουν τις εθνικιστικές τους αντιλήψεις και να ανοίξουν τους ορίζοντές στους σε ένα μεγάλο όραμα.
Ανταμείφτηκαν με την αίσθηση της επιτυχίας που πήγαζε από την Ενωμένη Ευρώπη. Αλλά όλα αυτά άλλαξαν. Οι νεότερες γενιές θεωρούν δεδομένες τις επιτυχίες των γονιών τους και οι ευρωπαίοι ηγέτες δεν είναι ικανοί να εμπνεύσουν την πίστη ότι έχουν ένα όραμα και την δυνατότητα να παρουσιάσουν ένα νέο σχέδιο για το μέλλον της Ευρώπης.
Κατά την γνώμη μου οι τρείς σημαντικότεροι λόγοι για την εξέγερση των εξτρεμιστικών δυνάμεων είναι:
-          Η αδυναμία του κράτους έθνους
-          Η αξιοθρήνητη οικονομική κατάσταση σημαντικών τμημάτων του πληθυσμού μας.
-          Η ανικανότητα της Ευρώπης να αντιμετωπίσει μόνη της την κρίση και να παίξει έναν αποφασιστικό ρόλο.
 
Σε αυτό το πλαίσιο, η πρόταση για ένα ψήφισμα, παρόλο που είναι απόλυτα αποδεκτή, είναι τελείως ακατάλληλος τρόπος για να αντιμετωπιστεί  το τεράστιο πρόβλημα.
Για αυτό τον λόγο, καλώ όλους τους συναδέλφους να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και ζητώ κάτι που φαίνεται αδύνατο: ένα ευρωπαϊκό προσχέδιο για το μέλλον της ηπείρου μας και για την παρουσία της στον κόσμο που θα παρουσιαστεί και στο Ευρωκοινοβούλιο και  στο Συμβούλιο μας, ως το τέλος του έτους. Ένα σχέδιο για την Ευρώπη, ένα όραμα ικανό να αναζωπυρώσει την πίστη των λαών μας στην Ευρωπαϊκή ολοκλήρωση για ένα κοινό μέλλον. Νομικοί περιορισμοί και αστυνόμευση, παρά την αναγκαιότητα τους, έχουν περιορισμένες δυνατότητες να τιθασεύσουν τον εξτρεμισμό στις χώρες μας. Η αντιμετώπιση της κρίσης και η επικράτηση ενός νέου οράματος θα μπορούσανε.
Τελειώνοντας θα ήθελα να πω, ότι αυτό το συμβούλιο πρέπει να στείλει ένα μήνυμα και να προειδοποιήσει τους Ευρωπαίους ηγέτες: μην εμφανιστείτε μετά της Ευρωπαϊκές Εκλογές για να κλάψετε πάνω από το «χυμένο γάλα», για να επιβεβαιώσετε την άνοδο του εξτρεμισμού και να υποσχεθείτε ασαφή και αναποτελεσματικά μέτρα, από τα οποία έχουμε χορτάσει. Η ώρα για δράση είναι τώρα, πριν είναι πολύ αργά».