Παρασκευή 5 Ιουλίου 2013

Πάμε να κλείσουμε μήνα με το “μαύρο” στις οθόνες

ERT-louketo

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ
Η 11η Ιουνίου 2013 έμεινε στην ιστορία, για την δημόσια ραδιοτηλεόραση στην Ελλάδα. 27 ημέρες (από Δευτέρα) και το «έντονο» μαύρο στις οθόνες, παράλληλα με την «ηχηρή» σιωπή στο ραδιόφωνο, συνεχίζουν να υφίστανται. 21η μέρα από την «άμεσα εκτελεστέα» απόφαση του ΣτΕ για επανεκπομπή εικόνας και σήματος.

Οι διαβουλεύσεις συνεχίζονται με τα «αγκάθια» να παραμένουν. Ο αρμόδιος υφυπουργός συνδιαλέγεται με τους αντιπρόσωπους των εργαζομένων, μη γνωρίζοντας και ο ίδιος αν έχουν αξία οι αρμοδιότητες που του έχουν παραχωρηθεί, αφού στην ουσία η τρόικα δεν δέχεται καμία αλλαγή της διαμορφωμένης κατάστασης (από το βράδυ της 11/06 κι έπειτα) που φέρνει 2.656 άτομα «απολυμένους». Μεγάλα νομικά και εργασιακά ζητήματα που προκύπτουν από την πρόταση λειτουργίας του ενδιάμεσου φορέα, παραμένουν άλυτα, αδιευκρίνηστα. Εκατομμύρια ευρώ χάνονται καθημερινά από τα έσοδα του κράτους λόγω μη λειτουργίας της ΕΡΤ. Συμφωνίες στον αέρα και μεγάλες αποζημιώσεις αιωρούνται πάνω από το Υπουργείο Οικονομικών.

Οι «απολυμένοι» εργαζόμενοι δεν μπορούν να γραφτούν στον ΟΑΕΔ, αφού δεν υπάρχουν τα κατάλληλα δικαιολογητικά (Καταγγελία Σύμβασης, Βεβαίωση Αποδοχών-Ένσημα) και προς το παρών δεν έχει υπάρξει καμία μέριμνα ή εντολή προς τους εμπλεκόμενους φορείς.

Παρόλαυτα, κατατέθηκε το νομοσχέδιο για τη Ν.Ε.Ρ.Ι.Τ. (νομοσχέδιο Αλεβιζάτου – Φεβρουαρίου 2012) ενώ φαίνεται ότι με τροπολογία θα γίνει προσπάθεια να αντιμετωπισθούν όλα τα ερωτηματικά σχετικά με τα εργασιακά και τις αποζημειώσεις των εργαζομένων της ΕΡΤ. Να σημειωθεί ότι ήδη έχει δρομολογηθεί δικαστική διαμάχη μετά από κατοχύρωση της σελίδας www.nerit.gr (εμπορικό όνομα – brand name) από ιδιώτη, την επομένη της δημοσιοποίησης της Κ.Υ.Α. για την ΕΡΤ. Σελίδα που επίσης «πάγωσε» και διεκοπή η λειτουργία της στο διαδίκτυο μετά από παρέμβαση. Δείγμα της προχειρότητας με την οποία στήνεται το εγχείρημα Ν.Ε.Ρ.Ι.Τ. και της σοκαριστικής, όσο και αυταρχικής, παύσης λειτουργίας της ΕΡΤ Α.Ε., υπό την πίεση των μνημονιακών δεσμεύσεων για απολύσεις στο δημόσιο.

Το παράδοξο βέβαια είναι πως το ελεύθερο πρόγραμμα της ΝΕΤ συνεχίζει να μεταδίδεται ακατάπαυστα όλο το 24ωρο μέσω διαδικτύου, αποδεικνύοντας τις μεγάλες δυνατότητες του προσωπικού, τις τεχνικές ικανότητες που παρέχουν οι υπάρχουσες υποδομές και η εξειδικευμένη, υψηλού επιπέδου, τεχνογνωσία. Τρανή απόδειξη πως η ΕΡΤ θα μπορούσε να «εξυγιανθεί» σε λειτουργία. Θα μπορούσε να αναδιαμορφωθεί και να «αναγεννηθεί» χωρίς πραξικοπηματικού τύπου επεμβάσεις. Αρκεί να υπήρχε θέληση, σχέδιο, σαφείς στόχοι και καλή πρόθεση.

Υ.Γ.: Δεν επιλέχθηκε τελικά τυχαία η καλοκαιρινή περιόδος για το όλο πείραμα!