Δευτέρα 8 Απριλίου 2013

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΠΙΒΛΑΒΗ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ RHYNCHOPHORUS FERRUGINEUS (ΚΝ. ΚΟΚΚΙΝΟ ΡΥΓΧΩΤΟ ΣΚΑΘΑΡΙ) Ο ΟΠΟΙΟΣ ΠΡΟΣΒΑΛΕΙ ΤΑ ΦΟΙΝΙΚΟΕΙΔΗ.


Από τη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής ανακοινώνεται:

Η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Π.Ε. Κορινθίας σας  γνωρίζει ότι εντοπίστηκαν προσβεβλημένα φοινικοειδή από το  έντομο  Rhynchophorus ferrugineus (κν. Κόκκινο Ρυγχωτό Σκαθάρι) και στη πόλη της Κορίνθου (μετά από το Κιάτο, το Βραχάτι  και το Ξυλόκαστρο). Eπειδή η προσβολή επεκτείνεται σε ολόκληρη την  Περιφερειακή Ενότητα της Κορινθίας και λόγω της επικινδυνότητας που παρουσιάζει για  εξαφάνιση των φοινικοειδών από την περιοχή  μας, συνιστώνται επισταμένοι μακροσκοπικοί έλεγχοι σε επιχειρήσεις (εισαγωγείς, φυτώρια ξενοδοχειακές μονάδες) που έχουν εισάγει φοίνικες τα  τελευταία έτη ή εμπορεύονται φοινικοειδή καθώς και σε δημόσιους χώρους όπου υπάρχουν φοινικοειδή (κήποι-πάρκα, βοτανικοί κήποι, δεντροστοιχίες κ.λπ.) και ιδιωτικούς χώρους (κήπους, αύλειους χώρους κλπ.).

Χαρακτηριστικά μακροσκοπικά συμπτώματα είναι η καταστροφή της νέας βλάστησης (καρδιάς) με τα νεαρά φύλλα να παρουσιάζουν χαρακτηριστικά φαγώματα και  η κάμψη των παλαιών φύλλων πού δίνει στο φυτό την όψη ανοικτής ομπρέλας.   
Οι έντονα προσβεβλημένοι φοίνικες εμφανίζουν ολική απώλεια των φύλλων και σήψη του κορμού με συνέπεια τη ξήρανση του δέντρου, ενώ όταν εμφανιστούν τα πρώτα συμπτώματα, η ζημιά είναι μη αναστρέψιμη και επιφέρει την ολική ξήρανση του δέντρου.
             Η Εθνική και η Κοινοτική νομοθεσία επιβάλουν την εφαρμογή ορισμένων έκτατων μέτρων για την εξάλειψη του επιβλαβούς οργανισμού τα οποία εφαρμόζει η  Υπηρεσία μας σε συνεργασία με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Παρακαλούνται οι Δήμοι, οι επιχειρήσεις (εισαγωγείς, φυτώρια, ξενοδοχειακές μονάδες), οι ιδιοκτήτες ή κάτοχοι  φοινικοειδών που παρατηρούν ύποπτα συμπτώματα να ενημερώνουν τους γεωπόνους των Δήμων τους ή  την Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Περιφερειακής Ενότητας Κορινθίας.


ΓΡΑΦΕΙΟ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ